Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τα οφέλη της Πάτρας από τις επενδύσεις

Πηγές του Υπερταμείου αποδυναμώνουν τις ενστάσεις της δημοτικής αρχής για την Μαρίνα Μεγάλων Σκαφών Αναψυχής και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Published

on

Τις ενστάσεις και στα επιχειρήματα που έχει διατυπώσει -κατά καιρούς- ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, αναφορικά με τις επενδύσεις στο βόρειο λιμάνι, είτε πρόκειται για την Patradise Mega Yacht Marina (Μαρίνα για τον ελλιμενισμό μεγάλων σκαφών αναψυχής) είτε για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, αντικρούουν πηγές του Υπερταμείου.

Με αφορμή και τη συνέντευξη που παραχώρησε, πρόσφατα, στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Max FM, ο κ. Πελετίδης, παρουσιάζονται πλήρη στοιχεία, που αντικρούουν τους ισχυρισμούς, που έχουν διατυπωθεί, κατά καιρούς από τη δημοτική αρχή.

Αναφορικά με τη θέση Πελετίδη, ότι το λιμάνι ανήκει στον λαό και όχι στους επενδυτές, και τον ισχυρισμό ότι οι παρεμβάσεις στο Βόρειο Λιμάνι θα οδηγήσουν σε σταδιακή «ιδιωτικοποίηση» της παραλιακής ζώνης, αποκλείοντας την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, πηγές του Υπαταμείου, αναφέρουν:

«Με τη δημιουργία της Patradise Mega Yacht Marina ανοίγει το λιμάνι στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Πάτρας καθώς παύει να ισχύει ο κανονισμός ασφαλείας ISPS (International Shipping and Port Facility) του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας σε αυτό το σημείο, o οποίος απαγορεύει την ανεξέλεγκτη πρόσβαση των πολιτών στο λιμάνι».

Σε άλλη θέση του Δημάρχου Πατρέων, ότι δεν εξυπηρετούνται οι λαϊκές ανάγκες και ότι η ανάπτυξη του yachting και της κρουαζιέρας απευθύνεται αποκλειστικά σε οικονομικά εύπορους επισκέπτες και όχι στην πλειοψηφία των Πατρινών, υποστηρίζεται:: «Η Mega Yacht μαρίνα φέρνει οριζόντια ανάπτυξη, όχι μόνο σε εκείνους που θα απασχοληθούν σε αυτήν, αλλά πολύ περισσότερο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της πόλης σε εφοδιαστικό επίπεδο, καθώς και σε σειρά άλλων κλάδων, όπως η εστίαση και το εμπόριο».

Σε ό,τι αφορά την άποψη του κ. Πελετίδη, ότι προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι υποδομές για τους κατοίκους και αντί για τουριστικές επενδύσεις να δοθεί έμφαση σε κοινωνικές δομές, χώρους πρασίνου και δημόσιες υποδομές για την πόλη, καθώς και ότι το βόρειο λιμάνι πρέπει να γίνει χώρος αναψυχής, περιπάτου και αθλητισμού, επισημαίνεται: «Το 2018 παραχωρήθηκε οριστικά στον Δήμο Πατρέων περίπου η μισή έκταση του Βόρειου Λιμένα του ΟΛΠΑ προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών. Η παραχωρηθείσα έκταση (από την οδό Διακονιάρη μέχρι Αγίου Νικολάου και από την οδό Θεσσαλονίκης μέχρι Πλαζ, με το υφιστάμενο αγκυροβόλιο) από το 2018 παραμένει αναξιοποίητη, καθώς χρησιμοποιείται ως άναρχο πάρκινγκ, χωρίς κανέναν βιώσιμο σχεδιασμό. Με την ανάπτυξη σύγχρονης μαρίνας, ο υπόλοιπος χώρος στο Βόρειο Λιμάνι που ανήκει στον ΟΛΠΑ μπορεί να αναβαθμιστεί αισθητά και να παραδοθεί στον πατραϊκό λαό με ελεύθερη πρόσβαση. Ο Δήμος έχει καθυστερήσει με την ανάπλαση, και αυτό θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα επιστροφής της παραχωρηθείσας έκτασης με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».

Ο χαρακτήρας της πόλης και η «όχληση του περιβάλλοντος»

Για τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν από τη Δημοτική Αρχή σχετικά με την αλλοίωση του χαρακτήρα της πόλης και τη «μετατροπή του λιμανιού σε προορισμό μεγάλων θαλαμηγών και κρουαζιερόπλοιων, γεγονός που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της παραλιακής ζώνης και θα εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα αντί της τοπικής κοινωνίας», αναφέρεται : «Το παράκτιο μέτωπο και η θάλασσα αποτελούν διαχρονικά αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα της πόλης. Η ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών (μαρίνα και τερματικός σταθμός κρουαζιέρας) κοντά στο κέντρο της πόλης θα έχει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την περιφερειακή ανάπτυξη και την τοπική κοινωνία.»

Όσον αφορά άλλες ενστάσεις για την όχληση και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, καθώς και την επιβάρυνση του Δήμου με τα απορρίμματα των σκαφών, οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Η αποκομιδή των αποβλήτων υλοποιείται από εξειδικευμένες εταιρείες, όπως συμβαίνει σε κάθε λιμενική ζώνη (ο ΟΛΠΑ έχει σύμβαση με τις εταιρείες HEC και ANTIPOLLUTION). Από περιβαλλοντικής απόψεως, τηρούνται αυστηρές προδιαγραφές, δεδομένου ότι για όλες τις δραστηριότητες εντός του λιμένα υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Η τοπική οικονομία και το τέλος κρουαζιέρας

Αναφορικά με τις πάγιες θέσεις του Δημάρχου, ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το όφελος της τοπικής οικονομίας και τη θέση του ότι «το μεγαλύτερο όφελος θα καρπωθούν μεγάλες εταιρείες και εφοπλιστικά συμφέροντα», επισημαίνεται ότι:

«Με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, τα οφέλη για την πόλη της Πάτρας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 5162/2024, κάθε επιβάτης της κρουαζιέρας υποχρεούται στην καταβολή τέλους κρουαζιέρας. Τα έσοδα από το τέλος κρουαζιέρας κατανέμονται ως εξής:

– Το 1/3 αποδίδεται στους δήμους όπου βρίσκονται τα λιμάνια αποβίβασης, για έργα βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και των υποδομών τους.

– Το 1/3 εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

-Το 1/3 εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού.

Συνεπώς, κάθε επιβάτης κρουαζιερόπλοιου που αποβιβάζεται στο λιμάνι της Πάτρας θα καταβάλλει το αντίστοιχο τέλος, μέρος του οποίου θα αποδίδεται στον Δήμο Πατρέων για τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών.

Το Υπερταμείο ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου έτους διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση σε ιδιώτη επενδυτή του δικαιώματος κρουαζιέρας στο Βόρειο Λιμάνι του ΟΛΠΑ. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού πραγματοποιούνται επαφές με μεγάλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα και διαθέτουν πλούσια τεχνογνωσία. Το ενδεχόμενο ένταξης της Πάτρας στο δίκτυο των ομίλων κρουαζιέρας θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης σε τοπικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οδηγούς, ξεναγούς και εργαζόμενους στον τομέα του εμπορίου και της εστίασης. Τα κρουαζιερόπλοια που θα ελλιμενίζονται στην Πάτρα θα λειτουργούν ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για την πόλη, αποβιβάζοντας χιλιάδες εν δυνάμει καταναλωτές του τουριστικού προϊόντος της Πάτρας, αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.»

Τέλος, στην άποψη που διατυπώθηκε να γίνει η μαρίνα και οι υποδομές της κρουαζιέρας στο νέο λιμάνι, σημειώνεται: «Ακόμη και με την κατασκευή του εμπορευματικού λιμένα στο Νότιο Λιμάνι, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων του λιμένα της Πάτρας. Το Νότιο Λιμάνι υποστηρίζει την επιβατηγό ακτοπλοΐα και σε καμία περίπτωση δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για τη δημιουργία μαρίνας και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας».

Ροή ειδήσεων

Advertisement