Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πολύ χαμηλά, για τα δεδομένα της Δυτικής Ελλάδας, πληθυσμός και απασχόληση στον πρωτογενή τομέα στα Καλάβρυτα

Published

on

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Δήμος Καλαβρύτων, οριακά (με 1.000 κατοίκους διαφορά), διατηρεί την προτελευταία θέση σε πληθυσμό στον νομό Αχαΐας, αφήνοντας τον Δήμο Ερυμάνθου στην τελευταία θέση.

Όπως καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία, αν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές, εντός της επόμενης δεκαετίας (έως το 2031), ο Δήμος θα υποχωρήσει στην τελευταία θέση του νομού Αχαΐας.

Ο Δήμος καταγράφει ήδη μια «αιμορραγία» πληθυσμού κατά την τελευταία δεκαετία, από το 2011 έως και σήμερα, με μείωση από 11.185 σε 9.223 κατοίκους. Ωστόσο, και τα ιστορικά στοιχεία αναδεικνύουν το ίδιο πρόβλημα, με μεγαλύτερη ένταση. Το 1920, ο πληθυσμός του ενιαίου Δήμου ήταν 32.597, ενώ σήμερα έχει μειωθεί σε ποσοστό 72%. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στην πόλη των Καλαβρύτων, που από 14.073 κατοίκους το 1920, έχει περιοριστεί σήμερα σε 4.929, δηλαδή μείωση 65%.

Στις Δημοτικές Ενότητες, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει η περιοχή των Παΐων, όπου καταγράφεται 80% μείωση στον πληθυσμό, από 5.081 το 1920 στους 997 μόνιμους κατοίκους σήμερα.

Σε κάποιες, πάντως, από τις τοπικές κοινότητες παρατηρείται αντίστροφη τάση σε σχέση με την απογραφή πληθυσμού του 2021. Για παράδειγμα, το Σκεπαστό αύξησε τους μόνιμους κατοίκους του από 480 σε 505 άτομα σήμερα, η Ψωφίδα από 272 σε 274 άτομα και η Δάφνη από 434 σε 484 άτομα. Προφανώς, πρόκειται για «κεφαλοχώρια» τα οποία προσελκύουν νέους, ενώ συγκρατούν τον πληθυσμό σε σχέση με τις γειτονικές απομακρυσμένες κοινότητες.

Αναφορικά με τη γήρανση του πληθυσμού, τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 60-79 ετών (1.486 άτομα), ακολουθεί η κατηγορία 50-59 ετών με 1.298 άτομα, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι κάτοικοι άνω των 80 ετών (1.230 άτομα). Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μόλις το 43,8% του πληθυσμού είναι κάτω των 50 ετών, με τη μικρότερη αριθμητικά κατηγορία να είναι τα παιδιά έως 9 ετών, που ανέρχονται μόλις σε 602 σε όλο τον Δήμο.

Κυριαρχούν οι υπηρεσίες και ο τουρισμός

Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός στον Δήμο ανέρχεται στο 37,7%, και σε αυτόν  κυριαρχεί η απασχόληση στον τριτογενή τομέα παραγωγής, υπηρεσίες και τουρισμό, στις Δ.Ε. Καλαβρύτων και Κλειτορίας (ποσοστά 60,5% και 47%, αντιστοίχως).

Σε έναν Δήμο που καλύπτει το 32,34% της έκτασης της Αχαΐας, όπως τα Καλάβρυτα θα περίμενε κανείς να «πρωταγωνιστεί» ο πρωτογενής τομέας στον πληθυσμό. Το 1991, στον πρωτογενή τομέα απασχολούνταν το 44,7% του πληθυσμού, εικόνα που όμως άρχισε να αντιστρέφεται ήδη από το 2001, καθώς ο πρωτογενής τομέας συγκέντρωνε το 28,3% των κατοίκων, ενώ ο τριτογενής τομέας το 44,8%. Τα ποσοστά απασχόλησης στον τομέα της κτηνοτροφίας και της γεωργίας παραμένουν υψηλά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ακαλλιέργητες εκτάσεις.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement