Connect with us

Γυναίκα

4 + 3 τρόποι για να γίνει η καθαριότητα πιο… ευχάριστη

Published

on

Υπάρχουν μερικές στιγμές, που περιμένουμε γεμάτοι λαχτάρα να έρθουν. Η ώρα που η σιδερώστρα, η σφουγγαρίστρα και τα καθαριστικά βγαίνουν για να κάνουμε καθαριότητα ή συμμάζεμα, δεν είναι μία από αυτές τις στιγμές.

Από την άλλη αν περιμένετε σε αυτό το άρθρο να “χρυσώσουμε” το χάπι και να σας πούμε, ότι δεν είναι έτσι, αυτό δε θα συμβεί. Στο παρόν όμως θα σας πούμε, πως μπορεί η διαδικασία της καθαριότητας να γίνει πιο υποφερτή μειώνοντας τον χρόνο, που διαρκεί.

 

  1. Σύστημα και στην καθαριότητα

Δε δουλεύει μόνο το ποδόσφαιρο με σύστημα. Έχει και η φασίνα την τακτική της. Μάλιστα υπάρχουν επαγγελματίες που εξειδικεύονται στη γρήγορη καθαριότητα του σπιτιού, speed cleaning το λένε. Τι συμβουλεύουν λοιπόν; Να καθαρίζουμε το σπίτι με την ίδια σειρά κάθε φορά.

 

Μια απλή εφαρμογή του παραπάνω είναι να ξεκινάμε από ένα σημείο και να συνεχίζουμε την καθαριότητα κυκλικά τελειώνοντας στο ίδιο σημείο. Έτσι δε θα πηγαινοερχόμαστε, επειδή κάτι θα έχουμε ξεχάσει. Επίσης η ρουτίνα είναι εδώ το μυστικό.

 

Κάθε φορά που καθαρίζουμε, επαναλαμβάνουμε κάποιες ενέργειες. Όσο πιο πολλές φορές κάνουμε κάποια πράγματα, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να τα τελειώνουμε με την πάροδο του χρόνου. Η ταχύτητα προέρχεται από την επανάληψη.

 

  1. Από πάνω προς τα κάτω ή πριν βγει ο ατμοκαθαριστής, πιάστε το ξεσκονόπανο!

Είναι η πιο εύκολη κι ευχάριστη στιγμή, εκείνη που ο ατμοκαθαριστής αναλαμβάνει να απολυμάνει το πάτωμα. Αν όμως ξεκινήσετε, να ξεσκονίσετε απλώς θα καταλήξετε με σκόνη κολλημένη στο πάτωμα. Ας το δούμε πιο σχηματικά.

 

Καθαρίζετε το τραπέζι του σαλονιού και μετά θυμάστε, ότι πρέπει να ξεσκονίσετε και το φωτιστικό ή τον ανεμιστήρα. Το τραπεζάκι του σαλονιού προφανώς θα πρέπει να το ξαναπεράσετε, που σημαίνει, ότι κάνατε διπλό κόπο.

 

Όπως λοιπόν η σωστή σειρά είναι από πάνω προς τα κάτω, έτσι οι ειδικοί συστήνουν και το από αριστερά προς τα δεξιά. Έτσι θα γνωρίζετε από ποια σημεία περάσατε και δε θα χρειαστεί να επανέλθετε κάνοντας το ίδιο σημείο ξανά και ξανά.

 

  1. Έχετε τα εργαλεία σας σε ετοιμότητα

Συγκεντρώστε όλα τα καθαριστικά σύνεργα σε ένα καλάθι, ώστε να έχετε άμεση πρόσβαση σε αυτά. Δε θα χρειαστεί να πηγαίνετε στο συρτάρι και να τα ψάχνετε κάθε λίγο και λιγάκι. Μπορείτε να τα έχετε είτε σε ένα καλάθι, που θα μεταφέρετε μαζί σας κάθε φορά,που αλλάζετε δωμάτιο. Εναλλακτικά εξίσου χρήσιμο είναι και ένα τρόλει για να το σέρνετε εύκολα σε όλο το σπίτι.

 

  1. Κάντε τα τζάμια να τρίζουν από καθαριότητα

Η ρακλέτα, το “ταυ” ή ο καθαριστής τζαμιού: Όπως κι αν το πείτε καθαρίζει τα τζάμια αποτελεσματικά, χωρίς περιττά νερά ή υπερβολικό καθαριστικό. Όπως και στις άλλες περιπτώσεις, καθαρίζετε πάντα από πάνω προς τα κάτω.

 

Μερικές γενικές συμβουλές

  1. Βγάλτε τη σφουγγαρίστρα το βράδυ

Πολλές φορές ένας λόγος, που αποφεύγουμε να πιάσουμε τη σφουγγαρίστρα και να φρεσκάρουμε το πάτωμα είναι λόγω ώρας. Όχι, προς θεού δεν εννοούμε, ότι το βράδυ θα έχετε περισσότερη διάθεση.

 

Όμως σφουγγαρίζοντας το βράδυ πριν πάτε για ύπνο, δε θα περάσουν τα παιδιά κατά λάθος – ή και επίτηδες- ούτε κατοικίδια πάνω από το σφουγγαρισμένο πάτωμα. Απλώς θα σφουγγαρίσετε, θα ξαπλώσετε και την άλλη μέρα το πρωί, θα ξυπνήσετε σε ένα φρέσκο και πεντακάθαρο σπίτι.

 

  1. Βάλτε στο πρόγραμμα σύντομες ρουτίνες καθαριότητας

Καθαρίζοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα το σπίτι θα παραμένει για μεγαλύτερο διάστημα καθαρό. Είναι αλλιώς να πρέπει να καθαρίζετε ένα σπίτι, που θέλει εκ των βάθρων φροντίδα και αλλιώς ένα καλοδιατηρημένο σπίτι.

 

Με αυτόν τον τρόπο λειτουργείτε προληπτικά. Ένα παράδειγμα είναι αυτά τα καθαριστικά για το μπάνιο, που αποτρέπουν τον σχηματισμό αλάτων. Αφού ολοκληρώσετε το μπάνιο σας, ψεκάστε τον χώρο. Αφήστε να δράσει. Δε χρειάζεται να σκουπίσετε ή να τρίψετε, απλώς ξεβγάλτε με νερό και είστε έτοιμοι.

 

  1. Ξεσκονίστε χωρίς να ψεκάζετε

Όταν θέλετε απλώς να φρεσκάρετε το σπίτι, δε χρειάζεται κάποιο ειδικό καθαριστικό. Μπορείτε απλώς με ένα φτερό, αν όχι με πανάκια μικροϊνών να περάσετε τα έπιπλα. Για το “βαρύ” ξεσκόνισμα, κάθε 2 εβδομάδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο καθαριστικό.

 

Τέλος μερικές φορές σημασία έχει το πως βλέπουμε τα πράγματα. Αν κοιτάζετε την απλώστρα και σας πιάνει τεταρταίος πυρετός, το σιδέρωμα θα μοιάζει ανυπόφορο. Αντιθέτως συνειδητοποιώντας, ότι είναι αναπόφευκτο και σκεπτόμενοι ότι αυτός είναι ο τρόπος για τα φρέσκα καθαρά ρούχα, θα γίνει τουλάχιστον υποφερτή δουλειά και το σιδέρωμα.

 

Image designed by Freepik

Ροή ειδήσεων

Advertisement