Οικονομία
Σε ποιες πόλεις του κόσμου η εύρεση εργασίας είναι άθλος;

Αν σχεδιάζετε να αναζητήσετε εργασία ή να αλλάξετε το εργασιακό σας περιβάλλον, δεν είστε οι μόνοι. Αν πάλι περιπλανιέστε στον εργασιακό στίβο για μεγάλο χρονικό διάστημα αναζητώντας κάτι καλύτερο, κατανοείτε από πρώτο χέρι πως πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία που χρειάζεται υπομονή και επιμονή.
Με βάση πρόσφατο δημοσίευμα στο Forbes.com, πάνω από το 70% των ατόμων που αναζητούν εργασία πιστεύουν πως η τρέχουσα αγορά εργασίας δεν ευνοεί την αναζήτηση μιας νέας ευκαιρίας απασχόλησης ενώ πολλοί, που βρίσκονται ήδη σε αυτή τη διαδικασία, αναφέρουν πως η τρέχουσα προσπάθειά τους ν´αλλάξουν δουλειά αποδείχτηκε πιο δύσκολη από προηγούμενες απόπειρες τους.
Αν είστε ανάμεσα σε αυτούς που είναι διατεθειμένοι να μετακινηθούν για να βρουν μια καλή θέση εργασίας, ακόμα και να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, ίσως θα ήταν χρήσιμο να εξετάσετε πρώτα πού είναι εύκολο να βρει κάποιος δουλειά με καλές χρηματικές απολαβές. «Η τοποθεσία παραμένει ουσιαστικός παράγοντας, τόσο για την υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου τομέα, όπως η τεχνολογία ή η υγειονομική περίθαλψη, όσο και για τη δημιουργία μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», δήλωσε σχετικά ο David Overmars, ειδικός σε θέματα καριέρας στο Jobseeker.
Οι πόλεις με τις μεγαλύτερες ευκολίες και δυσκολίες στην εύρεση εργασίας
Η έκθεση “2024 Decoding Global Talent Report”, της Boston Consulting Group (BCG) αναφέρει πως σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους τέσσερις επαγγελματίες αναζητεί ενεργά εργασία στο εξωτερικό και είναι διατεθειμένος να αφήσει πίσω την πατρίδα του, προκειμένου να το επιτύχει. Πού όμως κατευθύνονται οι εργαζόμενοι αναζητώντας νέα προοπτική στον τομέα της εργασίας και πού οι συνθήκες δεν είναι ευοίωνες για μια τέτοια εξέλιξη;
Σύμφωνα με έρευνα του CVwizard όπου αναλύθηκαν οι κορυφαίες 65 πόλεις βάσει του Mercer Cost of Living Index, οι πόλεις που συγκεντρώνουν πολλές και καλές θέσεις εργασίας, κάτι που μεταφράζεται σε υψηλούς μισθούς και προοπτικές για εξέλιξη, δεν αποτελούν κάποια έκπληξη. Πρόκειται για την “αφρόκρεμα” των πόλεων με αξιοζήλευτη ποιότητα ζωής (αλλά και υψηλό κόστος διαβίωσης και στέγασης), όπως η Ζυρίχη, το Σαν Φρανσίσκο, η Γενεύη, η Βοστώνη, η Ουάσιγκτον, η Βέρνη, η Βασιλεία, η Κοπεγχάγη, η Ατλάντα των ΗΠΑ κ.α.
Στον αντίποδα, το Μπουένος Άιρες κατακτά τον τίτλο της δυσκολότερης πόλης για να βρει κανείς εργασία, με μόλις 29.000 θέσεις εργασίας για έναν εκτιμώμενο πληθυσμό άνω των 15,6 εκατομμυρίων κατοίκων. Στη δεύτερη θέση μία από τις μεγαλουπόλεις του πλανήτη, η Πόλη του Μεξικού, όπου για έναν πληθυσμό που ξεπερνά τα 22,5 εκατομμύρια υπάρχουν μόλις 33.000 θέσεις εργασίας. Την τριάδα συμπληρώνει η Ρίγα της Λετονίας, όπου οι κάτοικοι ξεπερνούν τους 618.000 αλλά οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας είναι μόλις 18.969.
