Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η απομυθοποίηση του «καλού ανθρώπου»

Published

on

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΒΟΛΗ (*)

Η άλλοτε ισχυρή και παντοδύναμη διοίκηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Πατρέων αισθάνθηκε, για πρώτη φορά, τον εκλογικό κίνδυνο τον Οκτώβριο του 2023 από την παράταξή μας «Πάτρα Ενωμένη».

Στο εκλογικό οπλοστάσιο της σημερινής Δημοτικής Αρχής, εκτός από τα προγράμματά της, συμπεριλήφθηκαν και άλλα “όπλα”,  πρωτόγνωρα για το ήθος και τον πολιτισμό μας, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Ήταν η πρώτη φορά που τα υποτιθέμενα «καλά παιδιά» ανέδειξαν τον καλά κρυμμένο χαρακτήρα τους.

Χαρακτηρισμοί όπως «άθλιοι», «προσκυνημένοι», «πονηρούληδες» από το στόμα του «καλού ανθρώπου», του Δημάρχου Πατρέων, υποβάθμισαν το επίπεδο της πολιτικής στην πόλη μας και υπονόμευσαν το απαιτητό: την ενεργό ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά, την αξία και τη σπουδαιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η παρουσία της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Πατρέων ενοχλεί τους διοικούντες. Ίσως για πρώτη φορά ασκείται τόσο έντονη κριτική. Η λογική αντίδραση μιας διοίκησης θα ήταν η θετική ανατροφοδότηση σκέψεων και ενεργειών προς την πλευρά της δημιουργικής πολιτικής.

Αντ’ αυτού, όμως, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η αήθης συμπεριφορά του 2023, με τη συκοφάντηση της αντιπολίτευσης, συνεχίζεται. Τη σκυτάλη από τον πρώτο πολίτη έχουν πάρει νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και άλλα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, που θεωρούν πως μπορούν να αναστρέψουν την πορεία μας με ύβρεις, αγοραίες εκφράσεις, ψεύδη και παραπλανητικά ή συκοφαντικά σχόλια.

Το λυπηρό είναι ότι ο Δήμαρχος Πατρέων δεν καταδικάζει αυτές τις πρακτικές. Η εικόνα του «καλού ανθρώπου» επισκιάζεται από ανήθικες και φασιστικές συμπεριφορές.

Δικαιώνονται πλήρως όσοι ενστερνίζονται την πολιτική φιλοσοφία περί του «Χομπσιανού ανθρώπου»: ασυγκράτητο Εγώ, ανταγωνισμός, προσωπικό συμφέρον και επίθεση με στόχο την αυτοσυντήρηση. Κανένα ίχνος σεβασμού. Καμία ηθική αυτοσυγκράτηση.

Η ένδεια επιχειρημάτων, ο αμοραλισμός, η ηθική εξαχρείωση, η απουσία κοινωνικής και πολιτικής παιδείας και η τοξικότητα είναι τα όπλα ανθρώπων που διακατέχονται από ολοκληρωτικές αντιλήψεις.

Εμείς, πιστεύουμε στη δημοκρατία. Και τα όπλα μας είναι τα εξής:
επιχειρήματα, προτάσεις, παρουσία, ευγένεια, εντιμότητα και ήθος.

(*) Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη»

Ροή ειδήσεων

Advertisement