Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με επιτυχία το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο ATSMUN στο Αρσάκειο Πατρών, με συμμετοχές από 30 Σχολεία 500 μικροί… διπλωμάτες!

Published

on

Στην Πάτρα συγκεντρώθηκε για ένα τριήμερο ο ανθός τής παγκόσμιας μαθητιώσας νεολαίας! Τα Αρσάκεια Σχολεία τής πόλης μας «φιλοξένησαν» σε ρόλο διπλωμάτη 500 μαθητές από 30 σχολεία τής Ελλάδος και τού εξωτερικού, μαζί με 12 διακεκριμένους συνοδούς καθηγητές τους, στο πλαίσιο τού 8ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου – Μοντέλου Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών (ATSMUN).

Πρόκειται πλέον για έναν σημαντικό θεσμό, που διοργανώνουν κάθε χρόνο, την τελευταία οκταετία, τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών, όπου οι μαθητές που συμμετέχουν αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν και υποστηρίξουν διάφορα επίκαιρα θέματα που απασχολούν την Παγκόσμια Κοινότητα, κατά τα πρότυπα των συζητήσεων τού ΟΗΕ, με γλώσσα επικοινωνίας την αγγλική, με αποτέλεσμα να εξασκούν και τα αγγλικά τους!
Έτσι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και οι εργασίες τού φετινού Συνεδρίου, που διοργανώθηκε από 3-6 Νοεμβρίου 2022, στον χώρο των Αρσακείων Σχολείων, στο Πλατάνι τού Ρίου.
Η πρώτη επίσημη ημέρα τού Συνεδρίου άρχισε την Παρασκευή με την λαμπρή τελετή έναρξης, που πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο τού Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσία των προσκεκλημένων συνέδρων – μαθητών και των επισήμων.
Αρχικά ο Διευθυντής τού Αρσακείου Γυμνασίου Δημήτρης Βλαχοδημητρόπουλος καλωσόρισε τους συνέδρους, ενώ εκ μέρους τού Διοικητικού Συμβουλίου και τού Προέδρου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Καθηγητού Γεωργίου Μπαμπινιώτη, ο Διευθυντής τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών και Συντονιστής των Φυσικών Επιστημών τής Φ.Ε. Εμμανουήλ Πετράκης, απευθυνόμενος στους συνέδρους αναφέρθηκε στην εν λόγω διοργάνωση τής Φ.Ε. ως υψηλής παιδευτικής αξίας θεσμό για την Δυτική Ελλάδα και συνολικά το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σύστημα στην Ελλάδα.
Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Ανδρέας Φίλιας, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, ο Αντιπρύτανης Παναγιώτης Δημόπουλος εκ μέρους τού Πανεπιστημίου Πατρών, η κ. Σοφία Χριστοπούλου ως εκπρόσωπος τού Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου, η Διευθύντρια τής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κ. Ευγενία Πιερρή και ο Οργανωτικός Συντονιστής τού Π.ΕΚ.Ε.Σ. Σπυρίδων Παπαδάκης. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την εισήγηση τής Γενικής Γραμματέως τού Συνεδρίου Erika Kunstmann, η οποία πραγματεύθηκε το θέμα «Game Changers».
Στην συνέχεια μίλησε ο διακεκριμένος Δικηγόρος – Αξιωματούχος τού Διεθνούς Δικαστηρίου τής Χάγης Dr. Robert Stern, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο τής δικαιοσύνης ως αλλαγής παιχνιδιού και ειδικότερα τον ρόλο τού Διεθνούς Δικαστηρίου τής Δικαιοσύνης (ICJ) ως οργάνου των Ηνωμένων Εθνών. Ακολούθως η Γκέλλυ Αρώνη, Προϊσταμένη τής Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης τού Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η νέα γενιά και στην σημασία των δεξιοτήτων κατά τον 21ο αιώνα. Τέλος, ο Stephen – John Taylor, Εκπαιδευτικός Σύμβουλος / Global Presenter, Cambridge University Press and Assessment, μίλησε για την διαχρονικότητα των Game Changers και εστίασε στο διαδίκτυο, το σημαντικότερο παιχνίδι αλλαγής ως αναπόσπαστο μέρος τής ελευθερίας έκφρασης.
Την τελετή πλαισίωσαν με μιαν εξαιρετική μουσική παράσταση η Αναστασία Κυρίτση, τραγουδίστρια – πτυχιούχος Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, και η καθηγήτρια των Αρσακείων Πατρών Λάρα Λυμπεροπούλου, μουσικός και πιανίστρια.
Εκ μέρους τής Φ.Ε. παρέστησαν η Επόπτρια των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων κ. Βασιλική Παπαπέτρου – Μουρσελά και ο Συντονιστής των Φιλολογικών Μαθημάτων κ. Ιωάννης Χριστόπουλος.
* Στις φωτογραφίες στιγμιότυπα από το Συνέδριο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement