Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Στα θρανία χωρίς θέρμανση – Η ενεργειακή κρίση βάζει τα σχολεία στον «πάγο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης οι σχολικές επιτροπές είναι αναγκασμένες να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά για την αποπληρωμή λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης. Η περσινή σχολική χρονιά, με τα ανοιχτά παράθυρα λόγω Covid, φαίνεται πως εκτόξευσε τις ανάγκες για θέρμανση στα ύψη, αναγκάζοντας τις σχολικές επιτροπές να διαθέσουν το σύνολο της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης αποκλειστικά για την εξόφληση λογαριασμών.

Σύμφωνα με «Τα νέα», από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών διακανονίζουν οφειλές, ώστε να περισσεύει… κάτι και για τις λοιπές ανάγκες, οι οποίες όμως αναμένεται φέτος να μείνουν ακάλυπτες. Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η πληροφορία ότι υπάλληλοι της ΔΕΗ έφτασαν προ 10 ημερών έξω από νηπιαγωγείο της Αττικής με εντολή να κόψουν το ρεύμα για απλήρωτο λογαριασμό.

«Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να κρυώσουν», είναι η απάντηση που δίνεται από κάθε σχολική επιτροπή ανά την επικράτεια, με τους προέδρους τους να δεσμεύονται ότι θα πράξουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατηθούν τα σχολεία ζεστά. Ταυτόχρονα, κοινή είναι και η έκκληση που απευθύνουν προς το κράτος, ζητώντας να αυξηθούν άμεσα τα ποσά των έκτακτων ενισχύσεων, ώστε να καταλαγιάσει ο φόβος για μάθημα τον φετινό χειμώνα σε κρύες σχολικές αίθουσες.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου που διαχειρίζεται τα οικονομικά δύο σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τις συνολικά 218 σχολικές μονάδες του Δήμου Θεσσαλονίκης, η περσινή ετήσια κρατική επιχορήγηση ήταν συνολικά 2,7 εκατ. ευρώ και περιελάμβανε τα 2,4 εκατ. ευρώ της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, συν μια έκτακτη ενίσχυση για θέρμανση ύψους 300.000 ευρώ που δόθηκε τον Μάρτιο. Οι ετήσιες δαπάνες, όμως, για ρεύμα και θέρμανση ξεπέρασαν το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης κατά 450.000 ευρώ, αφού το κόστος για θέρμανση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανήλθε σε 1,25 εκατ. ευρώ, της Δευτεροβάθμιας σε 1,1 εκατ. ευρώ και για ρεύμα στα 800.000 ευρώ, δαπάνη που συνολικά αγγίζει τα 3,15 εκατ. ευρώ.

«Αν αθροίσετε τα ποσά που σας είπα, θα δείτε ότι υπερβαίνουν την κρατική επιχορήγηση. Η Πρωτοβάθμια για τη θέρμανση εξόφλησε τα 600.000 ευρώ από τα 1,25 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα τα έχει σε διακανονισμό. Το ίδιο και η Δευτεροβάθμια, που εξόφλησε τα 350.000 ευρώ. Επιδιώκουμε τους διακανονισμούς για να περισσεύει και κάτι για τις υπόλοιπες ανάγκες. Αλλά και ο διακανονισμός πρέπει κάποτε να πληρωθεί. Εν τω μεταξύ, έρχονται και νέοι λογαριασμοί. Τώρα αναμένουμε να εκταμιευθεί άλλη μια έκτακτη επιχορήγηση 300.000 ευρώ, ποσό που πρακτικά αντιστοιχεί στους λογαριασμούς θέρμανσης των σχολικών μονάδων μόνο για έναν μήνα», αναφέρει η Ιωάννα Κοσμοπούλου συμπληρώνοντας: «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, ζητάμε επιπλέον επιχορήγηση από το κράτος. Γιατί, αν φτάσουμε στο απροχώρητο, δεν ξέρω πώς μπορεί να αντιδράσουν και οι πάροχοι. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να κρυώσουν αλλά θα τους στερήσουμε ενδεχομένως κάτι άλλο που τους είναι απαραίτητο».

 

Ο Δήμος Αθηναίων

Από την πλευρά του, και ο Δήμος Αθηναίων, διά στόματος δημάρχου, ξεκαθαρίζει ότι κανένας μαθητής και καμία μαθήτρια δεν θα κρυώσει φέτος τον χειμώνα. Για λογαριασμό των 14 επιτροπών που είναι αρμόδιες για τις 396 σχολικές μονάδες του Δήμου Αθηναίων, μιλά στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Ψηφιακής Μετάβασης Νικόλαος Βαφειάδης, σημειώνοντας πως, αν και οι ανάγκες της πρωτεύουσας για θέρμανση δεν είναι τόσο αυξημένες όσο στα σχολεία του Βορρά, εντούτοις, η κατάσταση δεν παύει να είναι κρίσιμη, αφού από το περσινό ετήσιο ποσό της κρατικής επιχορήγησης των 3.559.920 ευρώ, το 80% δόθηκε για την αποπληρωμή λογαριασμών.

Την κατακόρυφη αύξηση των δαπανών για ρεύμα και θέρμανση επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής της Δ’ Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, αρμόδιος για 17 σχολεία. «Μέχρι και πριν από την ενεργειακή κρίση, το ποσό που δίναμε για λογαριασμούς δεν ξεπερνούσε το 40%-50% της ετήσιας επιχορήγησης. Αυτή τη στιγμή μπορεί να έχουμε φτάσει και στο 70%. Τα οικονομικά βγαίνουν με δυσκολία, παρ’ όλα αυτά, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να μη μείνει καμία σχολική μονάδα χωρίς ζέστη και φως», αναφέρει ο Γιώργος Ρωμανέας.

