Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τέσσερις προτεραιότητες για τα χωροταξικά

Published

on

Του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου

Ήπια οικιστική και παραγωγική ανάπτυξη, «φρένο» στην επέκταση των ΑΠΕ και όρια δόμησης σε αγροτικές – κτηνοτροφικές περιοχές, καθώς και βελτίωση της οργάνωση της κυκλοφορίας, συνιστούν τους βασικούς άξονές της αναθεώρησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) των Καλαβρύτων.

Ένα από τα τρία εναλλακτικά σενάρια, ήπιας οικιστικής και παραγωγικής ανάπτυξης, με έμφαση στον περιορισμό των επιπτώσεων από την ανεξέλεγκτη επέκταση των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες), προτείνεται από τα επιστημονικά στελέχη και συνεργάτες του αναδόχου της μελέτης της αναθεώρησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Καλαβρύτων.
Τα σενάρια, τα οποία ήδη έχουν αναρτηθεί προς διαβούλευση στο πλαίσιο της α’ φάσης της μελέτης αναθεώρησης του ΤΠΣ, παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου το πρωί, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Καλαβρύτων.
Με στοχοθεσία της μελέτης, που γίνεται για λογαριασμό του ΤΕΕ και θα παραδοθεί ολοκληρωμένη στον Δήμο, κρίνεται αναγκαία σημειακή τροποποίηση του ΤΠΣ για την άμεση ανάσχεση της τάσης για πληθυσμιακή συρρίκνωση, μέσω της αναβάθμισης του ρόλου επιλεγμένων οικισμών. Επίσης, προτείνονται ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης και της άναρχης δόμησης, που «θύμα» της είναι το περιβάλλον, η ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η προστασία της αγροτικής γης και της κτηνοτροφικής παραγωγής, η τόνωση του μεταποιητικού κλάδου στα τρόφιμα, η ενίσχυση ήπιων μορφών τουρισμού και η βελτίωση του κυκλοφοριακού.
Παρέμβαση Δημάρχου
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, αξιολόγησε ως αναγκαία την ρύθμιση του προβλήματος με την επέκταση των νεκροταφείων σε Καλάβρυτα και άλλους οικισμούς, όπου υπάρχουν προβλήματα χωροθέτησης. Πρότεινε, μάλιστα, την ενσωμάτωσή του στην β’ φάση της μελέτης του ΤΠΣ και συμπλήρωσε την ανάγκη οριοθέτησης ποταμών και χειμάρρων, με έμφαση στον Βουραϊκό, καθώς η σχετική μελέτη της Περιφέρειας δεν προχωρά.
Επίσης, ζήτησε περιορισμούς στην άναρχη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή προς το Χιονοδρομικό και το Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων, καθώς και την αξιοποίηση του δάσους Κάνισκας, με ειδική πρόβλεψη για τον Δήμο ως ανάδοχο.

Εισηγήσεις
Χαιρετίζοντας την παρουσίαση, η Κατερίνα Γεωργούλα, συντονίστρια της μελέτης για τα Καλάβρυτα, τόνισε ότι η αναθεώρηση του ΤΠΣ ξεκίνησε πριν από ένα έτος, στις 27-2-2024, και περιλαμβάνει δύο στάδια: την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης με τα συμπεράσματά της και τη διατύπωση εναλλακτικών σεναρίων. Στη συνέχεια, ακολουθεί το στάδιο της διαβούλευσης και εκπόνησης της μελέτης, η οποία θα διαρκέσει 8 μήνες και θα παραδοθεί προς τα τέλη του 2025.
Όπως εξήγησε, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, προκειμένου να εξηγηθεί το αντικείμενο της μελέτης, οι νέες χρήσεις γης, οι νέοι όροι και περιορισμοί δόμησης, οι νέες περιοχές δόμησης, οι περιοχές με ζώνες παραγωγικής ανάπτυξης, καθώς και περιοχές προστασίας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Τα τρία εναλλακτικά σενάρια παρουσίασε η Δανάη Μελιτά, πολεοδόμος και χωροτάκτης.
Στους παρευρισκόμενους στην παρουσίαση ήταν οι Αντιδήμαρχοι, Τάκης Βαρβιτισώτης και Ζήσης Ζησιμόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος. Αριστείδης Γκολφινόπουλος, ενεργοί πολίτες και αιρετοί από Καλάβρυτα, Σκεπαστό, Πλανητέρου, Καστριών και Ρωγών και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Μαγκαφάς.
Διαδικαστικά
Η αναθεώρηση του ΤΠΣ περιλαμβάνει την τελική σύνταξη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) Καλαβρύτων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ με την έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος. Η επικαιροποίηση των χωροταξικών και πολεοδομικών δεδομένων χρηματοδοτείται από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση κρίσιμων χωρικών προβλημάτων στο πλαίσιο της επαναρρύθμισης του συνόλου των περιοχών ΟΤΑ.

Προστασία γεωργίας – κτηνοτροφίας – περιβάλλοντος
Στο βασικό σενάριο της αναθεώρησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) των Καλαβρύτων έχουμε ως άξονες:
1) Προτεραιότητα στην οικιστική ανάπτυξη πάνω στις γνωστές επεκτάσεις των σχεδίων πόλης (χωρίς ουσιαστική αναθεώρηση του ΤΠΣ) και για τις τέσσερις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων: Καλάβρυτα, Κλειτορία, Τριπόταμα και Δάφνη. Ειδικότερα, προβλέπονται κάποιες σημειακές παρεμβάσεις στην περιοχή Βάλτου και στον παραδοσιακό οικισμό των Καλαβρύτων, καθώς και στην περιοχή της Ράχης Κλειτορίας για την τακτοποίηση του παραδοσιακού οικισμού.
2) Προτεραιότητα στον περιορισμό των ΑΠΕ στις περιοχές των υφιστάμενων αναδασμών (Λουσοί, Αροάνιος κ.λπ.), με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ τοπικών παραγωγών και κτηνοτρόφων, ώστε να μην επηρεαστεί η αγροτική παραγωγή. Επίσης, προτείνεται περιορισμός των ΑΠΕ σε περιοχές υπό ένταξη σε νέους αναδασμούς και σε αμπελώνες.
3) Καθορισμός δύο περιοχών ελέγχου χρήσεων γης (ΠΕΧ): α) Αγροτική χρήση και εναλλακτικός τουρισμός, με πλήρη εξαίρεση της κατοικίας έως ένα όριο 100 τ.μ. και εξαίρεση τουριστικών εγκαταστάσεων άνω των 30 κλινών ή περιορισμό κλινών ανά στρέμμα, και β) Περιοχή Ελέγχου Χρήσεων γης (ΠΕΧ) για την ανάπτυξη ήπιας μεταποιητικής δραστηριότητας με έμφαση στη ζώνη Καλάβρυτα – Πάτρα μέσω Χαλανδρίτσας και τις περιοχές Δάφνης, Βιλιβίνας και Πλατανιώτισσας.
4) Για τα κυκλοφοριακά, προτείνεται ο χαρακτηρισμός του άξονα Πούντα – Καλάβρυτα ως τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ ο άξονας που συνδέει τα Καλάβρυτα με Βρόσθενα και Φίλια να αναβαθμιστεί σε εθνικό ή επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στα Καλάβρυτα, προβλέπεται η δημιουργία περιμετρικής οδού με στόχο την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και χώρο στάθμευσης δίπλα στο Δασαρχείο.
============

Ροή ειδήσεων

Advertisement