Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Κοσμογονία σε νέα φάρμακα-Ανακοινώσεις για παχυσαρκία-διαβήτη-εμμηνόπαυση
Στο συνέδριο «ΕΝΔΟΡΑΜΑ» (24-26 Ιανουαρίου) στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου

Της Τέτας Γιαννάρου
«Στην μεταφορά της αιχμής των εξελίξεων στα νέα φάρμακα εστιάζει φέτος το 17ο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας το οποίο πρωτοπορεί με καινοτόμο σύνθεση, που αφ’ ενός καταθέτει την τελευταία λέξη της επιστήμης στην Ενδοκρινολογία, στον Διαβήτη, στον Μεταβολισμό και στα Νέα φάρμακα από διεθνούς κύρους ομιλητές, και αφετέρου εκπέμπει στίγμα πολιτισμού με πρωτότυπες πολιτιστικές δράσεις», επεσήμανε ο Ομότιμος Καθηγητής Κώστας Μάρκου στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον συνοδοιπόρο του, Καθηγητή Νεοκλή Γεωργόπουλο και το 3ο μέλος τής οργανωτικής Ομάδας, την Επίκ. Καθηγήτρια Μαρίνα Μιχελάκη.
Στη σημαντικότητα της επιστημονικής παρουσίας ενός Συνεδρίου που καλύπτει αδιάλειπτα επί 17 χρόνια και σε εύρος τις σημαντικές εξελίξεις, σε όλους τους τομείς της Ενδοκρινολογίας, εστίασε ο Ομότιμος Καθηγητής Κώστας Μάρκου, προτάσσοντας και το γεγονός ότι κάθε χρόνο αφήνει διαφορετικό πολιτιστικό στίγμα, προσπαθώντας να υπηρετήσει τον διττό ρόλο του Ακαδημαϊκού γίγνεσθαι.
Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΣΜΟΣ
Στην κοινή παραδοχή ότι η αδιάλειπτη παρουσία και η εξασφάλιση της επιτυχίας ενός Συνεδρίου σε βάθος χρόνου είναι κάτι που δεν προεξοφλείται, ενώ εν προκειμένω η ετήσια πραγματοποίηση του Συνεδρίου «ΕΝΔΟΡΑΜΑ» με επιτυχία το καθιστά αυτόματα θεσμό, εστίασε ο Καθηγητής Νεοκλής Γεωργόπουλος. Ο ίδιος επεσήμανε: «Αποτελεί πραγματικά μείζονος σημασίας γεγονός ότι φέτος υπήρξε μια πραγματική «κοσμογονία» σε νέα φάρμακα που άλλαξαν δομικά την φαρέτρα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του διαβήτη αλλά και της εμμηνόπαυσης, τα οποία αφορούν μαζικά τον πληθυσμό».
Μ. ΜΙΧΕΛΑΚΗ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ 20%
Στο ελπιδοφόρο αποτέλεσμα που μεταφέρουν τα νέα φάρμακα εστίασε η Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρίνα Μιχελάκη.
Ειδικότερα, η κ. Μιχελάκη ανέφερε ότι πέντε είναι τα νέας σύστασης φάρμακα που βοηθούν αποτελεσματικά την απίσχναση σε παχύσαρκα άτομα. Αυτό που επιτυγχάνεται από τα φάρμακα είναι πως μέσω της αίσθησης κορεσμού, και επομένως μείωσης τής όρεξης, επιτυγχάνεται θεαματικό ποσοστό μείωσης του βάρους κατά 20%. «Η παχυσαρκία είναι νόσος, όμως δυστυχώς δεν εντάσσεται στα νοσήματα, τα φάρμακα για την θεραπεία των οποίων αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Η δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, που πωλείται με την επωνυμία Ozempic μεταξύ άλλων, είναι αντιδιαβητικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τον μακροχρόνιο έλεγχο του σωματικού βάρους, δεν συνταγογραφείται και καθότι το κόστος είναι υψηλό, της τάξης των 250 ευρώ, είναι δυσπρόσιτο. Μόνο για τους πάσχοντες από ΧΑΠ και διαταραχή ύπνου συνταγογραφούνται φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.
Αναφέρεται ότι με 2,4 mg αποκλειστικά για την παχυσαρκία επιτυγχάνεται απώλεια 16% του βάρους σε ένα εξάμηνο.
Παράλληλα, κυκλοφορεί η δραστική ουσία Μετρελεπτίνη, που ενδείκνυται στις περιπτώσεις ανεπάρκειας λεπτίνης σε πάσχοντες από λιποδυστροφία, και χορηγείται για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της ανεπάρκειας λεπτίνης, όπου το λίπος επικάθεται στα σπλαχνικά όργανα – κυρίως ήπαρ και στους μύες».
Σχετικά με τα φάρμακα για τις παρενέργειες που προκαλεί η εμμηνόπαυση, η κ. Μιχελάκη αναφέρθηκε στην ουσία fezolinetant, με πολλά υποσχόμενες δυνατότητες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, που μπορεί να υποκαταστήσει την θεραπεία με οιστρογόνα για τα οποία υπάρχουν επιφυλάξεις».
Καταλήγοντας, έκανε λόγο για τον ενεργό μεταβολίτη της βιταμίνης D που μπορεί να μετρηθεί και είναι χρήσιμο σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα ανεπάρκειας της εν λόγω βιταμίνης, ακόμα και αν έχουν φυσιολογικά επίπεδα συνολικής βιταμίνης D. «Οι απαιτήσεις του οργανισμού σε βιταμίνη D αυξάνουν με την ηλικία κυρίως σε όσους έχουν ηπατικά προβλήματα».