Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Διπλάσιοι ασθενείς για έναν Επιταχυντή

Της Τέτας Γιαννάρου
Υπερπληρότητα στη μονάδα ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ), καθότι έχει ανέρθει στο διπλάσιο ο αριθμός των ογκολογικών ασθενών που χρήζουν ακτινοβολιών.
Η επαύξηση οφείλεται σε ασθενείς του ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας» που πραγματοποιούν τις ακτινοθεραπείες τους στο ΠΓΝΠ, καθώς ο Γραμμικός Επιταχυντής και η όλη υποδομή του χώρου καταστράφηκαν ολοσχερώς από την ξαφνική πυρκαγιά στις 20/12/2024. Αν και οι φάκελοι με τις προσφορές των Εταιρειών που δήλωσαν ενδιαφέρον για την ανάληψη του όλου έργου έχουν ανοιχθεί, η όλη περαίωση του συνολικού έργου φέρεται ότι μπορεί να υπερβεί τον χρονικό ορίζοντα του 2025. Με δεδομένη την πληροφόρηση από τον αν. Διοικητή του ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας», Παναγιώτη Δημόπουλο, ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια επίσπευσης του όλου έργου, που περιλαμβάνει και νέα κτιριακή υποδομή, γεγονός που θα επιμηκύνει τον χρόνο περάτωσης, οι συγκεκριμένοι ασθενείς ταλαιπωρούνται. Είναι γεγονός ότι για την έγκαιρη ακτινοθεραπεία τους, πέραν της μονάδας ακτινοθεραπείας του ΠΓΝΠ απευθύνονται και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αλλά και στην Αθήνα.
Δ. Σπυροπούλου: «Kαταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες»
Στο πλαίσιο αυτό, η «Γνώμη» απευθύνθηκε στην Δ/ντρια της Μονάδας, Επίκ. Καθηγήτρια ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας Δέσποινα Σπυροπούλου.
Οι σαφείς απαντήσεις της Καθηγήτριας προβάλλουν την υπάρχουσα κατάσταση, της οποίας η διαχείριση χρειάζεται υπεράνθρωπες προσπάθειες και την αναγκαιότητα προμήθειας και 2ου Γραμμικού Επιταχυντή στο ΠΓΝΠ για την κάλυψη του μεγάλου όγκου των συγκεκριμένων ασθενών που προσέρχονται από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«Να αρχίσω από το γεγονός ότι πέρσι τον Μάρτιο είχαμε περίπου 110-115 να διαχειριστούμε, και φέτος σε αντίστοιχες ημερομηνίες έχουμε 200. Οι λόγοι του διπλασιασμού είναι προφανείς, καθότι παραπέμφθηκαν οι ασθενείς από το ΓΝΠ στην Μονάδα μας. Έχουμε λοιπόν έναν Γραμμικό Επιταχυντή να εξυπηρετήσει τον διπλάσιο αριθμό ασθενών, λίγους εκπαιδευμένους στο αντικείμενο γιατρούς και λοιπό απαραίτητο προσωπικό, οπότε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ευνόητα είναι πολύ δύσκολη. Όλο το προσωπικό της Μονάδας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά πώς να διαχειριστείς και να ιεραρχήσεις ακτινοθεραπείες για διπλάσιους ασθενείς;».
Αναφερόμενη στις ενέργειες που θα γίνουν άμεσα για την επίτευξη μιας λογικής αποσυμπίεσης, επισημαίνει: «Ευτυχώς μετακινήθηκε προσωπικό από το Νοσοκομείο του «Αγίου Ανδρέα» στη Μονάδα μας και αφορά σε Γιατρούς, Τεχνολόγους και Ακτινοφυσικούς. Το θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο προσωπικό παραμένει προς το παρόν απλός αριθμός, δηλαδή ανενεργό, γιατί πρέπει να εκπαιδευτεί. Η εκπαίδευσή τους από Εταιρείες θα αρχίσει τον Απρίλιο και αφορά στην κατάρτισή τους σε ένα πιο προηγμένης τεχνολογίας μηχάνημα, καθώς και σε νέες τεχνικές ακτινοθεραπείας που εφαρμόζουμε στο ΠΓΝΠ. Οπότε, έως σήμερα η όλη λειτουργία της Μονάδας γίνεται από το προσωπικό μας. Είμαστε εξαντλημένοι. Μας παρηγορεί το γεγονός ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου μας, Δημήτριος Μπάκος είναι εξαιρετικά υποστηρικτικός στο ότι επωμιστήκαμε μια τόσο δύσκολη κατάσταση».
Η κυρία Σπυροπούλου, επίσης χαρακτηριστικά αναφέρει: «Είναι πραγματικά τραυματικό για αυτούς τους ασθενείς και τους οικείους τους να υπόκεινται σε πρόσθετη ταλαιπωρία και ψυχολογική επιβάρυνση με την αναζήτηση Νοσοκομείου εκτός της έδρας τους. Να επισημανθεί ότι υπάρχουν και ασθενείς μη περιπατητικοί (τελικού σταδίου) και είναι απάνθρωπο να υφίστανται πρόσθετη ταλαιπωρία».
«ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΕΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ»
Καταλήγοντας, η ίδια υπογραμμίζει: «Ζητούμενο που φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί, πλην όχι άμεσα είναι η προμήθεια και 2ου Σύγχρονου Γραμμικού Επιταχυντή στη Μονάδα μας. Οπότε, αν αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα η επίσπευση των διαδικασιών στο ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας» και έχουν όσο το δυνατόν αμεσότερα τον Γραμμικό Επιταχυντή, θα ανακουφίσουμε τους ασθενείς μας. Τρείς Γραμμικοί Επιταχυντές στα δυο Νοσοκομεία και αύξηση εκπαιδευμένου προσωπικού θα αποτελέσουν ανάσα ζωής και του σεβασμού που αξίζει στους ογκολογικούς ασθενείς αυτής της κατηγορίας σε όλη την ΠΔΕ».
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΠ ΤΟΥ ΠΓΝΠ
«48 ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα»
«Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά…48(!) ασθενείς νοσηλεύονταν σε ράντζα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του ΠΓΝΠ μετά την εφημερία της Δευτέρας σε αναξιοπρεπείς και επισφαλείς συνθήκες. Ανάμεσά τους και ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς που βρίσκονταν στην «απομόνωση» …του εξεταστικού box διαχωριζόμενοι από τους υπόλοιπους ασθενείς με μία κουρτίνα! Και όλα αυτά με τους διοικούντες του νοσοκομείου-και παρά τις συνεχείς οχλήσεις της ένωσης- να παραπέμπουν τη λύση του ζητήματος στις καλένδες με τη δημιουργία του νέου τμήματος επειγόντων που ακόμα βρίσκεται στα σχέδια»
Την καταγγελία αυτή έκανε χθες η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας (ΕΙΝΑ), που υποστηρίζει επίσης ότι «η εικόνα αυτή τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει πλέον συνήθεια για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία της πόλης μας και είναι απόρροια της ανεπάρκειας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που ανάγεται σε ατομική ευθύνη όσων έχουν να πληρώσουν μιας και τα ραντεβού για μια διαγνωστική εξέταση στις δημόσιες δομές ξεπερνούν τους τρεις μήνες».
Όπως επίσης αναφέρεται σε άλλο σημείο η υποβάθμιση των νοσοκομείων, οδηγεί στην διακομιδή 10-15 ασθενών κυρίως από το Νοσοκομείο του Πύργου».
Επίσης σε ότι αφορά τα ογκολογικά τμήματα. Αναφέρεται ότι «ένα μόνο μηχάνημα ακτινοθεραπείας «εξυπηρετεί» τέσσερις νομούς μετά τη βλάβη εκείνου του ΓΝ Πατρών που εκτοξεύει τις αναμονές , τη νοσηρότητα και θνητότητα των ογκολογικών ασθενών και τους ωθεί στα ράντζα της ντροπής ή στους ιδιωτικούς κολοσσούς της Αθήνας».