Connect with us

Ελλάδα

Ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης και το 2024-Τι προβλέπει η ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος

Published

on

 

Τη βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας αναγνωρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική προς τον Πρόεδρο της Βουλής και το υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο τονίζει ότι αυτό δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό.

Όπως επισημαίνει σχετικά, «η εδραίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επισφραγίστηκε με την αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία».

Επιπλέον, αναφέρει πως «παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις και την υψηλή αβεβαιότητα εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με την ευρωζώνη εφέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας τη διαδικασία σύγκλισης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ με τα μέσα επίπεδα της ευρωζώνης».

Ωστόσο, τονίζει ότι «οι θετικές προοπτικές δεν πρέπει να οδηγούν σε εφησυχασμό, καθώς η τρέχουσα διαβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπεται αισθητά της πιστοληπτικής αξιολόγησης που είχε το 2009, αλλά και της μέσης πιστοληπτικής αξιολόγησης που έχουν σήμερα οι χώρες της ευρωζώνης».

Συνεπώς αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ, απαιτείται υπευθυνότητα και συνέχιση της προσπάθειας ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Κατά τον ίδιο, βασικοί πυλώνες αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να είναι η συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης, η αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

«Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε υψηλότερο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, σε ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και σε επιτάχυνση της πραγματικής σύγκλισης με την ευρωζώνη», σημειώνει ο κεντρικός τραπεζίτης.

Προτάσεις πολιτικής

Σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, χαμηλότερων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, υψηλών επιτοκίων και αυξημένης αβεβαιότητας λόγω των διαδοχικών κρίσεων, η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής ως προς το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό αποκτά καθοριστική σημασία.

Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας και να αντιμετωπιστούν οι μεσομακροπρόθεσμες προκλήσεις και χρόνιες αδυναμίες, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οφείλει να δώσει έμφαση στους παρακάτω τομείς:

– Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού με μείωση στο περιθώριο κέρδους του επιχειρηματικού τομέα ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του «πληθωρισμού κερδών». Βραχυπρόθεσμα απαιτείται μάλιστα και η εντατικοποίηση των ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

-Μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες να καλύπτουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, χωρίς όμως να δημιουργούν ένα σπιράλ αυξήσεων μισθών-τιμών.

-Αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (NGEU) και του ΕΣΠΑ 2021-2027 με έμφαση οι πόροι να οδεύσουν σε βιώσιμους τομείς υψηλής τεχνολογίας με εξαγωγικό προσανατολισμό και στη βελτίωση των υποδομών.

-Συνέχιση και ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων όπως για παράδειγμα η απονομή της δικαιοσύνης.

-Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος που θα μπορούσε να ενισχύσει την ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές.

-Μείωση του λόγου δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ με επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

-Αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής με πρόβλεψης ειδικών κονδυλίων για έργα προσαρμογής και για την παροχή έκτακτης βοήθειας.

-Αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους που είναι εκτός τραπεζικού τομέα με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τη λειτουργία του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης κατασχεθέντων ακινήτων.

-Προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, αναβάθμιση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω διεθνών επενδύσεων χαρτοφυλακίου (υπό τη μορφή εκδόσεων χρέους και μετοχικών συμμετοχών), ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement