Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024
Connect with us

Μαγειρική

Κόκορας κρασάτος με χειροποίητα μακαρόνια      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κόκορα χωριάτικο 1,5 κιλό

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί μπρούσκο

5-6 κόκκους μπαχάρι

2 γαρίφαλα

1 μικρό ξύλο κανέλα

λίγους σπόρους κύμινο

λίγα κοτσάνια μαϊντανό

150 ml ε.π. ελαιόλαδο

500 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 μέτριο καρότο, σε φέτες

2 ντομάτες χωρίς φλούδα και σπόρους, χοντροκομμένες

500 γρ. μανιτάρια λευκά

ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Για τα μακαρόνια ματσάτα

250 γρ. αλεύρι σούπερ Αμερικής

25 ml ε.π. ελαιόλαδο

150 ml νερό

1 πρέζα αλάτι

λίγο βούτυρο για το τηγάνι

Εκτέλεση:

Βάζετε τις μερίδες του κόκορα σε ένα μεγάλο μπολ αποβραδίς με το κρασί και τα μπαχαρικά. Την επομένη τον βάζετε σε τρυπητό για να στραγγίξει καλά. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα (που μπαίνει και στον φούρνο) και ροδίζετε καλά τις μερίδες του κόκορα. Τις αφαιρείτε από την κατσαρόλα σε πιάτο και σοτάρετε στο ίδιο σκεύος τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το καρότο για 1-2΄. Κατόπιν, προσθέτετε την τομάτα και όλη τη μαρινάδα μαζί με τα μπαχαρικά. Επαναφέρετε τον κόκορα στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση, σκεπάζετε με βρεγμένη λαδόκολλα και καπάκι και μεταφέρετε στον φούρνο. Μετά από 1 ώρα προσθέτετε τα μανιτάρια και ψήνετε για 30΄. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά σε μπολ και αφήνετε για 30΄. Κατόπιν, κόβετε τη ζύμη σε 3 κομμάτια και την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο αλευρώνοντας καλά. Την τυλίγετε σε ρολό και κόβετε σε λωρίδες σπαγγέτι. Ανακατεύετε για να ξεμπλεχτούν πουδράροντας με αλεύρι. Τα βράζετε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 3΄ αφού πρώτα τα τινάξετε για να πέσει το πολύ αλεύρι. Τα στραγγίζετε και τα σοτάρετε σε τηγάνι με λίγο βούτυρο. Τοποθετείτε τα μακαρόνια σε ζεστά πιάτα και από πάνω βάζετε τον κόκορα. Συνοδεύετε με τυρί τριμμένο αν θέλετε.


Ροή ειδήσεων

Advertisement