Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Τυχερή η δύο μηνών μικρούλα που διαγνώστηκε με μηνιγγιτιδοκοκκαιμία
Τι δηλώνει στη «ΓΝΩΜΗ» ο Διευθυντής της Παιδιατρικής του ΠΓΝΠ, Γ. Δημητρίου:

Της Τέτας Γιαννάρου
Σε διάστημα μόλις 11 ημερών εμφανίστηκε 2o κρούσμα μηνιγγίτιδας, που αυτήν την φορά έπληξε βρέφος μόλις 2,5 μηνών. Και αυτό το κρούσμα γένους θηλυκού, το οποίο εισήχθη επίσης στην Παιδιατρική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και νοσηλεύεται, ευτυχώς εκτός κινδύνου.
Ερωτηθείς ο Διευθυντής της Παιδιατρικής του ΠΓΝΠ, Καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Γαβριήλ Δημητρίου, ποια η κατάσταση του βρέφους όταν εισήχθη και τι συνέβαλε στην καλή έκβαση απαντά: «Είναι γεγονός ότι και στις δυο πρόσφατες περιπτώσεις η νόσος ευτυχώς δεν εκφράστηκε με κεραυνοβόλο μορφή, και επίσης δεν υπήρξαν σοβαρές επιπλοκές.
Να υπογραμμισθεί όμως ότι το κρούσμα που αφορούσε στο κοριτσάκι-επισκέπτρια που ήλθε με τους γονείς για τις γιορτές του Καρναβαλιού και εισήχθη το βράδυ της 2ας Μαρτίου, είχε εμβολιαστεί. Η κατάσταση της μικρούλας όταν εισήχθη δεν παρουσίαζε βαριά συμπτωματολογία και ανταποκρίθηκε άμεσα στην θεραπεία».
Αναφερόμενος ο ίδιος στο νέο περιστατικό με βρέφος, επεσήμανε ότι εισήχθη με υψηλό πυρετό 39+, αυξημένη CRP, ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β ανιχνεύτηκε και στις καλλιέργειες αίματος και ούρων, ενώ υπογράμμισε ότι και η 2,5 ετών μικρούλα νόσησε από το ίδιο στέλεχος. Ειδικότερα, το βρέφος είχε πλειοκυττάρωση στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, ενώ παράλληλα συνυπήρχε και μηνιγγιτιδοκοκκαιμία (σηψαιμία).
Στο ερώτημα αν η έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών μπορεί να αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις στην περίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από την οποία διαγνώστηκε ότι έπασχε το βρέφος, και, αν φαίνεται να διανύουμε περίοδο έξαρσης στην περιοχή, ο Καθηγητής Δημητρίου διευκρινίζει: «Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis. Αυτός ο τύπος βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, όπως μηνιγγίτιδα (φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό) και να προχωρήσει στο αίμα (σηψαιμία).
Η συγκεκριμένη νόσος μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα σε κεραυνοβόλο μορφή με αιμορραγικό εξάνθημα, και να γίνει απειλητική για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος (Neisseria meningitidis) παρουσιάζει 13 οροομάδες, από τις οποίες οι A, B, C, Y και W-135 είναι υπεύθυνες για την πλειοψηφία των περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου. Οι οροομάδες A, B, C προκαλούν το 90% των περιπτώσεων. Ξεκινήσαμε αμέσως αντιβίωση και το βρέφος ανταποκρίθηκε. Αν χορηγηθούν γρήγορα αντιβιοτικά, μπορείς και να προλάβεις περαιτέρω επιπλοκές. Το ζήτημα ανάσχεσης της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, ώστε να μην εξελιχθεί ραγδαία και αποβεί μοιραία είναι πολυπαραγοντική. Το βρέφος όμως είναι καλά, δεν εμφάνισε επιπλοκές και προβλέπεται να συμπληρώσει την αγωγή του και να γυρίσει στο σπίτι. Θεωρώ ότι έγινε το βέλτιστο και ευτυχώς οι θεράποντες γιατροί δικαιώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο».
«ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ ΕΓΓΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
Σχετικά με την λήψη χημειοπροφύλαξης στα οικεία πρόσωπα και κυρίως στο αδελφάκι της μικρούλας που φοιτούσε στο Δημοτικό, ο Κ. Δημητρίου τόνισε ότι ειδοποιήθηκε άμεσα ο ΕΟΔΥ και η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Άννα Μαστοράκου, η οποία έδρασε από την πλευρά της τάχιστα. Δόθηκε έγκαιρα χημειοπροφύλαξη, ενώ ενημερώθηκε, πέραν των οικείων, το ευρύτερο περιβάλλον και ελήφθησαν όλα τα μέτρα.
«ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΕΞΑΡΣΗ»
Καταλήγοντας και αναφερόμενος στο αν θεωρεί ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας, επισημαίνει: «Πέρσι είχαμε 37 κρούσματα μηνιγγιτιδόκοκκου Β σε όλον τον πληθυσμό της χώρας. Η φετινή χρονιά δεν έχει τελειώσει για να έχουν προκύψει συγκριτικά στοιχεία. Με τα έως τώρα δεδομένα παρατηρείται μια έξαρση. Στη νόσο παρατηρούνται εξάρσεις και υφέσεις και θα δούμε αν εξακολουθήσουν να αυξάνονται τα κρούσματα».