Ιδια εικόνα αδιεξόδου και στον Δήμο Γλυφάδας όπου, όπως εξηγεί η πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γεωργία Βαμβακερού, αρμόδια για 15 δημοτικά, 18 νηπιαγωγεία, το 100% της κρατικής επιχορήγησης ξοδεύεται πλέον σε λογαριασμούς, με τις υπόλοιπες ανάγκες, για λάμπες, τζάμια, σιδερικά, χαρτική ύλη, καθαριστικά, να μπαίνουν αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα.

«Είναι τεράστιοι πια οι λογαριασμοί. Σήμερα με τα χίλια ζόρια πετύχαμε διακανονισμό για το ρεύμα αλλά και τον διακανονισμό πώς θα τον πληρώνουμε αν τρέχουν καινούργια τιμολόγια; Στη Γλυφάδα δεν υπάρχει περίπτωση τα σχολεία μας να μείνουν χωρίς θέρμανση. Ωστόσο, η επιχορήγηση που μας δίνει το κράτος είναι πάρα πολύ μικρή. Η πολιτεία θα πρέπει να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τα σχολεία», είπε η Γεωργία Βαμβακερού.

Ελλάδα

Παπαδόπουλος: 3 μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα μετακινήθηκε η Τουρκία μετά τον σεισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

«Η αραβική πλάκα συμπιέζει την πλάκα της Ανατολίας και η πλάκα της Ανατολίας από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνεται από την Τουρκία. Έγινε η ολίσθηση κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών εκεί που είναι το ρήγμα, δηλαδή η πλάκα της Ανατολίας. Η Τουρκία δηλαδή προωθήθηκε προς τα δυτικά, προς το Αιγαίο, ολίσθησε κατά περίπου 3 μέτρα» εξηγεί ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας για τον σεισμό που κόστισε χιλιάδες ζωές σε Συρία και Τουρκία.

Όπως είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο φονικός σεισμός είχε σαν αποτέλεσμα η Τουρκία να μετακινηθεί κατά 3 μέτρα εγγύτερα στην χώρα μας.

O κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μετά τον σεισμό των 7,8 ρίχτερ. «Η μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών είναι συνεχής. Από αυτή τη μετακίνηση προήλθε το σπάσιμο στο ρήγμα και ο σεισμός. Και ακριβώς επειδή έχουμε αυτή τη μετακίνηση δεν αποκλείεται να μεταδοθεί η πίεση, οι τάσεις όπως λέμε, και στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Yπάρχει πιθανότητα γιατί τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα, δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες» εξήγησε.

Περισσότερα

Ελλάδα

Η Νέα Δημοκρατία αποχαιρετά με οδύνη τον βουλευτή Χανίων Μανούσο Βολουδάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο, σήμερα το πρωί μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Ο Μανούσος Βολουδάκης ήταν εν ενεργεία βουλευτής της ΝΔ, εκλεγμένος στα Χανιά και έδινε μάχη με τον καρκίνο. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο οργανισμός του δεν άντεξε και κατέληξε σκορπίζοντας τη θλίψη στην οικογένειά του, την τοπική κοινωνία των Χανίων και στους συναδέλφους του στη Βουλή και στο κόμμα του.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για το θάνατο του Βουλευτή

Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με οδύνη τον βουλευτή Χανίων Μανούσο Βολουδάκη, έναν άξιο πολιτικό, έναν ακέραιο άνθρωπο και έναν πολύτιμο αγωνιστή της παράταξής μας.

Με σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακό στην Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως οικονομολόγος. Εξελέγη βουλευτής Χανίων με τη Νέα Δημοκρατία το 2007, το 2012 και το 2019. Διετέλεσε επίσης Γενικός Γραμματέας Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης από το 2005 έως το 2006 και Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης την περίοδο 2012-2013.

Στην οικογένειά του απευθύνουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Η γενναιότητα και το ήθος του Μανούσου Βολουδάκη θα λείψουν από τη δημόσια ζωή. Θα αποτελούν, ωστόσο, πάντα οδηγό για όλους εμάς στην επιδίωξή μας να ενώσουμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες για να πετύχουμε την καλύτερη εκδοχή της Ελλάδας.

Λόγω της απώλειας του Μανούσου Βολουδάκη, αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας μέχρι και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα

Ελλάδα

Βαρβιτσιώτης για Βολουδάκη: Αχ ρε φίλε, μας έφυγες νωρίς

Δημοσιεύθηκε

στις

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Αχ ρε φίλε. Μας έφυγες νωρίς. Ένας Κύριος. Ένας Μαχητής. Ένας καλός Φίλος» έγραψε.

«Καλό ταξίδι στο αιώνιο Φως. Θερμά συλλυπητήρια στη Σέβη και στα παιδιά» συμπλήρωσε.

Κατσανιώτης: Η απώλεια του Μανούσου Βολουδάκη μας συγκλονίζει

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Μανούσου Βολουδάκη εκφράζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

«Η απώλεια του Μανούσου Βολουδάκη μας συγκλονίζει» γράφει στο Twitter.

«Εξαιρετικός συνάδελφος με αρχές και σπάνιο ήθος μα πάνω από όλα σπουδαίος φίλος. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», προσθέτει.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα