Connect with us

Εκπαίδευση

Στις 14 Μαΐου οι φοιτητικές εκλογές, υπό το «κλίμα» μέτρων κατά της βίας και «διαγραφών»

Published

on

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Σε πλαίσιο ζυμώσεων για τις τελικές υπό κατάθεση στη Βουλή τροποποιήσεις περί διαγραφών των φοιτητών τον επόμενο μήνα και με ειλημμένες τις αποφάσεις για πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες που θα βαρύνουν τους συμμετέχοντες σε βανδαλισμούς των ΑΕΙ, ανοίγουν οι κάλπες για τις φοιτητικές εκλογές μεθαύριο, Τετάρτη 14 Μαΐου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις των φοιτητικών παρατάξεων του Πανεπιστημίου Πατρών μέσα από τις δηλώσεις στην «Γνώμη» των γενικών γραμματέων τους, στο σύνθετο ερώτημα: «Τι διεκδικεί η παράταξή σας μέσω των φοιτητικών εκλογών, και ποια η θέση σας για τις διαγραφές των φοιτητών και τα μέτρα για την ασφάλεια του Πανεπιστημίου σε σχέση με τα βίαια επεισόδια;».

Θεοδόσης Μαρλαντής (ΔΑΠ): «Οι διεκδικήσεις μας γίνονται νόμος του κράτους»

Σαφής σε σχέση με το τι διεκδικεί η παράταξή του, καλεί τους φοιτητές να την ψηφίσουν ο Θεοδόσης Μαρλαντής (υπεύθυνος πόλης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), φοιτητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

«Η ειδοποιός διαφορά της παράταξής μας από τις υπόλοιπες παρατάξεις βρίσκεται στο ότι αυτά που διεκδικούμε σε όλα τα χρόνια της ιστορίας της παράταξης πολλές φορές γίνονται νόμος του κράτους και αυτό αποδεικνύει την ορθότητα των διεκδικήσεών μας. Σε αυτές τις εκλογές διεκδικούμε, όπως και κάθε άλλη χρονιά, ασφαλέστερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σύγχρονα και να επιτευχθεί στο μέγιστο δυνατόν σύνδεση με την αγορά εργασίας. Θα αγωνιστούμε, και καλούμε όλους τους φοιτητές να μας ψηφίσουν για να γίνουν τα πανεπιστήμιά μας στα πρότυπα όλων των ευρωπαϊκών και άλλων διεθνούς κύρους ιδρυμάτων».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στα τελευταία βίαια επεισόδια στο ΕΜΠ, επισημαίνει: «Προφανώς εμείς αυτό που υποστηρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι να υπάρχει το δικαίωμα, όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται, να μπορεί να επεμβαίνει η Αστυνομία. Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν πρέπει να μπερδεύεται με ένα άσυλο παραβατικότητας. Είμαστε υπέρ τού να μπαίνει ο φοιτητής με το πάσο του (κάρτα), όπως γίνεται και στο εξωτερικό». Επιπρόσθετα, επισημαίνει ότι η παράταξή του σε σχέση με τις διαγραφές «υπεραμύνεται στο να υπάρχει ανώτατο όριο φοίτησης και να εξετάζονται μόνον οι πολύ σοβαροί λόγοι για παράταση των σπουδών».

Κωνσταντίνος Βίτσας (Πανσπουδαστική): «Μπλοκάρουμε νόμους, κερδίζουμε οφέλη»

Ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Σπουδάζουσας Πάτρας της ΚΝΕ Κωνσταντίνος Βίτσας, αναφερόμενος στις εκλογές επισημαίνει: «Είμαστε τρία χρόνια η 1η δύναμη. Οι φετινές φοιτητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη και όλοι γνωρίζουν γιατί παλεύουμε. Λοιπόν, καλούμε τους φοιτητές να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας για αγώνες ενάντια στην ακρίβεια, για φθηνά ενοίκια, για δωρεάν φοιτητική μέριμνα, για φοιτητικές εστίες που να μην προσβάλλουν την αξιοπρέπεια. Με άλλα λόγια, κόντρα στην πολιτική που έχουν υλοποιήσει όλες οι κυβερνήσεις, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν τσακίσει τις ζωές και τις σπουδές μας ακολουθώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σχετικά με το τι κατάφερε η παράταξή του τα τρία χρόνια, υποστηρίζει: «Παιδαγωγική επάρκεια στις παιδαγωγικές σχολές, μπλοκάρισμα νόμων, όπως π.χ. Πανεπιστημιακή Αστυνομία, και αυτά έγιναν κάτω από την καθοριστική συμμετοχή όλων των φοιτητών. Καταφέραμε η κάρτα του αστικού ΚΤΕΛ από τα 40 να μειωθεί στα 30 ευρώ. Η συμπόρευση με το εργατικό κίνημα και τα σωματεία των εργαζομένων είναι αβαντάζ, γιατί θα κληθούμε να δουλέψουμε σε χώρους δουλειάς και να πετύχουμε μια σειρά από νίκες μαζί τους. Τελευταία νίκη, ήταν ότι δεν πέρασε το αφήγημα της κυβέρνησης ότι φταίει το ανθρώπινο λάθος για το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά αυτή η πολιτική της, για αυτό η κυβέρνηση αυτήν την στιγμή είναι στριμωγμένη. Για όλα αυτά θεωρούμε ότι μαζικά οι φοιτητές πρέπει να έρθουν να ψηφίσουν στην κάλπη το γαρύφαλλο της Πανσπουδαστικής».

Σχετικά με τις ποινές ενάντια στους βανδαλισμούς, επισημαίνει: «Προφανής στόχος δεν είναι η «ανομία» στα πανεπιστήμια, αλλά οι ίδιοι οι αγώνες των φοιτητών, που είναι εντελώς ασυμβίβαστοι με το «Πανεπιστήμιο Α.Ε.» που ετοιμάζουν. Ανομία είναι ο ίδιος ο νόμος-έκτρωμα της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, για τις διαγραφές φοιτητών που κάνει την αδικία νόμο και διαλύει τα πτυχία και το μέλλον της νέας γενιάς».

Δημήτρης Καλλίνικος (ΠΑΣΠ): «Υποσχόμαστε λύσεις και όχι ξύλινο λόγο»

Ο φοιτητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Καλλίνικος, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές να προσέλθουν στην κάλπη της 14ης Μαΐου και να συμμετέχουν ενεργά στις δημοκρατικές διαδικασίες των σχολών τους. «Ως Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (Π.Α.Σ.Π.) επιδιώκουμε να δυναμώσουμε τη φωνή των φοιτητών που θέλουν λύσεις και προτάσεις, και όχι συνθήματα και ξύλινο λόγο, ενισχύοντας το δημόσιο πανεπιστήμιο. Στόχος μας είναι να εκπροσωπήσουμε τους φοιτητές με συνέπεια, αξιοπιστία και υπευθυνότητα, καθώς και να κρατήσουμε ενεργούς και μακριά από τη σήψη τούς φοιτητικούς συλλόγους». Ο ίδιος προτάσσει, σε σχέση με τις διαγραφές: «Η θέση μας ως ΠΑΣΠ είναι σαφής και ξεκάθαρη: είμαστε ενάντια στις διαγραφές φοιτητών και στην επιβολή ορίων στα προγράμματα σπουδών. Ο φοιτητής δεν πρέπει να χάνει το δικαίωμα στη μόρφωση, το οποίο με τεράστιο μόχθο και θυσία έχει κατακτήσει, λόγω κοινωνικών, οικονομικών ή και προσωπικών δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίζει. Οι πολιτικές της συγκεκριμένης κυβέρνησης είναι βαθιά συντηρητικές και συγχρόνως προβληματικές. Η ΠΑΣΠ παλεύει για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο των ευκαιριών – όχι για ένα πανεπιστήμιο των ποινών και των αποκλεισμών».

Αναφερόμενος στα μέτρα ασφάλειας, υποστηρίζει: «Η ασφάλεια είναι πρωταρχικό αγαθό για την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου ως χώρου μόρφωσης και ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Η κυβέρνηση επομένως έχει τεράστια ευθύνη να νομοθετεί με τρόπο υπεύθυνο και όχι αντιδραστικό υπό το δόγμα «τάξη και ασφάλεια». Θεωρούμε πως σε αυτό το ζήτημα η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει πλήρως, με σπατάλη μάλιστα πολύτιμων πόρων και κονδυλίων για τα ΑΕΙ».

Βάγια Καμακάρη (ΑΡΔΙΝ): «Χρηματοδότηση ΑΕΙ, εστιών και κοινωνικοί αγώνες»

Φοιτήτρια του Τμήματος Υλικών και γ.γ. του Συλλόγου, η Βάγια Καμακάρη επισημαίνει ότι οι φετινές εκλογές καθορίζονται από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη και κυρίως από τις έννοιες που μετέφερε η παράταξη.

«Θέλουμε να εκπέμψουμε σε αυτές τις εκλογές ένα αντικυβερνητικό στίγμα και ταυτόχρονα να αναδείξουμε γιατί πρέπει να στηρίξουμε τον λαό μας αλλά και τον παλαιστινιακό λαό. Κυρίως θέλουμε οι φοιτητές να ψηφίσουν την παράταξή μας, για να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την διεκδίκηση χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και κυρίως του Πανεπιστημίου Πατρών, του οποίου πολλά τμήματα οδεύουν στο κλείσιμο, και βεβαίως για ουσιαστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία. Παράλληλα, να ενωθούμε οι φοιτητές σε κοινωνικούς αγώνες διεκδίκησης για την κρατικοποίηση του σιδηροδρόμου, για δημόσιες και ασφαλείς κοινωνίες και για την ανατροπή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Ακόμα, να αγωνιστούμε για σύγχρονο πανεπιστήμιο με υποδομές και ανακατασκευή φοιτητικών εστιών, που επιτέλους να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Αναφερόμενη στις διαγραφές των φοιτητών, τονίζει: «Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ζούμε σε μια εποχή που η ακρίβεια ολοένα και περισσότερο δυσχεραίνει την καθημερινότητά μας και πάρα πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να δουλέψουν και χάνουν πολλές εξεταστικές λόγω δουλειάς. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να δοθεί απλά παράταση, αλλά να μην περάσουν οι διαγραφές για οποιονδήποτε φοιτητή. Δεν στοιχίζει κάτι στο πανεπιστήμιο αν κάποιος εγγράφεται».

Σχετικά με τα μέτρα ασφάλειας για την βία, υποστηρίζει ότι αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά: «Δεν έχουν καμία σχέση, ούτε με το φοιτητικό κίνημα, ούτε με τους φοιτητικούς συλλόγους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί και να φτιάξει μια κατάσταση που να οδηγεί στην σκλήρυνση των μέτρων, στοχοποιώντας το φοιτητικό κίνημα».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement