Πάτρα - Δ. Ελλάδα
ΕΔΕ για τις συνθήκες τραυματισμού του 13χρονου
Ο μαθητής ήταν σε καλή κατάσταση και χθες πήρε εξιτήριο από το Καραμανδάνειο

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου
Τα χειρότερα γλύτωσε ο 13χρονος που την Παρασκευή έπεσε από ύψος, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο κρανίο, στη διάρκεια του διαλείμματος σε Γυμνάσιο της Πάτρας κατά τη συμμετοχή του σε challenge του TikTok.
Ωστόσο, στο κάδρο της έρευνας έχουν μπει και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι όφειλαν να επιτηρούσαν τους μαθητές στο διάλειμμα, καθώς διατάχθηκε άμεσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Αχαΐας.
Στο προαύλιο, την ώρα του διαλείμματος θα έπρεπε να βρίσκονταν τουλάχιστον δύο καθηγητές για επιτήρηση.
«Θα ελεγχθεί από τις δικές μας υπηρεσίες μέσω της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης το ποια ήταν η κατάσταση όσον αφορά την τήρηση των εφημεριών. Το ένα κομμάτι είναι αυτό. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις δράσεις πρόληψης και με τις δράσεις που έχουν γίνει, διότι και μας έρχεται στα αυτιά μας ότι οι γονείς του μαθητή είχαν απευθυνθεί στο σχολείο, έχοντας αγωνία για το τι γίνεται με το παιδί τους», δήλωσε χθες ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, Ιωάννης Κατσαρός.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας, Ευγενία Πιερρή ανέφερε πως οι οδηγίες προς τις διευθύνσεις των σχολείων είναι σαφείς ως προς την πιστή τήρηση εφαρμογής της νομοθεσίας εποπτείας των προαυλίων από τους καθηγητές.
Το περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε Γυμνάσιο της Πάτρας πήρε διάσταση μετά από την μήνυση που υπέβαλε η οικογένεια του 13χρονου σε βάρος έξι ανηλίκων (οι πέντε συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ ο έκτος ταυτοποιήθηκε και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σωματική βλάβη σε αδύναμο άτομο, ενώ κατηγορείται και εκπαιδευτικός του Γυμνασίου, ο οποίος όφειλε να επιβλέπει τους ανηλίκους.
Χθες το πρωί ο 13χρονος, όπως ανέφερε στην «Γνώμη» η διοικήτρια του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Ασπασία Ρηγοπούλου, πήρε εξιτήριο, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν καλά, ο ίδιος ήταν σε καλή κατάσταση και έφυγε από το Νοσοκομείο για να περάσει τις μέρες του Πάσχα στο σπίτι του. Θα επιστρέψει μετά τις γιορτές για να υποβληθεί σε έλεγχο και για να του κόψουν οι γιατροί τα ράμματα.
Οι γιατροί τού συνέστησαν να υποβληθεί και σε έναν ιατρικό έλεγχο από τους νευροχειρουργούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών για το εάν κρίνεται αναγκαίο να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία. Ο 13χρονος ήταν σε πολύ κατάσταση και ευτυχώς η περιπέτειά του είχε αίσιο τέλος.
Η πρόεδρος Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Πάτρας, Ελένη Μπεχλιούλη δήλωσε από την πλευρά της: «Μιλάμε για ένα θλιβερό περιστατικό. Η κατάσταση έχει δρομολογηθεί, οι αρμόδιοι θα το λύσουν. Ευχόμαστε το παιδί να είναι καλά».
Και πρόσθεσε πως «έκανα την καταγγελία στην Αστυνομία για να παραδειγματιστούν τα παιδιά να μην ξαναγίνει. Ξέρουμε ποια παιδιά το έκαναν. Να παραδειγματιστούν».
ΔΗΜΟΓΛΙΔΟΥ: «ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ»
Την ίδια ώρα, οι Αρχές διερευνούν πώς έγινε ο τραυματισμός του 13χρονου και εξετάζουν το ενδεχόμενο ο ανήλικος να μην συμμετείχε οικειοθελώς στο challenge του TikTok, αλλά να έπεσε θύμα bullying, όπως υποστηρίζει ο πατέρας του, ο οποίος έφθασε στο σημείο να υποβάλει μήνυση σε βάρος των μαθητών.
«Θα πρέπει να διερευνηθεί όλο αυτό, να ληφθούν μαρτυρικές καταθέσεις από όλους τους συμμαθητές όπως και από το ίδιο το παιδί που τραυματίστηκε», ανέφερε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, σημειώνοντας πως «προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε και εμείς αν ισχύει η καταγγελία του πατέρα του τραυματία, ότι το παιδί συμμετείχε χωρίς την θέλησή του σε αυτό το παιχνίδι».
Σημείωσε, πως είναι σημαντικό «το πώς θα αποτρέψουμε τα παιδιά να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους παιχνίδια, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα. Προφανώς και δεν πρέπει να γίνεται, όχι μόνο μέσα σε μια σχολική μονάδα, αλλά και εκτός αυτής. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση στα παιδιά, τα οποία δυστυχώς παραδειγματίζονται από αυτά που παρακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα στο διαδίκτυο. Οπότε, καλό θα είναι και οι γονείς να προχωρούν σε περιορισμένη χρήση τόσο του κινητού τηλεφώνου όσο και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τόσο μικρές ηλικίες».
«ΤΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ», ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ 13ΧΡΟΝΟΥ
Πάντως, η πλευρά του 13χρονου επιμένει πως το παιδί αναγκάστηκε από την ομάδα των έξι 15χρονων να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο παιχνίδι από φόβο. «Το παιδί μου δεν συμμετείχε οικειοθελώς σε όλο αυτό. Του το έκαναν με το ζόρι. Τον πήραν, τον σήκωσαν ψηλά και τον πέταξαν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πατέρας του 13χρονου.
«ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ», ΛΕΝΕ ΟΙ 15ΧΡΟΝΟΙ
Οι πέντε μαθητές, που συνελήφθησαν έπειτα από μήνυση του πατέρα του τραυματισμένου παιδιού και αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή του Εισαγγελέα, επιμένουν ότι ο 13χρονος συμμετείχε στο παιχνίδι – πρόκληση, με την θέλησή του.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση πατέρα κατηγορούμενου μαθητή: «Δεν ισχύει ότι τα παιδιά κάνανε bullying στον 13χρονο. Το παιδί συμμετείχε και αυτό στο παιχνίδι το συγκεκριμένο που παίζανε τα παιδιά, τώρα ξέφυγε από τα χέρια τους, με αυτό που κάνανε και χτύπησε…».