Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Η φλόγα τής Επανάστασης»

Αύριο στην Αθήνα η επίσημη πρώτη προβολή τής ταινίας τού Μανούσου Μανουσάκη με την παραγωγή τής Περιφέρειας Πελοποννήσου

Published

on

 

 

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο στην Αθήνα η πρώτη προβολή τής δραματοποιημένης ταινίας τεκμηρίωσης τού Μανούσου Μανουσάκη με τίτλο: «1821 – Η Φλόγα τής Επανάστασης». Η ταινία είναι παραγωγή τής Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα προβληθεί εν πρώτοις αύριο Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, στις 7 το βράδυ, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη 2).

Πρόκειται για μιαν σημαντική παραγωγή υψηλής ποιότητας, που στηρίχθηκε σε μιαν ιδέα την οποία συνέλαβαν και ενορχήστρωσαν ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, γνωστός για τις αυτοδιοικητικές του ικανότητες αλλά και την εξαίρετη ευαισθησία του σε θέματα πολιτισμού. Η συνεργασία τους άρχισε από τον προηγούμενο χρόνο και απέδωσε καρπούς με την παρούσα παραγωγή τής Περιφέρειας, που εντάσσεται στο πλαίσιο τού εορτασμού των 200 χρόνων από τον ξεσηκωμό τού 1821, ενώ μαζί τους συνέπραξαν μια πλειάδα σημαντικών ηθοποιών και συντελεστών.

Η ταινία ιστορεί τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές που άναψαν την φλόγα τής Επανάστασης και σήμαναν τον αγώνα για την απελευθέρωση τής πατρίδας μας. Τα γυρίσματα τής ταινίας, η διάρκεια τής οποίας είναι 85 λεπτά, πραγματοποιήθηκαν κατά τον φετινό χρόνο κυρίως, σε ιστορικούς τόπους τής Πελοποννήσου.

Η σκηνοθεσία είναι τού Μανούσου Μανουσάκη. Στην αφήγηση είναι η Τατιάνα Παπαμόσχου. Πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνος Καζάκος, Πέτρος Ξεκούκης, Δημήτρης Κοτζιάς, Γιώργος Χαλεπλής, Παύλος Κουρτίδης κ.ά. Η μουσική είναι τού Χρήστου Παπαδόπουλου, ενώ το τραγούδι τίτλων ερμηνεύει ο Δημήτρης Μπάσης.

Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη, μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Η χρήση μάσκας είναι βεβαίως υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Σύμφωνα με την ενημέρωση τής Περιφέρειας, αμέσως μετά τις γιορτές η ταινία θα προβληθεί και στις πόλεις τής Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ας προσθέσουμε ότι ευχής έργον θα ήταν να προβληθεί η ταινία και στην Πάτρα, αφού οι δύο γειτονικές Περιφέρειες, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, είναι οιονεί «αδελφές», άλλωστε και η Αχαΐα γεωγραφικά και ιστορικά ανήκει στον Μοριά!

Στο μεταξύ, στο ίδιο πλαίσιο τού εορτασμού τής επετείου των 200 ετών, μια άλλη παραγωγή τής Περιφέρειας Πελοποννήσου, το ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο δρόμος τής Ελευθερίας», προωθήθηκε προς τα σχολεία όλων των βαθμίδων τής Περιφέρειας, προκειμένου να το παρακολουθήσουν οι μαθητές.

Στο σχετικό έγγραφό του, ο κ. Νίκας γνωστοποιεί ότι πέρα τού εν λόγω ντοκιμαντέρ, η Περιφέρεια προέβη επίσης στην δημιουργία κινηματογραφικών ταινιών και ιστορικών εκδόσεων, στην φιλοτέχνηση αφιερωματικών μνημείων, στην δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών, καθώς και στην διοργάνωση εκδηλώσεων ποιότητας. Και χρησιμοποιώντας μιαν φράση τού Κολοκοτρώνη συμπληρώνει χαρακτηριστικά:

«Επιθυμούμε μέσα από το έργο μας ως περιφερειακή Αρχή αλλά και από τις επετειακές δράσεις μας «να ισάσουμε και να στολίσουμε τον τόπο που εκείνοι απελευθέρωσαν», σύμφωνα με τα λόγια τού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην ομιλία του προς τους μαθητές τής Αθήνας, στην Πνύκα το 1838» – και συνεχίζει:

«Ήδη ορισμένες από τις δράσεις μας (εκδόσεις, ντοκιμαντέρ, κινηματογραφική ταινία, κοπή σφραγίδων ελευθερίας) έχουν ολοκληρωθεί και παρουσιάστηκαν στο επετειακό περίπτερο τής Περιφέρειας Πελοποννήσου στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο δρόμος τής Ελευθερίας» (διάρκειας επτά λεπτών), το οποίο παρουσιάσαμε, απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους θεατές του. Ιδιαίτερα, δε, επαινετικά ήταν τα σχόλια πολλών μελών τής εκπαιδευτικής κοινότητας, που μας ενημέρωσαν πως αναζητούσαν μια όμοια εργασία, για να την παρουσιάσουν στους μαθητές τους.

