Connect with us

Ελλάδα

Στοχευμένες προτάσεις-Ευελιξία στις χρηματοδοτήσεις και νέο καθεστώς ταχείας αξιολόγησης

Published

on

Το Περιφερειακό Παράρτημα (10ο Τμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας) του Οικονομικού Επιμελητηρίου ανταποκρίθηκε άμεσα στη σχετική πρόσκληση, την οποία εδώ και μέρες έχει απευθύνει ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, καταθέτοντας συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις για τη βελτίωση του Αναπτυξιακού Νόμου (Ν.4887/2022). Το σχετικό υπόμνημα παραδόθηκε διά ζώσης στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τον πρόεδρο του παραρτήματος του ΟΕΕ με έδρα την Πάτρα, Γιώργο Παππά. Ταυτόχρονα, κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο του ΟΕΕ, κεντρικά, Κωνσταντίνο Κόλλια.

Πρώτη προτεραιότητα, κατά τον κ. Παππά, στα πλαίσια της κατάθεσης του νέου Αναπτυξιακού, πρέπει να είναι η γραφειοκρατία!

Συγκεκριμένα, τονίζεται στις παρατηρήσεις στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης η ανάγκη για «απλοποίηση και των ψηφιοποίηση διαδικασιών».
Προτείνεται η «καθιέρωση ενιαίων, τυποποιημένων φορμών και πλήρους ψηφιοποίησης με αυτοματοποιημένους ελέγχους, κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ».

Επίσης, προτείνεται:

  • Ευελιξία στις επιλέξιμες προς ενίσχυση επενδυτικές δαπάνες, με «επέκταση και δημιουργία θεματικών καθεστώτων για R&D (έρευνα και ανάπτυξη), πράσινες τεχνολογίες και ψηφιακά έργα».
  • Αναπροσαρμογή του ‘Ελάχιστου Ύψους Επένδυσης’ για ΜμΕ «βάσει ΚΑΔ, περιοχής και είδους επένδυσης».
  • Αναμόρφωση της διαδικασίας κατάθεσης της προκαταβολής με «παροχή προκαταβολής χωρίς εγγυητική, υπό προϋποθέσεις την ασφαλιστική/φορολογική ενημερότητα, οικονομική ανάλυση κινδύνου».
  • Υποχρεωτικές προθεσμίες (μέγιστος χρόνος αξιολόγησης 60 ημερών, με έλεγχο συμμόρφωσης και επιβράβευση των ταχύτερων αξιολογητών), καθώς, όπως σχολιάζεται στο Υπόμνημα του ΟΕΕ, η καθυστέρηση στην έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το καθεστώς Αγροδιατροφής, καταστρατηγεί τον ίδιο τον στόχο του Νόμου.

«Fast Track μηχανισμός»
Ζητείται ακόμη μια απλούστερη διαδικασία για την  αξιολόγηση και την έγκριση των επενδύσεων έως 500 χιλ. ευρώ, προερχόμενες κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με «δημιουργία ξεχωριστού μηχανισμού υπαγωγής» και «fast-track εγκρίσεις».
Τέλος, ζητείται μεγαλύτερη διαφάνεια με «ετήσια αξιολόγηση του νόμου με σταθερό κύκλο εφαρμογής και θεσμοθετημένη διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς».

«Ο Αναπτυξιακός είναι εργαλείο με καθοριστικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η επιτυχία του εξαρτάται από τη λειτουργική του αποτελεσματικότητα», καταλήγει ο κ. Παππάς.

 Ο Υπουργός
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Θεοδωρικάκος, βρέθηκε στην Πάτρα στις αρχές της εβδομάδας και από το 13ο Αναπτυξιακό Συνέδριο «RGC 2025» παρουσίασε τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο με άξονα τη μείωση περιφερειακών ανισοτήτων και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Υπογράμμισε ότι, μέσω του νέου Νόμου, θα διατεθούν μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για επενδύσεις στη βιομηχανία, τη μεταποίηση και άλλες μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Τόνισε, επίσης, ότι ένα μέρος αυτών των πόρων θα είναι διαθέσιμο για επιχειρηματίες και εταιρείες της Δυτικής Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε σε έργα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και υπηρεσιών.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement