Connect with us

Ελλάδα

Ρόδος: Οι εθελοντές αφήνουν φαγητό και νερά για τα ζώα στα μέρη όπου πέρασε η φωτιά

Published

on

Στις φλόγες βρίσκεται για 10η μέρα η Ρόδος με τις καταστροφές να είναι ανυπολόγιστες. Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου, που πλήττεται από την καταστροφική πυρκαγιά, αποφασίστηκε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που σήμερα το πρωί ενισχύθηκαν με 40 πυροσβέστες και 10 οχήματα από τη Ρουμανία, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον εναέριο συντονισμό τους. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της νύχτας δόθηκε σκληρή μάχη σε ολόκληρο το χερσαίο τμήμα της φωτιάς, με αποτέλεσμα πολλά από τα μέτωπα να τεθούν σε ύφεση.

Την ίδια ώρα η μάχη των εθελοντών φιλόζωων μεμονωμένων αλλά και των ανθρώπων μελών του Κυνοκομείου Ρόδου- Σύλλογος Φιλοζωικής να σώσουν όσα περισσότερα ζώα γίνεται συνεχίζεται. Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι φωτιές οι άνθρωποι αυτοί ήταν εκεί, όπως κάνουν πάντα, και με κίνδυνο ακόμα και της ίδιας τους της ζωής κατάφεραν να κάνουν μέχρι τώρα αμέτρητες διασώσεις.

Ακούραστοι ψάχνουν με τα αυτοκίνητά τους νύχτα μέρα στις περιοχές που πέρασαν οι φωτιές να απεγκλωβίσουν και να βοηθήσουν ζώα.

Η αγωνία για τα ελάφια-σύμβολο του νησιού είναι μεγάλη. Οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου είναι αποκαρδιωτικές. Από την άλλη, όσα κατάφεραν και γλίτωσαν από τις φλόγες εξακολουθούν να κινδυνεύουν από την πείνα και τη δίψα καθώς το φυσικό τους περιβάλλον έχει καταστραφεί.

Προκειμένου μάλιστα να βρουν λίγη τροφή και νερό, τα ελάφια κατεβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές, μέχρι και τις αυλές των σπιτιών.

Οι εθελοντές κάνουν μια τεράστια προσπάθεια αυτές τις ώρες να βοηθήσουν όχι μόνο τα αδέσποτα αλλά και τα ελάφια και τα άλλα ζώα της άγριας ζωής τοποθετώντας σε πολλά σημεία του νησιού νερό, λαχανικά και φρούτα.

Οι φωτογραφίες της εθελόντριας Ζωής Μπαλή, η οποία μαζί με τη Λίνα Μαστορίδη και Λία Βεργούλια, γέμισαν τα αυτοκίνητά τους με τροφές και νερά και πήγαν και τα άφησαν ώστε να τα βρουν τα ζώα, μας κάνουν να χαμογελάμε και να νιώθουμε αισιόδοξα μέσα σε όλο αυτό το μαύρο της φύσης.

Σε περιπολία μάλιστα των κατοίκων για αναζωπυρώσεις σε Απόλλωνα, Λάερμα, Θαρρί, Προφίλια και Ασκληπιείο, εντοπίστηκαν αρκετά κοπάδια από ελαφάκια να πίνουν νερό από τους κουβάδες των εθελοντών.

Ροή ειδήσεων

Advertisement