Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Τα παιδιά εν… καρναβαλική δράσει-«Βούλιαξαν» από κόσμο τα Παλαιά Σφαγεία, στην 1η Καρναβαλούπολη με θέμα τη Μαριονέτα

Πλημμύρισε από μικρούς και μεγάλους, ο πολυχώρος των Παλαιών Σφαγείων, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, το πρωί της Κυριακής 19 ης Ιανουαρίου, στην 1η Καρναβαλούπολη, η οποία άνοιξε με τον πιο αισιόδοξο τρόπο το Καρναβάλι των Μικρών.
Ένα πολύβουο μελίσσι από μικρούς καρναβαλιστές πήρε ενεργό μέρος, παρακολούθησε την Καρναβαλούπολη και «μυήθηκε» στα μυστικά της μαριονέτας, του κουκλοθέατρου και του πνεύματος του Καρναβαλιού. «Μαριονέτες εν δράσει» λοιπόν, και αυτό το ηλιόλουστο Κυριακάτικο πρωινό από τις 11 έως τις 2 το μεσημέρι, ξετυλίχτηκαν πλήθος δράσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παράλληλα στον υπαίθριο χώρο, αλλά και στις αίθουσες του πολυχώρου. Χώροι που είχαν διαμορφωθεί κατάλληλα, ως μέρη ενός εκτεταμένου παραμυθένιου παιδόκοσμου, με τις δημιουργίες του Καρναβαλικού Εργαστηρίου σε πρωτεύοντα ρόλο. Οι μικροί με τη συνοδεία των γονέων τους, είχαν την ευκαιρία να κάνουν περιπάτους, παρακολουθώντας παραστάσεις κουκλοθέατρου, εργαστήρια κατασκευής, διαδραστικές δράσεις, θεατρικά παιχνίδια, ζογκλερικά, ακροβατικά και πολλά συναρπαστικά, που συνδύαζαν τον ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, να μάθουν τα πάντα για τις μαριονέτες σε μια ευρύτατη γκάμα ειδών, να κατασκευάσουν οι ίδιοι μαριονέτες, να συμμετάσχουν ενεργά, να διασκεδάσουν, να χορέψουν και να διασκεδάσουν με την ψυχή τους.
Κεντρικό ρόλο των δράσεων, είχε η έκθεση «Μαριονέτας», που φιλοξενείται στην αίθουσα εκθέσεων και μας παρουσίασε όσα υπέροχα και μαγευτικά, έφτιαξαν τα παιδιά σχολείων στα εκπαιδευτικά προγράμματα-καρναβαλικά εργαστήρια της σχολικής χρονιάς 2024-2025, που διοργάνωσε η ΚΕΔΗΠ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης-Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Μια μοναδικής αισθητικής έκθεση που στήθηκε με έναν ατμοσφαιρικό, παραμυθένιο και ιδιαίτερο τρόπο και παρουσιάζει τις εξαιρετικές μαριονέτες (πολλές από αυτές εκλεκτά έργα τέχνης) που δημιούργησαν τα παιδιά 17 σχολείων (δημοτικών, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών). Δημιουργίες με φυσικά υλικά από το περιβάλλον, που ενισχύουν την ιδέα της επανάχρησης και στέλνουν μηνύματα φροντίδας του φυσικού πλούτου του πλανήτη μας, αλλά και έκφρασης μέσω της τέχνης και της δημιουργίας.
Όπως τόνισε το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας και υπεύθυνη
Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Αχαΐας, Ελένη Αντωνακοπούλου: «Τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο. Έγιναν «οι ήρωες της φύσης». Στόχος του ομώνυμου φεστιβάλ μαριονέτας και του ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δράσης, όπου κλήθηκαν τα σχολεία του Δήμου Πατρέων να συμμετάσχουν με τις μαθητικές ομάδες να δημιουργούν τις δικές τους μαριονέτες, ήταν πρωτίστως η περιβαλλοντική ευαισθησία και βέβαια η τέχνη και η καλλιτεχνική δημιουργία».
Στη συνέχεια, στον υπαίθριο χώρο, το 2ο Νηπιαγωγείο Πατρών παρουσίασε ένα δρώμενο με θέμα το νερό που είχε ετοιμάσει, στο οποίο αναφέρθηκε μια εκ των εκπαιδευτικών του, Λένα Αργυροπούλου. Στην έκθεση υπάρχουν μαριονέτες που δημιούργησαν οι μαθητές από τα Δημοτικά: 3ο, 11ο, 12ο, 13ο, 25ο, 41ο, 45ο, 55ο, 59ο Πατρών, Δρεπάνου, τα Νηπιαγωγεία: 2ο, 17ο, 42ο Πατρών, 1ο Ρίου, «Μικρό Γυρί» και «Ναυτίλος», καθώς και ο παιδικός σταθμός, «Μαγικό Παλάτι».
Στον χώρο της έκθεσης «Μαριονέτας», εξαιρετικές εντυπώσεις άφησαν οι
εξαιρετικές χειροποίητες ξύλινες μαριονέτες του Κώστα Σαλπιστή.
Όμως, η Καρναβαλούπολη επιφύλαξε ακόμη μια έκπληξη για τους μικρούς με πλήθος θεαμάτων, εργαστήριων, δρώμενων, παραστάσεων και πολλών εκπλήξεων, πάντα με άξονα τη Μαριονέτα.
Παράλληλα, οι μικροί συμμετείχαν στο καρναβαλικό εργαστήριο Κατασκευής Μαριονέτας, με χαρτόνι και ανακυκλώσιμα υλικά της Δομής Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων, από τις εργαζόμενες της Δομής, Δώρα Δεδούση και Ελένη Τσιόγκα.
Η 1η Καρναβαλούπολη έκλεισε ιδανικά, με την εμφάνιση της εντυπωσιακής γιγάντιας κούκλας-δράκου, που «περπάτησε» στον υπαίθριο χώρο, ανάμεσα στα παιδιά με την υποστήριξη κουκλοπαικτών και εθελοντών.