Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Ψυχική Υγεία στη Δυτική Ελλάδα: Η πρώτη συστηματική καταγραφή αναγκών και παρεμβάσεων

Με ουσιαστικά συμπεράσματα ολοκληρώθηκε, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, η ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Ψυχική Υγεία στη Δυτική Ελλάδα: Χαρτογράφηση Αναγκών και Προοπτικές».
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέδειξε τον ρόλο της ψυχικής υγείας ως βασικού πυλώνα για την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα ζωής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνέδραμε στην προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου για την καταγραφή των δομών ψυχικής υγείας, των λειτουργιών, των κενών και των ελλείψεων, με σκοπό την πλήρη αποτύπωση της υπάρχουσας εικόνας. Φαίνεται πως υπάρχει ένα σαφές έλλειμμα εντοπισμού και πρωτοβάθμιας φροντίδας των περιστατικών. Το έλλειμμα αυτό έχει ως συνέπεια τη μεγάλη ζήτηση δευτεροβάθμιων υπηρεσιών, κυρίως σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής αναγκάζεται, με εισαγγελική εντολή, να προσέλθει στο Νοσοκομείο. Πρέπει, επομένως, να εξετάσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε και να δώσουμε λύσεις σε ένα ζήτημα που δεν είναι μόνο ιατρικής φύσεως, αλλά αποτελεί και οξύ κοινωνικό πρόβλημα».
Στη συνέχεια, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, παρουσίασε τη χαρτογράφηση των αναγκών και των ελλείψεων στον τομέα της ψυχικής υγείας στην Περιφέρεια, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατομεακής συνεργασίας.
Η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ιωάννα Φαναριώτου, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού και στις διαθέσιμες χρηματοδοτικές δυνατότητες που πρόκειται να υποστηρίξουν τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Όπως τόνισε, οι διαθέσιμοι πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» από το ΕΚΤ+ για την πρόσβαση και υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε δομές υγείας ανέρχονται σε 14 εκατ. ευρώ, ενώ για τη μακροχρόνια περίθαλψη σε δομές υγείας οι αντίστοιχοι πόροι φθάνουν τα 3,46 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε δημιουργικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων, επιβεβαιώνοντας τη βούληση όλων των συμμετεχόντων για συνέργεια, συστηματική προσπάθεια και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, με στόχο την οικοδόμηση ενός σύγχρονου, προσβάσιμου και αποτελεσματικού δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη Δυτική Ελλάδα.