Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ο Καθρέπτης»- Σήμερα η νέα παράσταση κουκλοθεάτρου από την ομάδα θεάτρου μαριονέτας «Ανταμαπανταχού»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Την παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο Καθρέπτης» φιλοξενεί σήμερα στις 20.00 το Λιθογραφείον από την ομάδα θεάτρου μαριονέτας «Ανταμαπανταχού». Πρόκειται για μια παράσταση που εξαντλεί τα όρια του κουκλοθεάτρου και κάνει ένα βήμα προς τα πίσω, εκεί που η πρόβα αναδύεται ως μία έκλαμψη αλήθειας για τον υπαρξιακό, πολιτικό και κοινωνικό άνθρωπο – μόνο κάνοντας πίσω μπορούμε να δούμε το όλον, να το κριτικάρουμε και να το ανατρέψουμε αποφασιστικά.

Πόση απομόνωση μπορείς ν’ αντέξεις; Μάλλον λιγότερη απ’ όση νομίζεις.

Ο Καθρέφτης είναι εξερεύνηση των ορίων της απομόνωσης. Στο μικροσκόπιο αυτής της εξερεύνησης τοποθετούνται δύο άνθρωποι. Δύο άνθρωποι βυθισμένοι στο δικό τους προσωπικό σφραγισμένο χώρο, όπου επιχειρούν να δημιουργήσουν και να διοχετεύσουν σκέψεις, ιδέες, εμπνεύσεις έξω από το περίκλειστο εγώ. Μικρός και ασφυκτικός ο χώρος που ορίζει το εγώ και μόνη διέξοδος η κούκλα που ζωντανεύει. Δύο κούκλες που, αποκτώντας ζωή, αντικατοπτρίζουν τα φορτία που ασφυκτιούν και άλλο δεν επιθυμούν παρά να σπάσουν τα σύνορα της απομόνωσης και να συνομιλήσουν. Ο καθρέφτης ανάμεσα ψυχρός και παγωμένος δεν επιτρέπει υπερβάσεις. Ωστόσο, η ποίηση που αναπόδραστα ξεσηκώνει η κούκλα ανοίγει πόρτες διάπλατες. Δύο κούκλες που κουβαλούν το δικό τους προσωπικό φορτίο απομόνωσης και μπορούν να αποδράσουν. Ο καθρέφτης χρειάζεται να αποχωρήσει για να δώσει τη θέση του στο μαζί, στο γκρέμισμα της απομονωτικής ασφυξίας και στο χτίσιμο της συνδιαμόρφωσης. Άλλωστε, δεν υποτίθεται πως είμαστε όντα κοινωνικά; Κάπου το χάσαμε αυτό στη διαδρομή και κάπου βυθιστήκαμε ακόμα πιο βαθιά στα κεκλεισμένα δωμάτια του εγώ. Ο Καθρέφτης χρειάζεται να σπάσει. Να παραμορφωθούμε και να διαλυθούμε σε 1000 κοφτερά κομμάτια που θα αναγεννήσουν τα όσα μόνα δεν αναπνέουν, μόνο μαζί.

Μέσα από τις προεκτάσεις που εγείρει η σχέση μεταξύ του κουκλοπαίκτη και της κούκλας ως μέλος της ύπαρξής του, η παράσταση αυτή επιχειρεί να εξερευνήσει αυτό που υπάρχει ανάμεσα και παραμένει σιωπηλό. Ένας σκηνικός χώρος μοιρασμένος σε τομές απομόνωσης και δύο ερμηνευτές που κινούνται μέσα σ’ αυτά τα στενά όρια. Οι κούκλες ως ποιητικές διατυπώσεις της εξόδου κινδύνου από το σκηνικό εγκλωβισμό διατυπώνουν με τη σειρά τους ανθρώπινες καταστάσεις που φέρνουν στο προσκήνιο δραματουργικά σύμβολα ανθρώπων για τους οποίους η επαφή είναι αναγκαία – είτε συνειδητά είτε όχι. Μια άστεγη γυναίκα που καταφέρνει να στήσει στο δρόμο ένα ολόκληρο σύμπαν από αντικείμενα που στεγάζουν το πολύ δικό της υπαρξιακό παλάτι και μια γυναίκα προσφύγισσα μόνη και χωρίς στήριξη από πουθενά που εγκυμονεί μια εκκωφαντική κραυγή βοήθειας. Η δραματουργία της παραστατικής σύνθεσης βρίσκει τη ραχοκοκκαλιά της εκεί που οι δύο αυτές γυναίκες απαιτούν την ανατροπή της απομονωτικής σκηνογραφίας. Αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι αυτό που συμβαίνει πάντα στο τέλος: ακροβατούμε και παραπατάμε ανάμεσα. Ο Καθρέφτης είναι μια παράσταση που εξαντλεί τα όρια του κουκλοθεάτρου και κάνει ένα βήμα προς τα πίσω, εκεί που η πρόβα αναδύεται ως μία έκλαμψη αλήθειας για τον υπαρξιακό, πολιτικό και κοινωνικό άνθρωπο – μόνο κάνοντας πίσω μπορούμε να δούμε το όλον, να το κριτικάρουμε και να το ανατρέψουμε αποφασιστικά.

Πόση απομόνωση μπορείς ν’ αντέξεις τελικά; Πολύ περισσότερη απ’ όση νομίζεις.

Σενάριο, σκηνοθεσία: Νίκος Τόμπρος

Κατασκευές, Εμψύχωση: Νίκος Τόμπρος, Ελένη Παναγιώτου

Σύμβουλος δραματουργίας και δελτίο τύπου: Μιράντα Βατικιώτη

Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Κώτσιας

Τηλέφωνα Κρατήσεων

-261 032 8394 Θέατρο Λιθογραφείον

-6987754889 Μυρτώ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement