Πάτρα - Δ. Ελλάδα
Η Πάτρα σε περίπου τριακόσιες φωτογραφίες- Του Δ. Σ. Αβραμίδη
Το λεύκωμα «Πατρών Περιήγησις» της Αγγελικής Κ. Ορδίτη

Η πρόθεση του βιβλίου ήταν σαφώς φιλόδοξη. Μέσα σε ένα λεύκωμα να συγκεντρωθεί και να παρουσιαστεί ολόκληρη η ιστορική διαδρομή, αλλά και τα πολυάριθμα σύγχρονα πρόσωπα της Πάτρας.
Πρόκειται για το λεύκωμα «Πατρών Περιήγησις» της Αγγελικής Κ. Ορδίτη, από τις εκδόσεις «Πικραμένος».
Το λεύκωμα, που καταλαμβάνει 266 σελίδες και φιλοξενεί 396 φωτογραφίες, αποτελείται από 21 ενότητες, οι οποίες είναι οι εξής:
Από το μύθο στην Ιστορία, Η Πάτρα της Ρωμαϊκής και Μεσαιωνικής περιόδου, Η Πάτρα σήμερα, Δημόσιοι χώρου/αφηγηματικοί της Ιστορίας, Καμάρες και στοές, Νεοκλασικά/διατηρητέα, Άνω και κάτω πόλη, Πάτρα Δυτική πύλη, Ζεύξη θείου και ανθρώπινου (Εκκλησίες), Η Πάτρα του πολιτισμού, Διόνυσος και Αχάια-Κλάους, Ιστορικές επιχειρήσεις, Σύγχρονα μουσεία, Η Πάτρα των ΑΕΙ, Η Πάτρα των Νοσοκομείων, Η Πάτρα του αθλητισμού, Πνεύμονες Πρασίνου, Τα ποτάμια της Πάτρας, Γύρω από την πόλη και Αιχμαλωτίζοντας τη στιγμή.
Από την απαρίθμηση ήδη των ενοτήτων προκύπτουν επικαλύψεις αλλά και προβλήματα, αφού όλο αυτό το υλικό δύσκολα επιδέχεται οργάνωση και τάξη.
Σημειώνεται ότι οι φωτογραφίες συνοδεύονται όχι από λεζάντες, αλλά από μάλλον εκτενή κείμενα που επιχειρούν να φιλοτεχνήσουν το πρόσωπο και τη διαδρομή της πόλης, παρέχοντας έναν όγκο σχετικών πληροφοριών. Είναι μάλιστα πιθανόν το τελικό αποτέλεσμα να αδικεί τα κείμενα, που θα μπορούσαν να σταθούν και αυτοτελώς.
Σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα είναι άνισο. Δίπλα σε φωτογραφίες εξαιρετικής ποιότητας, εμφανίζονται φωτογραφίες χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ η έκταση του όλου εγχειρήματος αδικεί τη συνοχή του.
Το πρόβλημα είναι μάλλον γνωστό. Επιθυμώντας να τα πεις όλα, και μάλιστα μια κι έξω, παραθέτεις υλικό άνισου ενδιαφέροντος, γεγονός που δυσκολεύει τον αναγνώστη αλλά και αδυνατίζει την όλη προσπάθεια.
Σε κάθε περίπτωση, το «Πατρών Περιήγησις» της Αγγελικής Κ. Ορδίτη είναι μια φιλότιμη προσπάθεια που επιχειρεί να αποδώσει μια μέση και εκτεταμένη εικόνα της πόλης, όπως θα την αντίκριζε όποιος έμπαινε στον κόπο να την περιδιαβεί.