Connect with us

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο και άλλες πόλεις

Published

on

Σειρά από εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην πρωτεύουσα της ΟυκρανίαςΚίεβο, ενώ οι περιφερειακές αρχές στο βόρειο, το ανατολικό και το κεντρικό τμήμα της χώρας έκαναν λόγο για ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, με την ουκρανική προεδρία να καταγγέλλει «μαζική επίθεση» της Μόσχας σε ενεργειακές υποδομές.

Καπνός ήταν ορατός πάνω από το Κίεβο έπειτα από περίπου 10 εκρήξεις, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters. Όπως δήλωσαν δημοσιογράφοι του AFP, ακούστηκαν τουλάχιστον πέντε εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα, από τις 08:00 ως τις 08:20.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό.

 

Στο μεταξύ ο Ίχορ Τερέχοβ, δήμαρχος του Χαρκόβου, δήλωσε ότι η πόλη έχει πληγεί από δύο πυραύλους που είχαν ως στόχο «τις εγκαταστάσεις κρίσιμης υποδομής».

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις και στις περιοχές της Ζαπορίζια, της Οδησσού και του Λβιβ, ενώ σειρήνες ήχησαν σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Η Ρωσία έχει αυξήσει τις αεροπορικές της επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, αφού κατηγόρησε το Κίεβο για την έκρηξη που προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας.

 

Το Σαββατοκύριακο, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά, υποστηρίζοντας ότι Ουκρανοί και Βρετανοί επιτέθηκαν με drones στον στόλο της ανοιχτά της Κριμαίας, ενώ κατηγόρησε επίσης το Λονδίνο για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.

Από την άλλη, το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι «επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις», ενώ το Λονδίνο διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή.

Ζελένσκι: Ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσική επίθεση στο Ντονέτσκ

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ της Κυριακής πως ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια «σφοδρή επίθεση» ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί παράλληλα ότι Ρώσοι στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Οι πιο σφοδρές μάχες στην επαρχία του Ντονέτσκ έχουν σημειωθεί γύρω από τις πόλεις Μπαχμούτ και Αβντίιβκα.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP

Ροή ειδήσεων

Advertisement