Η ιδιαίτερα περίπτωση της Αργεντινής
Η Αργεντινή, και ειδικά οι μεγάλες πόλεις της όπως το πολυπληθές Μπουένος Άιρες, είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια, με χαρακτηριστικά τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και την υποτίμηση του νομίσματος, παράγοντες που δημιουργούν διαρκές κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά. Αυτά τα προβλήματα, που διαιωνίζονται για δεκαετίες, δεν επιτρέπουν στην οικονομία της χώρας να λειτουργήσει ομαλά και, κατά συνέπεια, εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην ανάπτυξη. Αυτή η ιδιότυπη συνθήκη δρα αρνητικά στη δημιουργία ελκυστικών θέσεων εργασίας και βάζει εμπόδια στην προσέλκυση νέων ταλέντων στην αγορά εργασίας. Επίσης, η Αργεντινή αντιμετωπίζει τεράστιο δημόσιο χρέος, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα του κράτους να επενδύσει σε τομείς που μπορούν πραγματικά να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της αγοράς.
Με βάση οικονομικά στοιχεία από την JPMorgan, το 2024 η οικονομία της Αργεντινής συρρικνώθηκε κατά 3% σε σχέση με το 2023 ενώ υποβιβάστηκε το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού, με τη φτώχεια στη χώρα να έχει αυξηθεί κατά 11 εκατοστιαίες μονάδες, στο 53%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως 45 εκατ. Αργεντίνοι ζουν καθημερινά σε συνθήκες φτώχειας. Όλη αυτή η κατάσταση βέβαια πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν χαμηλούς μισθούς, περιορισμένες θέσεις εργασίας και μεγάλη εσωστρέφεια για την οικονομία της χώρας.
Οι νέες εξελίξεις στις ΗΠΑ επηρεάζουν την οικονομία και την εργασία στο Μεξικό
H Πόλη του Μεξικού είναι ακόμα μια “δύσκολη” περίπτωση για επαγγελματική σταδιοδρομία και νέες ευκαιρίες καριέρας, αν και υπάρχουν χαραμάδες αισιοδοξίας. Το Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI)/Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Γεωγραφίας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας στο Μεξικό μειώθηκε στο 2,7% τον Ιανουάριο του 2025, από 2,9% ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 80.620, φτάνοντας τα 1,649 εκατομμύρια. Και το ποσοστό υποαπασχόλησης μειώθηκε στο 6,9% από 7,1%, ποσοστό που αντικατοπτρίζει τους απασχολούμενους που αναζητούν επιπλέον ώρες εργασίας.
Ωστόσο, έχει προηγηθεί συρρίκνωση τον Δεκέμβριο του 2024 καθώς η ασθενής εγχώρια ζήτηση και η αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς που είχαν εξαγγείλει οι ΗΠΑ, δεν δημιούργησαν ευνοϊκό κλίμα για τις επιχειρήσεις, ούτε φυσικά για τις προσλήψεις. Χαρακτηριστικό αυτής της εξέλιξης είναι το γεγονός πως η κεντρική τράπεζα της χώρας, η Banxico, μείωσε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2025 σε 1,2% από 1,5% ενώ οι οικονομολόγοι της Citi κάνουν λόγο για ανάπτυξη στο 1% για το τρέχον έτος. Το πώς θα κινηθούν οι ΗΠΑ όσον αφορά τους δασμούς αλλά και τις δασμολογικές απαλλαγές για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων από το Μεξικό, θα επηρεάσει την όποια ανάπτυξη και τους εργασιακούς δείκτες στη χώρα- και αυτό είναι κάτι που εξελίσσεται αυτή την περίοδο.
Με τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας να είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που μεταβάλλεται διαρκώς, οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία ή καλύτερη εργασία από αυτή που έχουν είναι εκατοντάδες εκατομμύρια. Είτε πρόκειται για μια δουλειά σε μια από τις πιο ανεπτυγμένες πόλεις του κόσμου, είτε για την ευκαιρία μιας νέας καριέρας στη ίδια χώρα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πού έχετε τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του CVwizard. Οι προκλήσεις των εργαζομένων διαφέρουν από χώρα σε χώρα, όπως και οι προσδοκίες τους από την εργασία, γεγονός πάντως παραμένει πως κάποιες χώρες αποτελούν ιδανικούς εργασιακούς περιορισμούς ενώ άλλες “παλεύουν” ακόμα με κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και αλλαγές στη διπλωματική σκακιέρα που φέρνουν ανατροπές σε όλα τα επίπεδα.