Connect with us

Ελλάδα

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Αύξηση 40% στις αιτήσεις από τη Δυτική Ελλάδα μέσα στο 2024

Published

on

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με εισήγηση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ανακοίνωσε συνολικά έξι παρεμβάσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών. Η πρώτη από αυτές αφορά την αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων, προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας οφειλέτης ως «επιλέξιμος», στο πλαίσιο της υποχρεωτικής αποδοχής του εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές, που ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο για τους οικονομικά ευάλωτους οφειλέτες. Με τη ρύθμιση που εισάγεται, διπλασιάζονται τα κριτήρια (εισόδημα, περιουσία, καταθέσεις) για τον χαρακτηρισμό δανειολήπτη ως «επιλέξιμου», προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η συναίνεση του συνόλου των πιστωτών για ένταξη του οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ο διπλασιασμός των ορίων αυτών, έχει ως προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει ανώτατο όριο ήδη μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών (δηλαδή σε τράπεζες ή servicers) τα 300.000 ευρώ.

Άλλες νέες βελτιώσεις

Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε:

– Υποχρέωση του πιστωτή να έχει καταθέσει τουλάχιστον 3 μήνες προ της διενέργειας του πλειστηριασμού έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη.

– Απαλλαγή οφειλέτη για τον οποίο δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία, αλλά καταχωρείται στο Μητρώο Φερεγγυότητας.

– Επέκταση προθεσμιών, ώστε να μπορεί ο ευάλωτος οφειλέτης να μπει στο ενδιάμεσο πρόγραμμα.

– Επέκταση της δυνατότητας ρύθμισης δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.

Παράλληλα, μέσω περαιτέρω βελτιώσεων, δρομολογείται η βελτίωση των όρων ρύθμισης, καθώς θα μειωθεί η αξία των ακίνητων εξασφαλίσεων που λαμβάνει υπόψιν ο αλγόριθμος, ενώ θα εξορθολογιστούν τα κριτήρια του «εύλογου ποσοστού κέρδους» 10% στην περίπτωση των νομικών προσώπων, ώστε να λαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Σημαντική αύξηση στις ρυθμίσεις

Ο μέχρι σήμερα συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού διαμορφώνεται σε 30.515, με τη συνολική αξία ρυθμισμένων οφειλών να ανέρχεται πλέον στα 10,01 δισ. ευρώ.

Για το 2024, οι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών κατέγραψαν αύξηση 81% συγκριτικά με το 2023. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2024 πραγματοποιήθηκαν 16.903 ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε ρύθμιση οφειλών ύψους 5,13 δισ. ευρώ. Η σημαντική αυτή ώθηση στις ρυθμίσεις έρχεται ως αποτέλεσμα των βελτιωτικών παρεμβάσεων που υλοποίησε η Κυβέρνηση στη λειτουργία του Μηχανισμού, με στόχο την προστασία των ευάλωτων οφειλετών και τον περιορισμό του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους.

Στη Δυτική Ελλάδα, τον περασμένο Νοέμβριο, οι οφειλές προς ρύθμιση ήταν 2,1 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2023. Αυξήθηκαν δηλαδή περίπου κατά 600 χιλ. ευρώ ή 40%.

Βελτιώσεις έχουν ήδη επέλθει

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών εξελίσσεται ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, με συνεχή αύξηση των αποτελεσμάτων του χάρη και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν το τελευταίο διάστημα (ν.5072/2023 και ν.5113/2024). Πιο σημαντικές είναι η υποχρεωτικότητα (αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από Τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών), η ευαλωτότητα (ένταξη ατόμων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% στην κατηγορία των ευάλωτων, με αυξημένα όρια στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), επιπλέον κούρεμα (έως 28% της οφειλής) και σταθερό επιτόκιο (3% για 3 χρόνια για Δημόσιο, Τράπεζες, servicers).

Με τις βελτιώσεις που έχουν ήδη επέλθει, 2.500 ευάλωτα νοικοκυριά επωφελήθηκαν από τη θεσπισμένη πλέον υποχρεωτικότητα στις ρυθμίσεις και 140 οφειλέτες ανέστειλαν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, αξιοποιώντας το μέτρο της προκαταβολής.

Μείωση στα «κόκκινα δάνεια»

«Το ζήτημα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση», δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και πρόσθεσε: «Η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι σημαντική, καθώς το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει σταθερά καθοδική πορεία, παραμένοντας κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από 92 δισ. το 2019 στα 67 δισ. το γ’ τρίμηνο του περασμένου έτους».

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, ανάφερε: «Ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που βαραίνει την οικονομία, από τα χρόνια της κρίσης, μπορούμε πια να πούμε ότι έχει μπει σε τροχιά σοβαρής διαχείρισης, μετά από πολλή, συνεχή και επισταμένη δουλειά».

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement