Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αντιμέτωπες με βαριά πρόστιμα πάνω από 2.300 επιχειρήσεις

Published

on

Υπ΄ ατμόν βρίσκονται επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και του τουρισμού στην Αχαΐα, καθώς από την 1η Μαρτίου θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει το λογισμικό της Ψηφιακής Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας.

Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, στην Αχαΐα υπάρχουν 2.352 ενεργές επιχειρήσεις στους κλάδους της παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης, με εκτίμηση για πάνω από 10.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να οργανωθούν στο σύστημα έως την 1η Μαρτίου.

Το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, παρέχοντας στις επιχειρήσεις ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν. Από τον επόμενο μήνα και μέσα στην περίοδο του Καρναβαλιού, ξεκινά η αυστηρή εφαρμογή του νόμου. Ακόμη και για μικρές παραβάσεις (μικροαλλαγές στο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης στην εργασία, έκτακτες τροποποιήσεις ωραρίου, άδειες και υπερωρίες) επιβάλλεται πρόστιμο της τάξης των 10.500 ευρώ έκαστο!

Σήμερα η εκδήλωση του Επιμελητηρίου

Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του 10ου Περιφερειακού Τμήματος, Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ενόψει της επικείμενης πλήρους και υποχρεωτικής εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε εστίαση και τουρισμό, σήμερα διεξάγεται το ενημερωτικό σεμινάριο, στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών με θέμα: «Σύγχρονο Πλαίσιο Αμοιβής και Εργασίας σε Εστίαση, Τουρισμό και Εμπόριο: Ψηφιακή Κάρτα και Προκλήσεις».

Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Τάκης Βασιλείου, «πλήθος επιχειρήσεων στην Αχαΐα, και ιδιαιτέρως στον τομέα της εστίασης, θα πρέπει να προσαρμοστούν υποχρεωτικά σε ένα νέο καθεστώς, καθώς μέχρι σήμερα η ένταξη ήταν προαιρετική. Γι’ αυτό και εκτιμά ότι σωστά το Επιμελητήριο Αχαΐας δίνει προτεραιότητα στην εκπαίδευση και την ενημέρωση των συναδέλφων στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού».

«Στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, λόγω των προβλημάτων με την καθημερινότητα που είναι πλέον έντονα, δεν είναι εύκολη πάντα η προσαρμογή σε αλλαγές, ακόμη και αν αυτές είναι αναγκαίες. Θα πρέπει να υπάρξει μια εκλογίκευση της διαδικασίας, καθώς η υποχρεωτική εφαρμογή της Ψηφιακής Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας, σε φιλοξενία και παροχή υπηρεσιών εστίασης, συμπίπτει με το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, περίοδο κατά την οποία οι περισσότερες επιχειρήσεις θα εστιάζουν στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών που θα βρίσκονται στην ευρύτερη παραλιακή αλλά και ορεινή ζώνη», συμπληρώνει.

 Προσαρμογές και διευκολύνσεις

Το σύστημα με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 2022, μέσω απογραφικής διαδικασίας για εργαζόμενους σε τράπεζες, σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικές, security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο.

Τελευταία, μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπ. Εργασίας, προχωρούν σε αυτοματοποιημένη προσυμπλήρωση της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) με στοιχεία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, μία δυνατότητα που επιτυγχάνεται μέσω της προσαρμογής και διαλειτουργικότητας που έχει επιτευχθεί μεταξύ του «ΕΡΓΑΝΗ» και του πληροφοριακού συστήματος του ΕΦΚΑ.

Στο «ΕΡΓΑΝΗ» δημιουργείται η Μηνιαία Εργασιακή Κατάσταση, που προκύπτει από επεξεργασία στοιχείων που έχουν υποβληθεί από τους εργοδότες. Στοιχεία της ΑΠΔ δύνανται πλέον να διασταυρώνονται αυτόματα με τα στοιχεία της Μηνιαίας Εργασιακής Κατάστασης του e-ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση ασυμφωνίας, ενημερώνεται ηλεκτρονικά ο εργοδότης για την ανάγκη διόρθωσης των λανθασμένων εγγραφών πριν από την οριστική υποβολή τους.

Εφόσον μετά την οριστική υποβολή των ΑΠΔ στον ΕΦΚΑ εντοπισθούν λάθη ή παραλείψεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε ελέγχους – επιτόπιες διασταυρώσεις και επιβάλλουν πρόστιμο.

«Απαιτείται έγκαιρα η προσαρμογή»

«Οδεύουμε προς το τέλος της ημερομηνίας υποχρεωτικής εφαρμογή και είναι πιθανό να μην υπάρχουν διαθέσιμα άμεσα τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία. Οι τεχνικοί που ασχολούνται με το θέμα αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα έλλειψης χρόνου, αλλά και διαθεσιμότητας. Απαιτείται έγκαιρα η προσαρμογή και για όσους δεν έχουν φροντίσει ήδη να προμηθευτούν το κατάλληλο software», αναφέρει στην «Γνώμη» ο Παναγιώτης Παναγόπουλος, οικονομολόγος και υπεύθυνος της εταιρείας «Οικονομικοί Ορίζοντες».

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement