Connect with us

Οικονομία

Στρατηγικός σχεδιασμός και κίνητρα-Καταλυτικός ο ρόλος των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων σε ανάπτυξη και καινοτομία

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Ένα στιβαρό οικοσύστημα με καινοτόμες επιχειρήσεις, οι οποίες πρωτοπορούν παγκοσμίως, έχει δημιουργηθεί στην Δυτική Ελλάδα μέσα από τη βαριά βιομηχανία γνώσης, τα Πανεπιστήμια και τους ερευνητικούς φορείς της περιοχής μας.

Ωστόσο, επιβάλλεται στρατηγικός σχεδιασμός από την πολιτεία με παροχή κινήτρων αλλά και συνέργειες για την στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, που θα δώσει μεγαλύτερες ευκαιρίες στους νέους επιστήμονες, εξασφαλίζοντας μέλλον στην άμεσα επερχόμενη 5η βιομηχανική επανάσταση.


Ήταν το κεντρικό μήνυμα που απέρρευσε από το χθεσινό στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ανάπτυξη και Καινοτομία – Ο ρόλος των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Φορέων» με συντονιστή τον αντιπρόεδρο του ΙΤΥΕ Διόφαντος, Καθηγητή Μιχάλη Παρασκευά, ο οποίος έθεσε στοχευμένα ερωτήματα στους εισηγητές.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτριος Μούρτζης, ο οποίος ανέφερε πως είναι αναγκαίος ένας ολιστικός στρατηγικός σχεδιασμός με θεσμικό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε συνέργειες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
Υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν «δέκα αιτήματα που επεξεργαζόμαστε για ένα μεγάλο προτζεκτ ύψους 3 εκατ. ευρώ και αυτό το έργο αποτελεί μια εξειδικευμένη δομή που θα προαγάγει την έρευνα και την καινοτομία, με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη». Σημείωσε, επιπρόσθετα, πως τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει τεράστια βήματα στο ελληνικό πανεπιστήμιο και είναι ενθαρρυντικό ότι από τα πρώτα έτη σπουδών οι φοιτητές συνδέονται με την έννοια της επιχειρηματικότητας.

ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ

Ο Καθηγητής Σπύρος Συρμακέσης, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοίνωσε πως «σημαντική βάση για εκτίναξη του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου είναι η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, που πλέον, λαμβάνοντας θεσμική υπόσταση, καταργεί τον όρο «οι πρώην των ΤΕΙ». Επί της πράξης – κάτι που ζήλευα από το Πανεπιστήμιο Πατρών – τα βιομηχανικά διδακτορικά θα αποτελούν κεκτημένο μας. Παράλληλα, μπάτζετ 2 εκ. σε συνεργασία με τις spin-off εταιρείες θα δομήσουν ένα πραγματικό εφαλτήριο ανάπτυξης, ενώ η δημιουργία ενός Κέντρου Επιχειρήσεων που θα έχει έδρα την Τρίπολη, κόστους 4,7 εκατ., θα αποτελέσει ένα ορμητήριο νέων συνεργειών που αλλάξει την εικόνα του οικοσυστήματος».
Σημείωσε πως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τις προτάσεις για τα 400 business plan, τα μισά έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενώ και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχει σύμπραξη με φορείς για την καινοτομία και την ανάπτυξη, δίνοντας ώθηση στους νέους ερευνητές να χτίσουν τον δικό τους δρόμο με εφόδιο την ακαδημαϊκή γνώση.

ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την αναγκαιότητα συνεδρίων θεσμών σαν το «IMPACT», που συνεισφέρουν στην περιφερειακή ανάπτυξη, αποτελώντας συνδετικό ιστό μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, Περιφερειών, Δήμων και επιχειρήσεων, επεσήμανε ο διευθυντής του ΙΝΒΙΣ, Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, αναφερόμενος στο ΙΝΒΙΣ, που ιδρύθηκε το 1998 και βασίστηκε σε βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και βεβαίως στην μεταφορά των αποτελεσμάτων της στους προαναφερθεντες φορείς. «Το σημαντικό είναι ότι επιτύχαμε να έχουμε αμφίδρομη σχέση με τους φορείς και είναι αλήθεια πως πολλές φορές εμείς χτυπάμε την πόρτα των ΟΤΑ και στηρίζουμε, προσφέροντας λύσεις στα προβλήματά τους», ανέφερε μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε: «Λειτουργούμε σαν μια έλικα απαραίτητη για συνολική αλληλεπίδραση».

«Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

Την συμβολή των χημικών μηχανικών στην καινοτομία ανέλυσε ο Β. Μπουργανός από ΙΤΕ –ΙΕΧΜΗ και τόνισε πως «η διείσδυση νέων τεχνολογιών σε μια εταιρεία αποτελεί καινοτομία».
Υπογράμμισε πως το Ινστιτούτο έχει παράδοση των spin-off εταιρειών. «Έχουμε ιδρύσει το Κέντρο Ικανότητας Προσέλκυσης Επιχειρήσεων. Πολύ σοβαρός παράγων είναι η ρομποτική στο να προσεγγίσει εταιρείες και να διεισδύσει σε αυτές με το να παρέχει υπηρεσίες ή και εξοπλισμό που έχουμε ήδη στην κατοχή μας, και παράλληλα να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην υπηρεσία κατοχύρωσης διεθνών πατεντών και ανακοίνωσε ότι «τέσσερις διεθνείς πατέντες που προέκυψαν από ερευνητικά προγράμματα βρίσκονται υπό έγκριση, ενώ έχουμε εξασφαλίσει χρήματα για να τις υλοποιήσουμε. Επίσης, χρηματοδοτούμε και επιχειρηματικές ιδέες».
Τέλος, τόνισε πως οργανώνονται κύκλοι σεμιναρίων για καινοτομία και έρευνα και αυτό αποτελεί μια αισιόδοξη προοπτική για τους φοιτητές.

«ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΖΕΚΤ»

Ο διευθυντής του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, Καθηγητής Βασίλης Λουκόπουλος υπογράμμισε πως «το μέλημά μας είναι το πώς θα συνδεθούν οι δύο κόσμοι, δηλαδή ΑΕΙ, ερευνητικά ινστιτούτα και η ΠΔΕ. «Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη συμπράξει, δημιουργώντας την «Υπατία». Θεωρώ, πως όλοι οι φορείς θέλουν να συνεργαστούν. Το ζητούμενο όμως είναι να μην αφορά μια αποσπασματική συνεργασία αλλά να υπάρχει χρονοδιάγραμμα και στρατηγικός σχεδιασμός για να είναι αποτελεσματική».
Αναφερόμενος σε παραδείγματα, επεσήμανε: «Τρέχουμε τρία χρόνια ένα πρόγραμμα από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, στην ΠΔΕ έχουν υποβληθεί πολλές προτάσεις, που εύλογα δεν μπορούν να υποστηριχθούν όλες. Επίσης, έχουν καταγραφεί οι νεοφυείς επιχειρήσεις για να ενισχυθούν από την πολιτεία. Χρησιμοποιούμε, όπως αναφέρθηκε, την τετραπλή έλικα και ανιχνεύουμε χρηματοδοτήσεις, ως επί το πλείστον από διεθνή πρότζεκτ».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement