Μαγειρική
Κόκορας κρασάτος με μαστίχα Χίου και καρδάμωμο
Υλικά (για 4 άτομα)
1 κόκορα, 1½ κιλό περίπου, σε μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου
4 κάψες καρδάμωμο
2 νεροπότηρα λευκό κρασί
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
Αλάτι
Εκτέλεση:
Παίρνετε τις κάψες από το καρδάμωμο, τις ανοίγετε και μαζεύετε προσεκτικά τους σπόρους. Σε γουδί ρίχνετε μία κουταλιά της σούπας αλάτι, τη μαστίχα, τους σπόρους και τα χτυπάτε με το γουδοχέρι να ομογενοποιηθούν. Σε μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ροδίζετε τις μερίδες του κόκορα. Ρίχνετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το μίγμα από το καρδάμωμο, τη μαστίχα και τη μουστάρδα. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να βράσει, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Ξεσκεπάζετε, δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να «δέσει». Σερβίρετε με πατάτες τηγανητές.