Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οργή και ερωτηματικά πάνω στις στάχτες

Βέβαιοι πως η νέα μεγάλη πυρκαγιά στη Ζήρια, όπως και οι άλλες τρεις που σε μία εβδομάδα έπληξαν την Αχαία, οφείλονται σε εμπρησμό, είναι οι πολίτες και οι φορείς της περιοχής

Published

on

 

 

Η Αχαΐα δοκιμάστηκε τέσσερις φορές μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, με μεγάλα πύρινα μέτωπα σε διαφορετικά σημεία (Ζήρια, Δροσιά, Ελεκίστρα και Προφήτης Ηλίας) που προκάλεσαν ανυπολόγιστη καταστροφή.

Η Ζήρια βρέθηκε στο στόχαστρο δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες. Έγκλημα ή αμέλεια;

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κάτοικοι της Άνω Ζήριας και της ευρύτερης παραλιακής ζώνης της Αιγιάλειας που βίωσαν εφιαλτικές στιγμές προχθές- έχοντας όμως περάσει ώρες αγωνίας και το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας – είναι πεπεισμένοι πως η φωτιά ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι.

Υποψίες για εμπρησμό είναι έντονες και για τις άλλες μεγάλες πυρκαγιές, που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, στην Δροσιά Τριταίας και την Ελεκίστρα Πατρών με διαφορά λίγων ωρών την περασμένη Τετάρτη, αλλά και στον Προφήτη Ηλία Συχαινών την επόμενη μέρα.

Ένας νομός βρέθηκε στο στόχαστρο και παραδόθηκε στην μανία της πύρινης λαίλαπας μετρώντας τεράστιες πληγές…

Οι φλόγες έκαψαν σπίτια, αποθήκες, ζώα, έκαναν στάχτη εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών και μια τεράστια έκταση του δασικού μας πλούτου.

ΜΠΟΝΑΝΟΣ: «ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»

Για ένα έγκλημα σε βάρος της οργανωμένης πολιτείας έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας και υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας του Νομού Χαράλαμπος Μπονάνος. Σε ανάρτησή του στην σελίδα του με αφορμή τις τελευταίες πυρκαγιές στην Αχαΐα έγραψε: «Τέσσερις φωτιές, σε τέσσερα διαφορετικά σημεία σε μια περιφερειακή ενότητα δεν τις λες και τυχαίες! Με συνθήκες κλιματολογικές που έφεραν το σύστημα στα όρια του. Με πυροσβέστες καταπονημένους και εναέρια μέσα να ρίχνουν το φορτίο της πυρόσβεσης ανάμεσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Η σκέψη μας σε όλους εκείνους που αυτή την ώρα υποφέρουν. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να ανακουφιστούν άμεσα. Και ο σεβασμός μας στους πιλότους και στους πυροσβεστες που δίνουν την μεγάλη μάχη. Έγκλημα κυριολεκτικά κατά της οργανωμένης κοινωνίας!»

Ο κ. Μπονάνος κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου ζήτησε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, ο οποίος συντόνιζε το έργο κατάσβεσης από το βράδυ του Σαββάτου, να δώσει ιδιαίτερο βάρος στα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά, θεωρώντας πως «κάτι ύποπτο συμβαίνει και μένει στις αρμόδιες αρχές να το αποδείξουν».

ΚΛΙΜΑΚΙΟ «ΧΤΕΝΙΖΕΙ» ΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ

Από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ζήρια με εντολή του κ. Κολοκούρη μετέβη στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου σε συνεργασία με την Ασφάλεια της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιούν επισταμένη έρευνα για να βρεθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Οι πληγέντες που έχασαν σπίτια και κόπους μιας ζωής περιμένουν από την πολιτεία απαντήσεις για το πως ξεκίνησε ο πύρινος τρόμος, πέραν από τις αποζημιώσεις για να μπορέσουν να επουλώσεις τις πληγές που προκάλεσε η επέλαση της φωτιάς.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Είκοσι περίπου σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής έκτασης είναι ο πρώτος απολογισμός της πυρκαγιάς στη Ζήρια, η οποία ξεκίνησε από μια πευκόφυτη δασική έκταση και έφθασε μέχρι τους παραλιακούς οικισμούς σπέρνοντας τον πανικό και τον φόβο στους πολίτες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Καταβλήθηκε γιγάντια προσπάθεια από τον κρατικό μηχανισμό για να απομακρυνθούν οι πολίτες από τα επικίνδυνα σημεία καθώς η φωτιά εξαπλωνόταν ραγδαία με τη δύναμη των ισχυρών ανέμων και παρά την μάχη που έδωσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να την περιορίσουν πριν ακόμα πέσει το σκοτάδι. Το έργο της Πυροσβεστικής ήταν τιτάνιο κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στην Αχαΐα βρέθηκε από το Σάββατο ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό της επιχείρησης.

ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

Οι πυροσβέστες που έφθασαν από πολλές περιοχές της χώρας έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και κατόρθωσαν να οριοθετήσουν το μέτωπο με αποτέλεσμα χθες το πρωί με το πρώτο φως της ημέρας η κατάσταση να δείχνει σημάδια βελτίωσης και για έλεγχο του μετώπου.

Σχεδόν 294 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 77 οχήματα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις σε διάσπαρτες εστίες, που είχε προκαλέσει το κύριο μέτωπο της φωτιάς, δίνοντας μια ιδιαίτερα σκληρή μάχη. Στο πλευρό τους παρέχοντας συνδρομή βρέθηκαν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι με ό,τι μέσα είχαν προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους. Παράλληλα, επανεκκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρες οι ρίψεις νερού από αέρος, από επτά ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ

Π.Υ.ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ

Ενημέρωση για την πορεία της πυρκαγιάς έγινε χθες το πρωί

στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, που φιλοξενήθηκε στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής στo Λαμπίρι.

Παρέστησαν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο εθνικός διοικητής πολιτικής προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος και ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, ο δήμαρχος Αιγιάλειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, η περιφερειακή συντονίστρια πολιτικής προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Ευσταθία Γιαννιά, ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της περιοχής μας κ. Γυφτάκης, εκπρόσωπος του Δασαρχείου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας και του δήμου Αιγιαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες τονίστηκε πως ο συντονισμός των υπηρεσιών ήταν άμεσος και πως δεν παρατηρήθηκε καμία καθυστέρηση στα εναέρια μέσα, ενώ δόθηκε βάρος στην 4η φάση του σχεδίου που αφορά στην καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ήδη, από χθες τα συνεργεία του Δήμου Αιγιάλειας ξεκίνησαν να καταγράφουν επίσημα στις καταστροφές σε σπίτια, ενώ σε ετοιμότητα είναι και οι αρμόδιες διευθύνσεις για να καταγράψουν ζημιές σε επιχειρήσεις που επλήγησαν.

ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Με κατεπείγον αίτημά του ο Δήμαρχος Αιγιαλείας και λόγω των πυρκαγιών ζήτησε ήδη από τους αρμόδιους φορείς την κήρυξη των Δημοτικών Ενοτήτων Ερινεού και Συμπολιτείας σε έκτακτη ανάγκη και τον χαρακτηρισμό τους ως πυρόπληκτων περιοχών.

 

Χρυσοχοϊδης: «Ψάχνουμε ήδη τα αίτια»

Στην προσπάθεια που καταβλήθηκε ούτως ώστε να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις η πυρκαγιά αναφέρθηκε χθες το πρωί σε δηλώσεις του από το Κέντρο της Πυροσβεστικής στην Αθήνα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για να τεθεί υπό έλεγχο.

«Η πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης και πολύ μεγάλης προσπάθειας της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας. Κατορθώσαμε να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Την περιορίσαμε στα χθεσινά (σ.σ. προχθεσινά) της όρια και είμαστε βέβαιοι πως με τη μάχη που δίνεται θα περιοριστεί περαιτέρω», επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε έκτακτη ενημέρωση για την μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα.

ΑΝΟΙΞΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Ο Υπουργός εστίασε στην προσπάθεια που καταβλήθηκε προκειμένου να δοθούν στην κυκλοφορία (λίγο μετά τις 10 το βράδυ) οι οδικοί άξονες (νέα και παλιά ΕΟ Πατρών – Κορίνθου) που είχαν κλείσει λόγω της πυρκαγιάς από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.

«Κυρίως, κατορθώθηκε το βράδυ του Σαββάτου  να δοθεί στην κυκλοφορία η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Πατρών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αφού πρώτα οι αστυνομικές δυνάμεις διασφάλισαν τη μετακίνηση των οδηγών, κυρίως στις σήραγγες, όπου η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω του καπνού», προσέθεσε ο υπουργός.

Αναφέρθηκε στην σημαντική ενίσχυση με επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ τόνισε πως «στην περιοχή βρίσκεται από το Σάββατο κλιμάκιο της ΔΑΕΕ και σε συνεργασία με κλιμάκιο της Ασφάλειας της ΕΛΑΣ και πραγματοποιούν επισταμένη έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς».

«ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ»

Όσον αφορά την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι ήταν άμεση σε όλα τα επίπεδα. «Τα εναέρια μέσα παρά τις πολλές πυρκαγιές που είχαμε το Σάββατο -στο Κρανίδι, στον Αλμυρό, και χρειάζονταν και εκεί- ήταν παρόντα μέσα στον χρόνο επιφυλακής τους πάνω από τη φωτιά», ανέφερε και προσέθεσε: «Το πρωτόκολλο της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε και υπήρξαν δυο μηνύματα από το 112 για την εκκένωση των περιοχών που κινδύνευαν.

Σημείωσε, ακόμα πως η ΕΛ.ΑΣ., προχώρησε στις απομακρύνσεις πολιτών από οικισμούς, στεγανοποίησε την παλαιά και τη νέα εθνική οδό ώστε να μην υπάρξει κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ το λιμενικό απεγκλώβισε δεκάδες πολίτες δια θαλάσσης.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στην περιοχή έφτασαν 30 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη, κινητή μονάδα από το ΕΚΑΒ, τεθήκαν σε άμεση επιφυλακή υγειονομικές μονάδες της περιοχής, ενώ κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δήμοι και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement