Connect with us

Ελλάδα

Λάρισα: Οκτώ μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Daniel» μόνο «κούφια λόγια»

Published

on

Οι πλημμυροπαθείς παλεύουν για αξιοπρεπή διαβίωση ανεβαίνοντας το δικό τους Γολγοθά και ξεκαθαρίζουν ότι δε θα εγκαταλείψουν τον αγώνα. Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης ξεκινούν τριμέτωπο κατά κυβέρνησης, Δήμου και Περιφέρειας και εκπέμπουν κραυγή αγωνίας: «Είμαστε εγκαταλελειμμένοι στα προβλήματά μας».

Οκτώ μήνες από το καταστροφικό πέρασμα του «Daniel» που βύθισαν στη λάσπη τη Γιάννουλη στη Λάρισα οι εκατοντάδες πλημμυροπαθείς οικογένειες των Εργατικών Κατοικιών καταγγέλλουν «κλειστά αυτιά στα δίκαια αιτήματα τους», αποκλεισμό «ετσιθελικά» απ’ τις «αποζημιώσεις – ψίχουλα» σε όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων-αποθηκών τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή κάθε είδους χρήσιμων αντικειμένων αξίας πολλών χιλάδων ευρώ. Και αποκλεισμό από αποζημίωση των κοινόχρηστων χώρων των εργατικών πολυκατοικιών (εισόδους, εξωτερικούς τοίχους, κοινόχρηστους χώρους υπογείων, ασανσέρ).

«Ανοιχτές πόρτες» αλλά «κλειστά τα αυτιά»

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να κυριάρχησε το γιορτινό κλίμα του Πάσχα, ωστόσο αυτό δεν άλλαξε τα πάθη που τραβούν στρέφοντας τα πυρά τους κατά του αρμόδιου υφυπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου που, όπως λένε, εξακολουθεί να αποφεύγει από τον Σεπτέμβρη του 2023 να συναντήσει την Επιτροπή αλλά «κατά τα άλλα διαλαλεί κι αυτός και όλα τα κυβερνητικά στελέχη, ότι έχουν ανοιχτές τις πόρτες των γραφείων τους». Υποστηρίζουν πως έχουν κλειστά τα αυτιά τους στα δίκαια αιτήματα των πλημμυροπαθών, «αναμασώντας διαρκώς τα κούφια λόγια ότι τάχα είναι στο πλευρό μας».

Διαμαρτύρονται γιατί:

-Δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα τους για 100% αποζημίωση για την κατεστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Το ίδιο και για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων.

-Δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα για χορήγηση έκτακτου βοηθήματος 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, προσαυξημένο +300 ευρώ για κάθε παιδί, για κάλυψη των άμεσων αναγκών.

-Δεν ικανοποιήθηκε το δίκαιο αίτημα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για έναν χρόνο, για αναστολή πληρωμής για έναν χρόνο, δίχως προσαύξηση της οφειλής για τα διαμερίσματα στον ΟΑΕΔ.

-Το κόψιμο της απαλλαγής των πλημμυροπαθών από την φαρμακευτική δαπάνη.

-Δεν αποκαταστάθηκε από τον ΟΑΕΔ ο Παιδικός Σταθμός των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης.

-Δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα για την πραγματοποίηση ελέγχων ώστε να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια των εργατικών πολυκατοικιών.

Αντιστοίχως, ευθύνες επιρρίπτουν και για τη στάση του δήμου Λαρισαίων και της περιφέρειας Θεσσαλίας, «με τους οποίους έχουμε συναντηθεί και με τις νέες διοικήσεις τους, αλλά τα αποτελέσματα είναι ελάχιστα έως μηδαμινά».

Νοικοκυριά καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πλημμύρες

«Δεν συμβιβάζονται, δεν αποδέχονται»

Δηλώνουν δεν συμβιβάζονται «με αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, με τον εμπαιγμό και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις», δεν αποδέχονται «ότι η αποζημίωση μας, η αποκατάστασή μας, η προστασία μας από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τους σεισμούς, είναι κόστος και ότι δεν υπάρχουν χρήματα».

Ζητούν «να σταματήσουν το ψέμα και το δούλεμα» όταν «μοιράζουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, τους προϋπολογισμούς της περιφέρειας, στους επιχειρηματικούς ομίλους» και «δίνουν πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ για τους πολεμικούς σχεδιασμούς του, στέλνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε χρήμα και όπλα στο Ζελένσκι, φρεγάτες και στρατεύματα στην Ερυθρά Θάλασσα για τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Ροή ειδήσεων

Advertisement