Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Γυναίκα – «μήτρα» Ζωής στο χθες και στο σήμερα»-Η σημερινή Ημερίδα, πρόλογος της Παγκόσμιας Μέρας Γυναίκας στις 8 Μαρτίου

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Πολύς ο λόγος στο όνομα της Παγκόσμιας Μέρας Γυναίκας. Και οι πράξεις; Οι πράξεις στην κάθε μέρα, ένας διαρκής αγώνας της Γυναίκας. Το ζήτημα είναι να δοθεί το στίγμα, το μήνυμα και το επιμύθιο από την αναφορά στην διαδρομή της Γυναίκας στον χρόνο ως παρουσία στο κοινωνικό και ιστορικό γίγνεσθαι, με επίκεντρο την θέση της στην σύγχρονη εποχή.

Η σημερινή ημερίδα με τίτλο: «Η Γυναίκα – «μήτρα» Ζωής στο χθες και στο σήμερα», που θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» (7-9 μ.μ.), προλογίζει την 8η του Μάρτη – ημερομηνία σύμβολο από το 1977 με απόφαση του ΟΗΕ και στοχεύει στο να εκπέμψει ένα ακόμα συμπυκνωμένο μήνυμα.

Μέσα από πολυεπίπεδες προσεγγίσεις καταξιωμένων ομιλητριών θα επιχειρηθεί να προβληθεί ο ρόλος και η κοσμοϊστορική συμβολή της Γυναίκας στην εξέλιξη των κοινωνιών και του αναντικατάστατου ρόλου της στην παγκόσμια ανθρωπογεωγραφία.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας με μήνυμά της θα πραγματοποιήσει η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν: ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, Γεωργία Ντάτσικα.

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ

Για τον ρόλο της Γυναίκας στο χθες και στο σήμερα, θα μιλήσουν:

– Άννα Ρούσου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Πανεπιστημίου Πατρών – Καθηγήτρια Γλωσσολογίας (Τμήμα Φιλολογίας)

– Έρση Σωτηροπούλου, Συγγραφέας βραβευθείσα με βραβείο Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 2012, Βραβείο Μεσόγειος (Prix Mediterranee Etranger 2017), Εθνικό βραβείο ALTA (ΗΠΑ) 2019 και Dante Alighieri ποίησης (Ιταλία).

– Ευφημία Καρακάντζα, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Άννα Ρούσσου

Η Άννα Ρούσσου είναι Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού και έχει παρουσιάσει το έργο της σε διεθνή συνέδρια. Διετέλεσε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών (2010-2013), μέλος του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης (2013), Αντιπρόεδρος Έρευνας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (2017-2019), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (2016-2019), και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών (2016-2022). Από τον Ιούλιο του 2021 είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Έρση Σωτηροπούλου – Συγγραφέας

Η Έρση Σωτηροπούλου έχει εκδώσει ποιήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Πολιτιστική Ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως μορφωτική σύμβουλος στην Ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη.

Το έργο της έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και τιμηθεί με σημαντικά βραβεία: με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω για το μυθιστόρημα Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές, με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα Εύα που ήταν επίσης υποψήφιο στη γαλλική του έκδοση για το Prix du Livre Europeen, με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα, και με το βραβείο ποίησης Dante Alighieri στην Ιταλία.

Το μυθιστόρημά της Τι μένει από τη νύχτα απέσπασε στη Γαλλία το Βραβείο Μεσόγειος Καλύτερου Μυθιστορήματος (Prix Mediterranee Etranger) και το Εθνικό βραβείο ALTA (μετάφραση: Karen Emmerich) στις ΗΠΑ. Έχει γράψει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο και έχει πειραματιστεί με διάφορα εκφραστικά μέσα, κυρίως στον χώρο της Οπτικής και της Συγκεκριμένης ποίησης.

Ευφημία Καρακάντζα

Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1986), και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στον θεωρητικό λόγο της ερμηνείας των αρχαιοελληνικών αφηγήσεων στο Πανεπιστήμιο του Reading, Μεγάλη Βρετανία (PhD, 1993) και το Centre Louis Gernet, Παρίσι (1992-93). Συνέχισε με μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Austin, στο Texas, ΗΠΑ, προσεγγίζοντας τις γυναικείες σπουδές φύλου. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών υπηρετεί από το 2007, ως Πρόεδρος του Τμήματος από το 2022, και ως Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας από το 2023. Έχει διατελέσει Εταίρος στις Κλασικές Σπουδές του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard από το 2010 έως το 2023, για το οποίο διηύθυνε το διεθνές πρόγραμμα για τον επικό κύκλο Kyklos. Είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Μύθου και Θρησκείας της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου του Αρχαίου Δράματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement