Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Χαμηλές πτήσεις» για τον Δήμο Πατρών στην αξιολόγηση των πολιτών σε 20 κατηγορίες, κατατάσσεται στην 147η θέση μεταξύ 184 δήμων

Published

on

Την απογοήτευση που επικρατεί στους πολίτες της Πάτρας από τις υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος Πατρέων αποτυπώνει η έρευνα που πραγματοποίησε η κυβέρνηση για την αξιολόγηση των υπηρεσιών του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης.

Σε μία αυτοδιοίκηση που γενικότερα στην Ελλάδα δείχνει να… παίρνει κάτω από τη βάση, ο Δήμος Πατρέων κατέχει μία διόλου κολακευτική θέση συγκριτικά με τους άλλους δήμους για τους οποίους υπήρξε ικανό δείγμα συμμετοχής. Ειδικότερα, ο δήμος Πατρέων κατατάσσεται στην 147η θέση μεταξύ των 184 δήμων που εμπεριέχονται στην δημόσια έρευνα, πολύ κάτω από τον Δήμο Αγρινίου που βρίσκεται στην 41η θέση και μία θέση κάτω από τον Δήμο Πύργου, ο οποίος κατέχει την 146η θέση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στην έρευνα συμμετείχαν 1.530 πολίτες από την Πάτρα που βαθμολόγησαν τις υπηρεσίες του Δήμου από 2,5 έως 5,5 (η «βάση» είναι το 5 και το «άριστα» είναι το 10), με τις χειρότερες επιδόσεις να καταγράφονται στους τομείς της ύπαρξης χώρων στάθμευσης, στις υπηρεσίες καθαριότητας αλλά και στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Ειδικότερα, ανά κατηγορία, οι βαθμολογίες που έδωσαν οι πολίτες της Πάτρας στον Δήμο, καθώς και οι βαθμολογίες των άλλων δύο μεγάλων δήμων της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή του Αγρινίου και του Πύργου, έχουν ως εξής:

ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ: Με βαθμολογία στο 2,6 η Πάτρα κατατάσσεται στην 147η θέση της χώρας, ενώ τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για τον Δήμο Πύργου, που με βαθμολογία 2,5 βρίσκεται στην 159η θέση. Μόνο ο Δήμος Αγρινίου με βαθμολογία 3,5 κατορθώνει να «σκαρφαλώσει» στην 54η θέση.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: Ο Δήμος Πατρέων στον συγκεκριμένο τομέα, κατατάσσεται στην 177η θέση, μεταξύ των τελευταίων σε όλη τη χώρα, με βαθμολογία μόλις στο 3,1. Την ίδια ώρα, το Αγρίνιο με βαθμολογία 4,8 βρίσκεται στη 52η θέση, η Αιγιάλεια με βαθμολογία 4,1 κατατάσσεται στην 116η θέση και ο Πύργος με βαθμολογία 4 κατατάσσεται στην 123η θέση.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ: Εξαιρετικά χαμηλή βαθμολογία (2,5) παίρνει ο Δήμος Πατρέων και ως προς την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, κατατασσόμενος στην 156η θέση. Το Αγρίνιο με βαθμολογία στο 3 κατατάσσεται στην 115η θέση και ο Πύργος με βαθμολογία στο 2,8 κατατάσσεται στην 136η θέση.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ: Με βαθμολογία 3,1 η Πάτρα κατατάσσεται στην 91η θέση ως προς την κατάσταση των πεζοδρομίων, ενώ το Αγρίνιο παίρνει 4,1 και βρίσκεται στην 12η θέση και ο Πύργος με 2,9 «κατρακυλάει» στην 116η θέση.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ: Στην 138η θέση βρίσκεται η Πάτρα σχετικά με την ικανοποίηση που υπάρχει για τις υπηρεσίες δόμησης (πολεοδομία) με βαθμό 3,1. Αρκετά πιο πάνω το Αγρίνιο, στην θέση 51 με βαθμολογία 3,8 ενώ ο Πύργος βρίσκεται στην 116η θέση με βαθμολογία 3,3.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Αν και χαμηλό, μάλλον αξιοπερίεργο το γεγονός πως ο Δήμος Πατρέων λαμβάνει βαθμολογία 2,8 και βρίσκεται στην 163η θέση της χώρας ως προς τη Δημοτική Αστυνομία, δεδομένου ότι επί της ουσίας… δεν υφίσταται Δημοτική Αστυνομία στην πόλη. Το Αγρίνιο με βαθμολογία 4,7 βρίσκεται στην 17η θέση και ο Πύργος με βαθμολογία 3,8 βρίσκεται στην 71η θέση.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑμεΑ: «Χαμηλές πτήσεις» στην Πάτρα και για τις υποδομές ΑμεΑ. Λαμβάνει βαθμολογία 3,2, αν και βρίσκεται στην μέση περίπου του πίνακα, στην 84η θέση. Και στον συγκεκριμένο τομέα, Αγρίνιο και Πύργος δείχνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα. Στην 21η θέση το Αγρίνιο με βαθμολογία 3,9 και στην 48η θέση ο Πύργος με βαθμολογία 3,6.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Στα χαμηλά και η ανακύκλωση στον Δήμο Πατρέων. Βρίσκεται μόλις στην 160ή θέση με βαθμολογία 3,1, ενώ το Αγρίνιο βρίσκεται στην 82η θέση με βαθμολογία 4,3 και ο Πύργος στην 142η θέση με βαθμολογία 3,5.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ: «Μία από τα ίδια» και για τη δημοτική συγκοινωνία. Βαθμολογία στο 3,2 και στην 101η θέση για την Πάτρα. Το Αγρίνιο με βαθμολογία 3,8 βρίσκεται στην 66η θέση και ο Πύργος με βαθμολογία 3,1 βρίσκεται στην 109η θέση.

ΚΕΠ: Μία από τις τελευταίες θέσεις του σχετικού πίνακα καταλαμβάνει ο Δήμος Πατρέων ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες των ΚΕΠ. Βρίσκεται στην 173η θέση με βαθμολογία στο 5,5, ενώ το Αγρίνιο βρίσκεται στην 144η θέση με βαθμολογία στο 6 και ο Πύργος στην 72η θέση με βαθμολογία στο 6,4.

ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ: Το σημαντικό έλλειμμα που υπάρχει στην Πάτρα ως προς την ύπαρξη χώρων πρασίνου ή και ως προς τη συντήρηση πάρκων και κοινόχρηστων χώρων, αποτυπώνεται στη σχετική βαθμολογία. Η Πάτρα βρίσκεται στην 119η θέση με βαθμολογία 3,8. Το Αγρίνιο, στην ίδια κατηγορία βαθμολογείται με 4,2 και βρίσκεται στην 79η θέση, ενώ ο Πύργος βαθμολογείται με 3,5 και βρίσκεται στην 152η θέση.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ: Ίδια και χειρότερη εικόνα για τις παιδικές χαρές. Η Πάτρα με βαθμό ικανοποίησης 3,8 βρίσκεται στην ίδια θέση με το Αγρίνιο (119η), ενώ με βαθμολογία μόλις 3,2 ο Δήμος Πύργου βρίσκεται στην 162η θέση.

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Στα χαμηλά βρίσκεται η Πάτρα, αλλά και συνολικά οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας ως προς την κατάσταση των σχολικών υποδομών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα, με βαθμολογία 4,2 ο Δήμος Πατρέων βρίσκεται στην 137η θέση, ο Δήμος Αγρινίου με βαθμολογία 4,4 βρίσκεται στην 104η θέση και ο Δήμος Πύργου με βαθμολογία 3,9 βρίσκεται στην 160ή θέση. Ίδια «γεύση» και για τους παιδικούς σταθμούς, με την Πάτρα να βαθμολογείται με 4,8 και να βρίσκεται στην 112η θέση, το Αγρίνιο με 4,7 και να βρίσκεται στην 126η θέση και τον Πύργο με 4,1 να βρίσκεται στην 174η θέση.

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Με βαθμολογία 4,5, η Πάτρα βρίσκεται στην 75η θέση της χώρας, δηλαδή πάνω από την μέση του συνόλου των (184) δήμων που συμμετείχαν. Πιο πάνω πάντως, στην 73η θέση είναι ο Δήμος Αγρινίου και αρκετά πιο κάτω, στην 162η θέση ο Δήμος Πύργου.

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: Ακόμα πιο κάτω είναι η κατάταξη του Δήμου Πατρέων στην κατάσταση του οδικού δικτύου. Με βαθμολογία στο 4,4 κατατάσσεται στην 90ή θέση, δηλαδή στην μέση του σχετικού πίνακα. Αξιοσημείωτη στον συγκεκριμένο τομέα η επίδοση του Δήμου Αγρινίου, που με βαθμολογία 4,8 βρίσκεται στην 50ή θέση της χώρας και πολύ πιο κάτω πάλι, η κατάταξη του Δήμου Πύργου με βαθμολογία 4, στην 138η μόλις θέση.

ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ: «Χαμηλές πτήσεις» και στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού για τον Δήμο Πατρέων. Βρίσκεται στην 127η θέση με βαθμολογία 4,6. Στην συγκεκριμένη κατηγορία, ο Δήμος Αγρινίου… πετάει στα ψηλά, ευρισκόμενος στην 31η θέση με βαθμολογία 5,7, ενώ πολύ χαμηλά – στη θέση 172 – βρίσκεται ο Δήμος Πύργου με βαθμολογία 3,9.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Καλύτερα δείχνει να βαθμολογείται ο Δήμος Πατρέων ως προς τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχει, αν και πάλι παραμένει λίγο πάνω από την μέση του πανελαδικού πίνακα, στην 73η θέση με βαθμολογία 5. Στην ίδια κατηγορία, ο Δήμος Αγρινίου είναι και πάλι πιο πάνω, στην 43η θέση με βαθμολογία 5,3, ενώ ο Δήμος Πύργου είναι πολύ πιο κάτω, στην 158η θέση με βαθμολογία 4.

ΚΑΠΗ: Βαθμολογία 5,3 παίρνει ο Δήμος της Πάτρας για τα ΚΑΠΗ, ευρισκόμενος στην 117η θέση, με τον Δήμο Αγρινίου να βρίσκεται στην 103η θέση με βαθμολογία 5,4 και τον Δήμο Πύργου στην 164η θέση με βαθμολογία 4,1.

«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»: Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», η Πάτρα με βαθμολογία 5,5 βρίσκεται στην 113η θέση της χώρας, πίσω και από τους άλλους δύο μεγάλους δήμους της Δυτικής Ελλάδας. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο Πύργος βαθμολογείται με 5,9 και βρίσκεται στην 84η θέση, ενώ το Αγρίνιο βαθμολογείται με 5,8 και βρίσκεται στην 90ή θέση.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ: Στα «χαμηλά» η Πάτρα και στα δημοτικά ιατρεία. Με βαθμολογία 3,7 βρίσκεται στην 115η θέση. Το Αγρίνιο με 3,8 βρίσκεται στην 106η θέση και ο Πύργος με βαθμολογία 3,1 βρίσκεται στην 168η θέση.

Περιφέρεια: Η ικανοποίηση για το οδικό δίκτυο και τις ψηφιακές υπηρεσίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, 2.733 πολίτες από τη Δυτική Ελλάδα, (εκ των οποίων οι 1.530 από την Πάτρα), απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της αξιολόγησης των υπηρεσιών του δημοσίου. Στην γενική ερώτηση για την κατάσταση του οδικού δικτύου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δείχνει πως τα πηγαίνει αρκετά καλά

συγκριτικά με τις άλλες Περιφέρειες, καθώς έχει μέσο όρο αξιολόγησης 4, την ώρα που η καλύτερη αξιολόγηση φτάνει στο 4,3 (Αττική, Βόρειο Αιγαίο και Θεσσαλία), ενώ η χειρότερη φτάνει στο 2,8 (Νησιά Ιονίου). Φαίνεται πως τα οδικά έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιώσει αρκετά την πρότερη κατάσταση. Επίσης όμως, σχετικά καλή είναι η αξιολόγηση της Περιφέρειας και για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η επίδοσή της είναι στο 4,4, με ανώτερο το 4,7 (Δυτική Μακεδονία) και κατώτερο το 3,1 (Νησιά Ιονίου).

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement