Connect with us

Ελλάδα

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για δημοπρασίες αιγιαλού και παραλίας

Πόσες άδειες ήδη «αναρτήθηκαν» δημόσια στην Αχαΐα

Published

on

Εκπνέει άμεσα η προθεσμία που έχουν επιχειρήσεις στην παραλιακή ζώνη των δήμων της Αχαΐας με την Κτηματική Υπηρεσία να ετοιμάζεται για την νέα αδειοδότηση επιχειρήσεων. Στην σχετική πλατφόρμα έχουν «ανέβει» μέχρι στιγμής 167 άδειες νόμιμης χρήσης αιγιαλού που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχειακές μονάδες και καντίνες, σε επίπεδο νομού, στην πλειοψηφία τους σε Αιγιάλεια και Δυτική Αχαϊα.

Με βάση τη νέα διαδικασία, κάλυψης για το 50% σε κάθε παραλία, με εξαίρεση τις απάτητες παραλίες και τις επεκτάσεις που δικαιούνται επιπλέον οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι άδειες που μπορούν να εκδοθούν φέτος θα είναι πολλαπλάσιες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρο Τσάπαλο «μέχρι τις 15 Μαΐου υπάρχουν ηλεκτρονικές δημοπρασίες όπου, οποιοσδήποτε θέλει να εκμισθώσει μια περιοχή που εφάπτεται παραλίας, αιγιαλού κτλ, μπορεί να υποβάλει την προσφορά του με ελάχιστο τίμημα, για πρώτη φορά…»
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες που θα μπουν στο σύστημα με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, μέσω ΕΤΑΔ ΑΕ., θα πρέπει μέχρι τα μέσα του μήνα λοιπόν να καταθέσουν τα χαρτιά τους, να μπουν στις δημοπρασίες και, στη συνέχεια, η νόμιμη παραχώρηση, με τη μορφή ειδικού πολυγώνου, να αναρτηθεί στην πλατφόρμα MyCoast όπου και οι πολίτες θα μπορούν να ασκούν έλεγχο και να υποβάλλουν καταγγελίες για αυθαιρεσίες.

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει πάντως περιθώριο χρόνου στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς με τους ελέγχους και τα πρόστιμα για όσους παραβαίνουν τους κανόνες και
-τοποθετούν ομπρελο-καθίσματα σε απόσταση μικρότερη των 4 μ. από την ακτή,
-δεν αφήνουν κοινόχρηστο διάδρομο 4 μ. μεταξύ όμορων παραχωρήσεων,
-παρεμποδίζουν την πρόσβαση στην ακτή ακόμη και μέσα στην παραχωρημένη έκταση και, τέλος,
-επεκτείνονται στα σημεία της ακτής που πρέπει να μείνουν ελεύθερα.

Περίοδος χάριτος…
«Ο νέος νόμος και το νέο πλαίσιο θα έχει εφαρμοστεί στο σύνολό του από τα μέσα Ιουνίου περίπου και μετά… θεωρούμε ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα έχουμε τη νέα εικόνα στις παραλίες και στους αιγιαλούς και -το πιστεύουμε αυτό- θα είναι εντελώς πολύ διαφορετική, πολύ καλύτερη, πολύ πιο βελτιωμένη σε σχέση με αυτές τις εικόνες που βιώναμε όλα αυτά τα χρόνια» εξήγησε ο κ. Τσάπαλος. Ειδικά για τη λειτουργία της πλατφόρμας myCoast που είναι ήδη διαθέσιμη για έξυπνες συσκευές (app), θα υπάρχει δυνατότητα, σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, επώνυμα είτε ανώνυμα, να καταγγείλει ο πολίτης την αυθαιρεσία και να βοηθήσει τις ελεγκτικές αρχές να να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο κ. Τσάπαλος διευκρίνισε πάντως πως δεν θα μπορεί, εξ αποστάσεως, ένας πολίτης από το σπίτι του να στέλνει ανώνυμες καταγγελίες στην ελεγκτική αρχή. «Πρέπει να είσαι παρών και εκείνη την ώρα να κάνεις την καταγγελία σου μέσω της εφαρμογής» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε αντίθεση με τους πολίτες, το Υπουργείο και οι Αρχές θα μπορούν να κάνουν εξ αποστάσεως ελέγχους καθώς, αφενός, θα ενισχυθούν τα κλιμάκια για να γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι, και, αφετέρου, η ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιήσει drones και μέσα επικοινωνίας νέας τεχνολογίας, για να ελέγχει καταγγελίες και να επιβάλει τα αντίστοιχα πρόστιμα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement