Ελλάδα
Τώρα, μετά ή… αργότερα;
Η προσπάθεια «παγώματος» των σεναρίων ανασχηματισμού από το Μαξίμου και τα δεδομένα

Η εκλογή του Κώστα Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν ένα χρονικό και πολιτικό ορόσημο για το Μαξίμου, που τώρα καλείται να σχεδιάσει τον «δρόμο» που αφενός θα δώσει ώθηση στο κυβερνητικό έργο και αφετέρου θα συμβάλει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας που δείχνει να «τρώθηκε» με την υπόθεση των Τεμπών, έστω και αν από την πλευρά της γίνεται λόγος για έντονη εργαλειοποίηση της τραγωδίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή, μίλησε για «μια θεσμική νίκη του πολιτεύματος», που απέδειξε «πόσο ατυχείς υπήρξαν οι απόπειρες ορισμένων να εμπλέξουν τον πρώτο πολίτη σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς», αφήνοντας αιχμές για την απόπειρα εργαλειοποίησης της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μέσω της σύνδεσης με το δυστύχημα των Τεμπών, όπως σημειώνουν συνεργάτες του.
Ωστόσο, είναι μάλλον βέβαιο ότι η πίεση θα συνεχιστεί. Και επιπλέον, υπάρχουν πολλά ακόμα ανοικτά «μέτωπα», τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Η ακρίβεια και οι κρατικές μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να βαραίνουν πολύ στα μάτια της κοινής γνώμης. Αλλά δεν παύουν να υπάρχουν και τα ελληνοτουρκικά, υπό το πρίσμα μάλιστα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, που δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.
Μία «κλασική συνταγή» σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πάντοτε ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός. Όμως, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει ότι δεν του αρέσει να λειτουργεί υπό πίεση και να καθορίζει αυτός το μομέντουμ των πρωτοβουλιών του, αυτός ενδεχομένως δεν θα είναι άμεσος, αλλά θα συμβεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Εξάλλου, μπροστά της η κυβέρνηση έχει πλέον και άλλες πολιτικές «μάχες», όπως οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την Προανακριτική Επιτροπή.
Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως όλα στην κυβέρνηση λειτουργούν «ρολόι» και ότι δεν έχουν εντοπιστεί κενά, που χρίζουν αλλαγών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε χθες ότι δεν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός, προσθέτοντας ότι δεν συμμερίζεται την άποψη πως κάποιοι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Εντούτοις, η αλήθεια είναι ότι ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη εκφράζονται απόψεις που δείχνουν ότι η παραγωγή κυβερνητικού έργου παρουσιάζει κάμψη σε διάφορους τομείς. Και αυτό δεν είναι μάλλον άσχετο και με τα σενάρια ανασχηματισμού, που ενδεχομένως θα επιχειρήσει εκ νέου να κλείσει ο Πρωθυπουργός με δημόσιες τοποθετήσεις του, τα επόμενα 24ωρα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και αν ο ανασχηματισμός μετατεθεί για αργότερα, δεν γίνεται να ακυρωθεί. Αναπόδραστα ο Πρωθυπουργός θα πάει κάποια στιγμή σε διορθωτικές κινήσεις, την έκταση των οποίων θα αποφασίσει ο ίδιος με βάση τη συνολική εικόνα. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε, ότι ο ανασχηματισμός είναι πάντα ένα πολιτικό χαρτί που κρατά στα χέρια του ένας Πρωθυπουργός, όσο και αν δεν αλλάζει άρδην το τοπίο.