Άρθρα-Συνεργασίες
ΑΠΟΨΗ: Η… διαφορετική «ακτινογραφία» μίας δημοσκόπησης

Ας επιχειρήσουμε σήμερα να «κοιτάξουμε» μία δημοσκόπηση, αλλά… από την άλλη πλευρά, όχι εκείνη που δίνει τίτλους και (συνήθως) αναδεικνύει τα πλειοψηφικά αποτελέσματα.
Ας πάρουμε λοιπόν την εντελώς πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll (για λογαριασμό του σάιτ libre.gr), ξεκινώντας από το εύρημα που συνήθως δίνει τίτλους, δηλαδή την εκτίμηση ψήφου.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ είναι πρώτη και με διαφορά, με ποσοστό 30,7%. Ταυτόχρονα όμως, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και ένα 69,3% που… δεν επιλέγει τη ΝΔ. Και αυτό είναι σίγουρα ένα πρόβλημα για το κόμμα που επιδιώκει σε δύο περίπου χρόνια να κερδίσει μία τρίτη στη σειρά εκλογική αναμέτρηση και ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, εάν το συγκεκριμένο κόμμα θέλει να δημιουργήσει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν αυτό όμως είναι πρόβλημα για τη ΝΔ, τότε μοιάζει με… βουνό για όλα τα άλλα κόμματα. Το 84,2% δεν ψηφίζει το προσωποπαγές κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το 86,3% δεν ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ, για να μην μιλήσουμε για τα άλλα κόμματα που βρίσκονται αρκετά πιο κάτω.
Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι ότι δεν είναι καθόλου απίθανο, η επόμενη Βουλή να είναι εξακομματική – και αυτό υπό την προϋποθέση πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο – καθώς άλλα τέσσερα κόμματα κινούνται στο όριο, με καθόλου βέβαιη την παρουσία τους στην επόμενη Βουλή.
Πάμε όμως και σε κάποια άλλα ευρήματα της δημοσκόπησης. Το 71,1%… ψάχνει νέο ηγέτη για την κεντροαριστερά. Άρα, κανένας από τους σημερινούς πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της κεντροαριστεράς δεν κερδίζει ισχυρή εμπιστοσύνη. Την ίδια ώρα όμως, υπάρχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 21,9% που πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επανέλθει με νέο κόμμα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως το ίδιο ποσοστό θα ψηφίσει αυτό το νέο κόμμα. Ωστόσο, είναι σαφές ότι υπάρχει «κενό» στην κεντροαριστερά που κάπως, με κάποιο τρόπο, οι πολίτες πιστεύουν πως πρέπει να καλυφθεί.
Η δημοσκόπηση δεν καταγράφει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο μία έμμεση εκτίμηση (στηριζόμενη στα ποσοστά των κομμάτων που ανήκουν στη «δεξιά πολυκατοικία»), δείχνει πως το περιθώριο δημιουργίας νέου κόμματος στα δεξιά, δεν έχει τα αντίστοιχα περιθώρια αποδοχής. Μόνη πιθανότητα ισχυρότερης αποδοχής μάλλον, θα ήταν το νέο κόμμα να εντάξει στους κόλπους του και ένα στελεχιακό κομμάτι της ΝΔ. Αλλά, αυτό είναι μία υπόθεση που δεν καταγράφεται προς το παρόν.