Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Παραγγελίες και επάρκεια-Ικανοποίηση στους κρεοπώλες της Πάτρας για τη ζήτηση στον οβελία

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Οι προθήκες σε όλα τα τοπικά κρεοπωλεία είναι πλήρεις και από χθες, Μεγάλη Δευτέρα, η αγορά του οβελία κινείται δειλά-δειλά. Σύμφωνα με τους κρεοπώλες της Πάτρας, η τιμή για τα αμνοερίφια κυμαίνεται φέτος από 14 έως, το ανώτερο, 16 ευρώ το κιλό.
Από χθες, Μεγάλη Δευτέρα, κλιμάκια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συντονισμό με άλλες υπηρεσίες, όπως ο ΕΦΕΤ, ξεκίνησαν ελέγχους στη λιανική αγορά κρέατος.
Τα προηγούμενα 24ωρα, από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες έλεγχοι σε κτηνοτροφικές μονάδες, στη διακίνηση αμνοεριφίων, αλλά και σε τοπικά σφαγεία. Πλέον, γίνονται καθημερινοί έλεγχοι στην αγορά της Πάτρας, αλλά και στις αγορές σε άλλους δήμους και αστικά κέντρα της Αχαΐας.
«
Σε μια άσχημη γενικά οικονομική συγκυρία, τα τοπικά κρεοπωλεία θα σταθούν, όπως κάθε χρόνο, δίπλα στον τοπικό καταναλωτή και πελάτη τους. Από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, η αγορά δείχνει να κινείται καλά και ήδη οι παραγγελίες σε σχέση με τον οβελία εμφανίζουν αυξητική τάση, ενώ αναμένουμε να κινηθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Η τιμή τόσο στο αρνί, όσο και στο κατσίκι εκτιμούμε ότι δεν θα αλλάξει, κάτι που οι καταναλωτές πρέπει να το γνωρίζουν για να κινηθούν έγκαιρα και να κάνουν τις παραγγελίες τους», αναφέρει ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Λιανοπωλητών Κρεοπωλών Πατρών και Προαστίων Ν. Αχαΐας.
Η τιμή του εισαγόμενου οβελία στα Σούπερ Μάρκετ (σύμφωνα με έρευνα αγοράς από τα προϊόντα που είναι φέτος στο Καλάθι του Πάσχα) είναι περίπου στα 12 ευρώ/κιλό.
Παραμένει η απαγόρευση
Φέτος, ο «ανταγωνισμός» από τις υπεραγορές αναμένεται μικρότερος, καθώς φαίνεται να εκλείπει ή, τουλάχιστον, να περιορίζεται το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων «ελληνοποιήσεων».
Αυτό οφείλεται στην εμφάνιση ζωονόσων, όπως η πανώλη και ο αφθώδης πυρετός, που περιόρισαν σημαντικά τις εισαγωγές ζώων προς πάχυνση και σφαγή από χώρες, όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία, οι οποίες μέχρι πρότινος πλημμύριζαν την αγορά.
«Στην αγορά της Πάτρας υπάρχει επάρκεια, καθώς –χάρη στην προσπάθεια των κτηνιάτρων και τη συνεργασία των παραγωγών-κτηνοτρόφων– στην περιοχή μας δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα με ζωονόσους, σε αντίθεση με άλλες περιοχές που ήρθαν αντιμέτωπες με περιορισμούς ακόμη και στην εσωτερική μετακίνηση ζώντων ζώων», αναφέρει ο κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΓΣ Καλαβρύτων και της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, επισημαίνει: «Δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας του αφθώδους πυρετού και των εξαιρετικά σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει στην ελληνική κτηνοτροφία, για την κάλυψη των αναγκών του Πάσχα κρίνεται επιτακτική μόνο η εισαγωγή σφαγίων. Η μετάδοση ασθενειών, όπως ο αφθώδης πυρετός και η πανώλη καταδεικνύει πως πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε την εξάπλωση ακόμη μιας καταστροφικής ζωονόσου», σύμφωνα με τον Παύλο Σατολιά, πρόεδρο του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και της ΕΘΕΑΣ.