Διαπιστώνοντας αυτό το ενδιαφέρον και πιστεύοντας πως το έργο μας πρέπει να γίνει κτήμα τής μαθητιώσας νεολαίας μας, σας επισυνάπτουμε και σας παραχωρούμε το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ το οποίο μπορείτε να το προωθήσετε στα σχολεία τής περιφερειακής σας διεύθυνσης».

Εξ όσων μάλιστα γνωρίζουμε, εκτός των συγκεκριμένων δημιουργιών, η Περιφέρεια παρήγαγε και το θαυμάσιο επετειακό ντοκιμαντέρ τής γνωστής σκηνοθέτιδος Κλεώνης Φλέσσα, με θέμα: «Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας», με γυρίσματα σε πολλούς ιστορικούς τόπους τού Μοριά (και στο Αίγιο μάλιστα), αλλά και στο εξωτερικό.

 

ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

 

Εξ άλλου ο Περιφερειάρχης σε συνέντευξη που παρεχώρησε προχθές στην Τρίπολη, μεταξύ άλλων έδωσε στην δημοσιότητα όλες τις επετειακές δράσεις τής Περιφέρειας, με αφορμή την διακοσιετηρίδα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι πράγματι εντυπωσιακό, ενώ ο κ. Νίκας τόνισε ότι οι δράσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος 2022, καθώς και ότι βασικός στόχος είναι να επιβληθούν με την ποιότητά τους και στα επόμενα χρόνια και στο διηνεκές, λειτουργώντας έτσι ως μια ουσιώδης συμβολή στην ιστορία και τον πολιτισμό τής πατρίδας μας.

Μεταξύ των δράσεων αυτών ξεχωρίζουμε δειγματοληπτικά τις εκλεκτές εκδόσεις τής  Περιφέρειας, όπως λ.χ. το «Χρονολόγιο τής Επανάστασης τού 1821» τού Καθηγητή Θανάση Χρήστου, «Η Επανάσταση στην Πελοπόννησο, με την πένα των πρωταγωνιστών» τού Βασίλη Μηνακάκη, «Η Ναυμαχία τού Ναβαρίνου, Η συλλογή τού Αντώνη Τάντουλου» (που πρόσφατα παρουσιάσαμε στην στήλη), αλλά και την προμήθεια αντιτύπων ιστορικών εκδόσεων, όπως η «Ελληνική Επανάσταση τού 1821» τού Σαράντου Καργάκου, τα «Απομνημονεύματα τού Θ. Κολοκοτρώνη» κ.ο.κ.

Ακόμη την ονοματοδοσία των σηράγγων τού Αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Καλαμάτας με τα ονόματα των πρωταγωνιστών (Καποδίστρια, Φιλελλήνων, Κολοκοτρώνη, Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, Νικηταρά και Παπαφλέσσα). Επίσης την φιλοτέχνηση αφιερωματικών μνημείων και προτομών Αγωνιστών σε ιστορικά σημεία, καθώς και την απαιτούμενη συντήρηση των υπαρχόντων μνημείων.

Να συμπληρώσουμε την θεατρική παράσταση τού ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας για τον Ιωάννη Καποδίστρια, την κοπή σειράς επετειακών Πελοποννησιακών σφραγίδων στην περίφημη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας τής Στεμνίτσας, την συμμετοχή σε εκθέσεις, όπως η ΔΕΘ και η Πανηπειρωτική Ιωαννίνων, τις πολύτιμες 15 προσωπογραφίες Πελοποννησίων ηρώων τής διακεκριμένης ζωγράφου Μαριλύς Ξαγά, που κοσμούν το κεντρικό κτήριο τής Περιφέρειας στην Τρίπολη, την προσωπογραφία τού Στάικου Σταϊκόπουλου στην Ζάτουνα, τα επετειακά μπάνερς στα κτήρια και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement