Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Kάτω ΑχαΪα: Κινδυνεύουν 419 μαθητές- Στο Υπ. Παιδείας απευθύνθηκε η διευθύντρια
Κανένα δίχτυ ασφαλείας δεν έχει ληφθεί στο Γυμνάσιο Κάτω Αχαΐας εδώ και οκτώ μήνες μετά τη σφράγιση του Κλειστού Γυμναστηρίου από την Πολεοδομία

Οκτώ και πλέον μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που σφραγίστηκε το παλιό Κλειστό Γυμναστήριο της Κάτω Αχαΐας, το οποίο εφάπτεται με το Γυμνάσιο της περιοχής και δεν έχει γίνει κανένα βήμα για την ασφάλεια των μαθητών.
Μετά από συνεχείς πιέσεις, έγγραφα της διευθύντριας και συνελεύσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο για την θωράκιση της ασφάλειας των 419 μαθητών του σχολικού συγκροτήματος.
Τα παιδιά, καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο καθώς δεν έχει γίνει καμία περίφραξη του χώρου ενώ οι βρύσες που πίνουν νερό εφάπτονται στο ακατάλληλο κτίριο!
Ένα κτίριο που κρίθηκε επικίνδυνο και ακατάλληλο παραμένει φάντασμα με τους γονείς να ανησυχούν έντονα και να καταθέτουν τον προβληματισμό τους, τόσο για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών όσο και για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε κανένα από τα προγράμματα προσεισμικού ελέγχου που «έτρεχαν» το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει καμία ενέργεια για την επισκευή και επαναλειτουργία του Κλειστού Γυμναστηρίου.
Η κατάσταση είναι επικίνδυνη στο Σχολικό Συγκρότημα στο Γυμνάσιο Κάτω Αχαΐας, όπως αναφέρει άλλωστε σε έγγραφό της προς τον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας η Διεύθυνση του Σχολείου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους και ζητώντας την άμεση παρέμβαση και χρηματοδότηση του έργου. Ο χώρος προαυλισμού των 419 μαθητών του σχολείου – το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο σχολείο του νομού Αχαΐας – βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο του συγκροτήματος, ένα κτίριο που έχει κριθεί ακατάλληλο και επικίνδυνο από την Πολεοδομία του Δήμου, με έγγραφο στις 30-7-2024, με χαρακτηριστική αναφορά στον κίνδυνο αποκόλλησης της επικάλυψης της στέγης καθώς και της πιθανής κατάρρευσης δομικών της στοιχείων».
Στις 24/09/2024 με έγγραφο του τότε Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, γνωστοποιήθηκε στην διευθύντρια του γυμνασίου και στους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής, η ακαταλληλότητα του κλειστού γυμναστηρίου και την απαγόρευση της χρήσης του λόγω επικινδυνότητας.
Στις 23/10/2024 πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του Συλλόγου παρουσία του Αντιδημάρχου Παιδείας, της Διευθύντριας και της Υποδιευθύντριας και γονέων και εκφράστηκαν οι προβληματισμοί για την απουσία μέτρων προστασίας στο προαύλιο χώρο του γυμνάσιου.
Στις 24-10-2024 στάλθηκε το έγγραφο της Διευθύντριας προς τον Δήμο ζητώντας και εγγράφως την άμεση παρέμβαση του με την περίφραξη του χώρου και την απομόνωση μέρους του προαυλίου ώστε να μην βρίσκονται δίπλα στους τοίχους του οι μαθητές μιας και οι βρύσες του σχολείου ακουμπούν πάνω στους επικίνδυνους τοίχους.
Πάρα τις έγγραφες οχλήσεις προς τον Δήμο, αλλά και από την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου Νίκου Κοκκίνη με τους αρμόδιους αντιδημάρχους Παιδείας, Αθλητισμού και Έργων και τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας στον Δήμο, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη λήψη προστατευτικών μέτρων ή την αποκατάσταση του χώρου, θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα των παιδιών μας».
ΕΦΘΑΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης η διευθύντρια κα ο Σύλλογος ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, την άμεση λήψη προσωρινών μέτρων προστασίας, όπως απαγόρευση πρόσβασης στον επικίνδυνο χώρο και τοποθέτηση προστατευτικών κατασκευών και την χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης στατικότητας και την έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του, ώστε να αποδοθεί ξανά με ασφάλεια στους μαθητές και τις αθλητικές ακαδημίες της περιοχής.
«ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΥ»
Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ήταν άμεση και μάλιστα με σαφέστατο τρόπο επισημαίνει πως το θέμα της επισκευής, συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών των σχολικών μονάδων εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δήμου.
Υπογραμμίζει πως για το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας εκπονεί κτηριολογικά προγράμματα μετά από αίτημα του Δήμου, ενώ για τα εγκεκριμένα πρότυπα κτηριολογικά προγράμματα αναφέρεται πως λειτουργούν υποστηρικτικά για τις δημοτικές αρχές προκειμένου να προβούν στην κατάλληλη επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων των σχολικών μονάδων.
«ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ»
Παράλληλα, θέτουν και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, πέραν της ασφάλειας των παιδιών, αυτό της έλλειψης αθλητικών υποδομών.
Όπως εξηγούν: «Το κλειστό γυμναστήριο του σχολείου αποτελεί το μοναδικό κλειστό αθλητικό χώρο εντός της πόλης που εξυπηρετεί εκτός από τις ανάγκες των μαθητών του γυμνασίου, και τις ανάγκες έξι αθλητικών ακαδημιών. Προσφέρει στα παιδιά μας τη δυνατότητα να παραμένουν κοντά στον αθλητισμό, σε μια περιοχή με έντονη παραβατικότητα. Παράλληλες ενέργειες έχουν πραγματοποιήσει και οι τρείς μεγαλύτεροι αθλητικοί σύλλογοι (Αχαγιά 82, Αστέρια, Α.Ο.Δύμης( με έγγραφά τους σε αρμόδιους φορείς. Η εγκατάλειψη του χώρου στερεί από εκατοντάδες μαθητές και νέους της περιοχής μια σημαντική αθλητική υποδομή, που θα έπρεπε να ενισχυθεί αντί να αφεθεί στην παρακμή».
«ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ»
«Από τις 23 Οκτωβρίου του 2024 που έγινε η πρώτη συνέλευση του Συλλόγου μας και τέθηκε ζήτημα επικινδυνότητας του Κλειστού, όπου είχαν κληθεί στελέχη της Δημοτικής Αρχής, εκπαιδευτικής κοινότητας μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από τους αρμοδίους, από τον Δήμο. Η σχολική χρονιά σε λίγους μήνες θα ολοκληρωθεί και ένας ολόκληρος χρόνος χάθηκε… Ζητάμε έστω και τώρα η Δημοτική Αρχή να προβεί στις δέουσες ενέργειες και να σκύψει στο σοβαρό πρόβλημα της περιοχής μας» καταλήγουν ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Κοκκίνης και ο προκάτοχός του Δημήτριος Κάτρης.
«Πόσο ασφαλές είναι ένα κτήριο όταν τα παιδιά του σχολείου παίζουν και προαυλίζονται καθημερινά ακριβώς δίπλα; Τι θα συμβεί αν ένας δυνατός αέρας ξηλώσει αυτό το ακατάλληλο στέγαστρο ή εάν γίνει ένας ισχυρός σεισμός; Και επιπρόσθετα γιατί να πρέπει να κάνουν τα παιδιά μας προπόνηση στις 11.00 το βράδυ και να αναγκάζονται να διασχίζουν ένα δρόμο επικίνδυνο που τα φανάρια δεν δουλεύουν συχνά;», διερωτούνται και περιμένουν απαντήσεις.