Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ανάγνωση» προβληματισμών καταστηματαρχών της Αχαΐας για τις μισθώσεις αιγιαλού ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων

Published

on

Προβληματισμό για την οριζόντια αντιμετώπιση όλων των παραλιών ανεξάρτητα την επισκεψιμότητά τους εκφράζει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) σε υπόμνημά της επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».

«Πώς είναι δυνατόν και δίκαιο, το νομοσχέδιο να προσεγγίζει με το ίδιο πρίσμα επιχειρήσεις που λειτουργούν σε παραλίες με πολύ μεγάλο πλάτος και μήκος, (δηλ. παραλίες μεγάλης έκτασης) και επιχειρήσεις που λειτουργούν σε παραλίες με μικρό μήκος και πλάτος (δηλ. παραλίες μικρής έκτασης;» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το υπόμνημα με αποδέκτες τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Αθηνά – Μαρία Κόλλια και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο 15ήμερο υπήρξε διάλογος μέσα από αλλεπάλληλες επαφές της ΚΕΕΕ με την κα Κόλλα με τη συμμετοχή του προεδρείου των καταστηματαρχών του Σ.Κ.Ε.Α.Ν. Αχαΐας

Στο υπόμνημά της η ΚΕΕ επισημαίνει ότι ο ισχύον νόμος για τον αιγιαλό χρήζει πολύ σημαντικών αλλαγών καθώς «καθιστά μετέωρο και απροστάτευτο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ελληνικού επιχειρείν, μη παρέχοντας ταυτόχρονα προοπτικές αξιοποίησης των μοναδικών φυσικών προτερημάτων της χώρας μας».

Στις γενικές παρατηρήσεις του υπομνήματος επισημαίνεται ότι το πλαφόν 60% για τις μισθώσεις ανά παραλία θα πρέπει να αναθεωρηθεί και «λαμβάνοντας υπόψιν ότι η πλειοψηφία των λουομένων επιθυμεί να απολαμβάνει υπηρεσίες στην παραλία, η παραχωρούμενη συνολική έκταση σε κάθε παραλία να ορισθεί στο 70% κρίνοντας απαραίτητο να γίνει διαχωρισμός για α) «Τουριστικές και Μεγάλες Παραλίες», β) Παραλίες «Ναtura») και γ) «Λοιπές Παραλίες».

Απόσταση 3 μέτρων – μισθώματα

Στα επί μέρους άρθρα το υπόμνημα επισημαίνει:

-Για το Άρθρο 8 (παρ. 3.γ. υποχρέωση για διασφάλιση ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους 4 τουλάχιστον μέτρων) ζητά: «Η ελεύθερη ζώνη κάθετα προς τη θάλασσα μεταξύ των παραχωρήσεων να περιορισθεί στα 3 μέτρα, όπως και η ελεύθερη ζώνη έμπροσθεν της κάθε παραχώρησης»

-Άρθρο 8 (παρ. 3. θ. πρόβλεψη για ναυαγοσώστη) ζητά: «Να αφαιρεθεί από το νόμο η μετακύλιση της υποχρέωσης αυτής στις επιχειρήσεις» καθώς «υφίσταται ήδη νομοθεσία για την υποχρέωση των Δήμων ή Οργανισμών Λιμένων ή των ΕΤΑΔ να προσλαμβάνουν αναγκαίο αριθμό ναυαγοσωστών για συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

-Άρθρο 9 (παρ. 5 ελεύθερη απόσταση μεταξύ παραχωρήσεων 6 μέτρα) ζητά: «Η ελεύθερη απόσταση μεταξύ παραχωρήσεων να περιορισθεί στα 3 μέτρα».

– Άρθρο 10 (παρ.5,6 και 7: δημοπρασία αιγιαλού με βάση τον συντελεστή βαρύτητας που αυξάνει ή μειώνει το μίσθωμα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αιγιαλού) επισημαίνει: «Η αντικειμενική αξία όμορου ακινήτου δεν είναι ασφαλής συντελεστής και μπορεί να οδηγήσει σε απαγορευτικές τιμές» και ζητά «σε περίπτωση άγονης δημοπρασίας, η τιμή πρώτης προσφοράς να είναι ελεύθερη».

-Άρθρο 11 (παρ.6. τίμημα) ζητά: «Να μην ορίζεται προσαυξημένο για τις όμορες επιχειρήσεις» και «να καταβάλλεται σε 3 δόσεις και όχι εφάπαξ».

-Άρθρο 12 (παρ.1 δ. υποχρέωση καθαριότητας) ζητά: «Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταβάλουν τέλη στους δήμους και επομένως η καθαριότητα ανήκει σ’ αυτούς».

Σύγχυση και στην Αιγιάλεια

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σακελλαρόπουλο, πρόεδρο του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιαλείας, ακόμη και μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τον αιγιαλό, θα υπάρχουν προβλήματα καθώς το καθεστώς με τις μισθώσεις είναι ήδη πολύπλοκο. «Αναζητούμε έναν νέο‘οδικό χάρτη’ σε σχέση με τη νομιμότητα και τις μισθώσεις σε αιγιαλό και παραλίες καθώς υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυθαιρεσίες και να φτάνουμε στο απαράδεκτο γεγονός να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται και στο αυτόφωρο καταστηματάρχες όπως το 2023.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να νομοθετήσει οριζόντια και να αξιολογήσει την κατάσταση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνο με βάση τα νησιά του Αιγαίου και να φροντίσει άμεσα, με την Κτηματική Υπηρεσία, να λυθούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την ορθή χρήση του αιγιαλού».

«Θεωρούμε ότι απαιτείται, και μια περίοδο ανοχής, ιδιαίτερα για όσους ήδη έχουν εκδώσει πολυετείς άδειες και οι συμβάσεις τους είναι πιθανό να ακυρωθούν με βάση ένα νέο καθεστώς και να αυξηθεί το χρονικό όριο για τις μισθώσεις στα 5 έτη» αναφέρει στη «Γ».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement