Connect with us

Ελλάδα

Δημόσιο, μη κρατικό, Πανεπιστήμιο. Γίνεται;

Published

on

Η πρόθεση πολλών να γεννηθεί ένα νέο πανεπιστήμιο στην Δυτική Ελλάδα, αλλά και η πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ήταν διάχυτη στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου προχθές, κυρίως από τους φορείς της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Μάλιστα, ο βουλευτής Ηλείας, Κ. Τζαβάρας επανήλθε στην πρόταση δημιουργίας ενός δημοσίου, μη κρατικού, Πανεπιστημίου με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Τι αναφέρει όμως το άρθρο 16; Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα που αναφέρεται στην ανώτατη εκπαίδευση: «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους». Με άλλα λόγια, το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται μόνο σε «νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου» και θεωρητικά τουλάχιστον, ένα Πανεπιστήμιο μπορεί να ιδρυθεί και από άλλους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν άλλου είδους ζητήματα. Γιατί τα ιδρύματα αυτά «τελούν υπό την εποπτεία του κράτους». Και επίσης, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, διορίζονται από το κράτος. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι πρόκειται για μία δύσκολη «εξίσωση»…

Ροή ειδήσεων

Advertisement