Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΕΠ-ΡΑΓΜΕΝΑ RIS3

Published

on

Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Επιστημονικού Πάρκου Πάτρας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα η Απολογιστική Συνάντηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Δημήτρης Κατσαρός καιεκπρόσωποι του Οικοσυστήματος Καινοτομίας (Πανεπιστήμιο, ΕΑΠ, Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, ΙΤΕ ΙΕΧΜΗ, λοιποί Ακαδημαϊκοί και Ερευνητικοί Φορείς & καινοτόμες επιχειρήσεις), οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία 66 Καινοτόμων συμπράξεων κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Φαρμάκης εξήρε το έργο όλων των συμμετεχόντων στην επιτυχή υλοποίηση της RIS3και αναφέρθηκε διεξοδικά στη σημασία της καινοτόμαςεπιχειρηματικότητας για την Περιφερειακή Ανάπτυξη στο νέο ΕΣΠΑ, με τη μόχλευση ποσού άνω των 13 εκατ. Ευρώ.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατσαρός συνεχάρη την Περιφέρεια & τους εκπροσώπους των Καινοτόμων Φορέων για το έργο τους και τόνισε ότι η Πολιτεία θα στέκεται αρωγός σε κάθε δράση με αναπτυξιακή προοπτική.

Στη συνέχεια, εξειδικευμένα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ανέλυσαν τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Δυτική Ελλάδα κα Ιωάννα Φαναριώτουαναφέρθηκε στο Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) 2021-2027.

Ο ειδικός σε θέματα Προγραμματισμού και Αξιολόγησης κ. Άρης Μαμασιούλας ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε το καινοτομικό Περιβάλλον στην Περιφέρεια από το 2013 μέχρι σήμερα, μέσω μιας αρκετά πολύπλοκης τεχνοκρατικής διαδικασίας.

Ο Υπεύθυνος Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης κ. Λυκούργος Σταυρουλόπουλος παρέθεσε εντυπωσιακά στοιχεία για το αναπτυξιακό αποτύπωμα της RIS3, καθώς και οι 66 Συμπράξεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, με αποτέλεσμα 68 καινοτόμοι επιχειρηματίες και 180 ερευνητές να μείνουν στην περιοχή μας δουλεύοντας πάνω σε εξειδικευμένα έργα.

Τέλος, ο Προϊστάμενος της Μονάδας Α΄ κ. Νίκος Θωμόπουλος αναφέρθηκε στην εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στη Δυτική Ελλάδα μετά το 2023, σημειώνοντας ότι η RIS3 θα αποτελέσει και πάλι την αιχμή του δόρατος με 6 Κατηγορίες έργων Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Ακολούθησε η Παρουσίαση ενδεικτικών αποτελεσμάτων από τις 66 Συμπράξεις, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε στην Κεντρική Σάλα του Ε.Π.Π., με ελαφρύ δείπνο και συζήτηση για το καινοτομικό Όραμα της Περιφέρειας.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement