Χωρίς κατηγορία
Ελπίδα για πνευμονική ίνωση και ΧΑΠ
«Αναγκαιότητα να ενταχθεί το ΠΓΝΠ στο πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού ελέγχου καρκίνου του πνεύμονα», δηλώνει στην «Γνώμη» ο Καθηγητής Αργύρης Τζουβελέκης

Της Τέτας Γιαννάρου
Οι εργασίες του 4ου Συνέδριου «Γέφυρα Πνευμονολογίας» (29-31 Μαΐου) ολοκληρώθηκαν με σημαντική παρακαταθήκη νέας γνώσης. Για μια ακόμα φορά, το εν λόγω Συνέδριο απέδειξε ότι αποτελεί πανελλαδικά -αλλά και διεθνώς- διεπιστημονικό κεφάλαιο, μέσα από την κατάθεση πρωτότυπων εισηγήσεων όλων των ειδικοτήτων της Παθολογίας.
Σημαντικοί Έλληνες επιστήμονες, κορυφαία ονομάτων δέκα ξένων εισηγητών με την συμμετοχή όλων των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων της χώρας και επιπλέον και της Κύπρου, απέδειξαν ότι το συγκεκριμένο Συνέδριο πρωτοπορεί στον Ελλαδικό χώρο. Στο πλαίσιο των εργασιών του, έγιναν για 1η φορά ανακοινώσεις πρωτοποριακών θεραπειών για πνευμονική ίνωση και ΧΑΠ, ενώ δόθηκαν ακριβείς οδηγίες προσυμπτωματικού έλεγχου του καρκίνου του πνεύμονα, και ανακοινώθηκε η επίσημη έναρξη λειτουργίας του πρώτου ιατρείου προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του πνεύμονα στη Δυτική Ελλάδα, στο ΠΓΝΠ.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Δ/ντής της Πνευνολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Αργύρης Τζουβελέκης, πώς αποτιμά το σύνολο των εργασιών του 4ου Συνεδρίου, επεσήμανε: «Είναι γεγονός πως, αποτιμώντας τον συνολικό κύκλο των εργασιών του, αναμφίβολα παρουσιάστηκαν πρωτότυπες εισηγήσεις και ανακοινώσεις για νέες άμεσα εφαρμόσιμες πρωτοποριακές θεραπείες, πολλά υποσχόμενες, για την πνευμονική ίνωση και βιολογικές θεραπείες για την Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια. Παράλληλα, θεωρώ ότι και φέτος πετύχαμε μια ακόμα γέφυρα, αυτήν της αύξησης της εξωστρέφειας της Ιατρικής προς την κοινωνία. Θεωρώ ότι με το πάνελ της εναρκτήριας συνεδρίας, όπου συμμετείχαν γιατροί, νοσηλευτές, ασθενείς και Σωματεία Πνευμονοπαθών, καταφέραμε μια αρχικά ουσιαστική επαφή στο να επιτύχομε ένα μείζον ζητούμενο: να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε «εγγραμματοσύνη υγείας», έτσι ώστε μέσα από την ενημέρωση (ημερίδες, καμπάνιες) με εκλαϊκευμένο τρόπο να ενημερωθεί το κοινό για σημαντικά νοσήματα του πνεύμονα, με στόχο η ενημέρωση να βοηθήσει κάθε πολίτη να μπορέσει να κάνει αυτοεκτίμηση των συμπτωμάτων του, να οδηγηθεί έγκαιρα στον γιατρό ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της πρόληψης».
O ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Σημαντικό κεφάλαιο του Συνεδρίου, όπως είχε τονίσει και προ της έναρξής του, και αποτιμά με την ολοκλήρωση του κύκλου του, ο Καθηγητής Τζουβελέκης, είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες που δόθηκαν για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα. «Ανακοινώσαμε ότι αρχίζει η λειτουργία του πρώτου ιατρείου της Δυτικής Ελλάδος προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του πνεύμονα στο ΠΓΝΠ, και ποιοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε αυτόν. Η κατηγορία περιλαμβάνει μεγάλο μέρος πολιτών, αφού σε αυτήν εμπίπτουν άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, πρώην ή νυν καπνιστές, με ή χωρίς ιστορικό κακοήθειας, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε χαμηλής δόσης ακτινοβολία, αξονική τομογραφία θώρακος, προκειμένου να ανιχνεύουμε σε πρώιμο στάδιο αρχόμενες νεοπλασίες. Το θέμα είναι ότι καταρτίζεται πιλοτικό πρόγραμμα με δωρεάν τον συγκεκριμένο προληπτικό έλεγχο και θα πρέπει η Πολιτεία να περιλάβει το 3ο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της χώρας, το ΠΓΝΠ, σε αυτό το πρόγραμμα ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ενός καρκίνου-απειλή για τη ζωή χιλιάδων πολιτών της ΠΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να κινηθούν και οι Φορείς, ώστε η ένταξη να γίνει πραγματικότητα».
Δυο νέα σκευάσματα για την ίνωση
Ερωτηθείς ο Καθηγητής Τζουβελέκης, κατά πόσον οι δυο πρωτοποριακές φαρμακευτικές αγωγές για την πνευμονική ίνωση θα αποτελέσουν πραγματικότητα και σε πόσο διάστημα, απαντά: «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι αναμένεται άμεσα να πάρουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Είμαστε το πρώτο ελληνικό συνέδριο στο οποίο ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων μελετών, που πρωτοανακοινώθηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πνευμονολογίας που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο. Προφανώς, όταν πάρουν έγκριση, ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή και εφαρμογή τους και στην Ελλάδα».
Δ. Παπαλεξάτος: «Νέες βιολογικές θεραπείες για σοβαρή ΧΑΠ»
Από την πλευρά του, ο δρ. Πνευμονολογίας, διευθυντής ΕΣΥ και συνεργάτης αποσπασμένος στο Πνευμονολογικό Τμήμα του ΠΓΝΠ, Διονύσιος Παπαλεξάτος, προεδρεύων σε συνεδρίες του εν λόγω Συνέδριου σε όλη τη διαδρομή του, ερωτηθείς, ως εξειδικευμένος στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ποιες είναι οι θεραπείες που αναφέρθηκαν στο Συνέδριο και αν θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, απαντά: «Πρόκειται για δυο νέες βιολογικές θεραπείες για την ΧΑΠ, που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ και σε άλλα κράτη και αναμένεται η είσοδός τους στην Ελλάδα. Είναι μια ακριβή θεραπεία, με πολύ καλή ανταπόκριση στους βαρέως πάσχοντες από άσθμα. Η εφαρμογή τους προϋποθέτει το να πληροί ο ασθενής κάποιες προϋποθέσεις, τουτέστιν να πάσχει από πολύ σοβαρή νόσο, μη ανταποκρινόμενη στην κλασική θεραπεία. Η ανακοίνωση αυτών των θεραπειών είναι ό,τι νεώτερο έχει προκύψει σε αυτόν τον τομέα».
Καταλήγοντας ο ίδιος, εστίασε στο γεγονός της αναγκαιότητας ένταξης του ΠΓΝΠ στην δωρεάν προληπτική εξέταση για καρκίνο του πνεύμονα των καπνιστών με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, που θα διεξάγεται στο ιατρείο του οποίου επίσημα αρχίζει η λειτουργία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.