Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Ολυμπία Οδός: Ταινία για το Πατρινό Καρναβάλι
Σε σκηνοθεσία του Πάνου Κορδά αποδίδεται η λαμπερή διαδρομή του

Η Ολυμπία Οδός στηρίζει το Καρναβάλι της Πάτρας, προβάλλοντας την ιστορία του και όσα αντιπροσωπεύει με μια μικρή ταινία, την οποία δημιούργησε ο ταλαντούχος Πατρινός σκηνοθέτης Πάνος Κορδάς. Σχετικό εκτενές αφιέρωμα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.protothema.gr.
Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να αποδώσει, μέσα σε λίγα λεπτά, τη λαμπερή διαδρομή του Καρναβαλιού, την αδιάκοπη προετοιμασία των ντόπιων, την κουλτούρα και την έκρηξη χαράς στους δρόμους της πόλης, Και έπειτα, την κορύφωση της εκδήλωσης. Την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου, που σηματοδοτεί ταυτόχρονα το τέλος της γιορτής και την έναρξη της επόμενης, σε έναν αδιάκοπο κύκλο χαράς και χρωμάτων.
Εμπνεόμενος από την πρακτική του Χόλυγουντ, ο σκηνοθέτης ντύνει το βίντεο με μια διασκευή του «Καρναβαλέρια», της πιο γνωστής μελωδίας του Καρναβαλιού, μετατρέποντάς το σε μια επική ορχηστρική σύνθεση, η οποία μεταδίδει τον παλμό και τη μαγική ατμόσφαιρα της γιορτής. Το τραγούδι, γραμμένο από το συγκρότημα «Hit Μάστοροι» τη δεκαετία του ’90, έχει ταυτιστεί με την καρναβαλική κουλτούρα, ενώ η νέα, κινηματογραφική εκδοχή δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Αμερικανό συνθέτη Mike LaDouceur.
Ωστόσο, αυτό που καθιστά το αποτέλεσμα ακόμα πιο μοναδικό είναι η παραδοσιακή σκηνοθετική προσέγγιση, με σκοπό να αποδοθεί η μαγεία του Καρναβαλιού με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυθεντικότητα. Έτσι, αντί για drones, χρησιμοποιήθηκαν γερανοί, ανυψωτικά οχήματα και μπαλκόνια, διατηρώντας γειωμένη και οικεία την κινηματογραφική προοπτική.
Παράλληλα με την ιστορία και την ατμόσφαιρα, στόχος της Ολυμπίας Οδού είναι να προβληθεί και η συστηματική δουλειά όσων εργάζονται όλο τον χρόνο για να υπάρξει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Τα άρματα και οι στολές σχεδιάζονται και κατασκευάζονται προσεκτικά από ειδικούς τεχνίτες, οι φαντασμαγορικές εκδηλώσεις και δράσεις μπαίνουν στο πρόγραμμα, ενώ το παιχνίδι του «Κρυμμένου Θησαυρού» καταστρώνεται με λεπτομέρεια.
Η ανατροπή στον χορό των Μπουρμπουλιών
Ξεκινώντας από τον χορό των Μπουρμπουλιών, ταξιδεύουμε πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι γυναίκες εμφανίζονταν με μαύρο ντόμινο και μαύρη μάσκα, κρύβοντας την ταυτότητά τους. Ωστόσο, στην ταινία, εκτός από την ιστορική αναδρομή, η οποία είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε καλύτερα την κουλτούρα και τη φιλοσοφία του Πατρινού Καρναβαλιού, υπάρχει και μια ανατροπή: στο τέλος του χορού, η πρωταγωνίστρια αποκαλύπτει την ταυτότητά της. Η ιδιαίτερη τροπή που δίνει ο σκηνοθέτης στοχεύει στην ανάδειξη του Καρναβαλιού ως μια γιορτή, χωρίς στεγανά και διακρίσεις ταυτότητας, φύλων ή ρόλων.
Η συγκεκριμένη σκηνή γυρίστηκε στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πατρών, ένα κτίριο ορόσημο του 1892, το οποίο φιλοξενούσε τους ετήσιους αποκριάτικους χορούς μέχρι το 1984. Η αίθουσα παρέμενε κλειστή από τότε, όμως ο σκηνοθέτης και η Ολυμπία Οδός κατάφεραν να εξασφαλίσουν ειδική άδεια για τα γυρίσματα.
Τα κοστούμια της σκηνής, που επιμελήθηκε η σκηνογράφος Μαρία Βασιλάκη, είναι αυθεντικά κομμάτια, δανεισμένα από βεστιάρια και οικογένειες της Πάτρας. Η προετοιμασία της πρωταγωνίστριας του αποκριάτικου χορού γυρίστηκε στο παραδοσιακό νεοκλασικό σπίτι του Πατρινού ζωγράφου, Γιώργου Μπογδανόπουλου, σημαντική προσωπικότητα στη διαμόρφωση της αισθητικής του Καρναβαλιού.
Ανακαλύπτοντας τον θησαυρό
Το «Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού» δεν θα μπορούσε να λείπει από την ταινία, αφού πρόκειται για ένα δρώμενο βαθιά συνδεδεμένο με την παράδοση του Καρναβαλιού. Η σκηνή γυρίστηκε στο σημείο, όπου βρέθηκε ο περσινός θησαυρός, στο Δασύλλιο κοντά στο κάστρο της Πάτρας. Η πρωταγωνίστρια ανακαλύπτει ένα jack-in-the-box που μοιάζει με την ίδια, συμβολίζοντας την ανακάλυψη του εαυτού μας και την αυτοαποδοχή.
Παράλληλα, βλέπουμε πώς δημιουργούνται τα καρναβαλικά άρματα και κυρίως πώς γίνεται η σμίλευση του Βασιλιά Καρνάβαλου, της κεντρικής φιγούρας της παρέλασης. Η ταινία ολοκληρώνεται με τα χαρούμενα πρόσωπα των καρναβαλιστών που μεταδίδουν την εκρηκτική τους ενέργεια, καθώς ο Βασιλιάς Καρνάβαλος τυλίγεται στις φλόγες και γίνεται μια ανοιχτή πρόσκληση να ζήσουμε τη γιορτή με ελευθερία, δημιουργικότητα και δυνατά συναισθήματα.