Connect with us

Ελλάδα

Μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής αιτήσεων στα προγράμματα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»

Published

on

Δύο μήνες πέρασαν ήδη από την ώρα που ανακοινώθηκε η προκήρυξη του προγράμματος επιδοτήσεων «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και ένας μήνας από τότε που αναγγέλθηκε επίσημα και η δράση της επιχορήγησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη, το οποίο βέβαια έχει ήδη εξαγγελθεί η πολλές φορές.

Εχει ανακοινωθεί ότι χιλιάδες νοικοκυριά στην Περιφέρεια μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα γίνουν ενεργειακά αυτόνομα. Η προδημοσίευση του Οδηγού τον Μάρτιο οδήγησε σε υπολογισμούς και παραδείγματα για τα κόστη και τα οφέλη από τις επιδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά και τις μπαταρίες και γενικώς εκτίναξε το ούτως ή άλλως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από νοικοκυριά και αγρότες.
Το αυξημένο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» οδήγησε σε αύξηση κατά 15% τον προϋπολογισμό της πρώτης φάσης του, ανεβάζοντάς στα 230 και πλέον εκατ. έναντι των αρχικών 200 εκατ. ώστε να επιδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Καθώς η έναρξη του προγράμματος μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πάντως ότι τα σχετικά κονδύλια έχουν βρεθεί ενώ κα υπάρχει αύξηση κατά πέντε χιλιάδες, στους 35.000 σύνολο, όσον αφορά τους δικαιούχους. Αν αυξηθούν οι δικαιούχοι, από τα 150 MW αρχικής ισχύος, θα πάμε τελικά σε αύξηση στα 170 MW νέας ισχύος από εγκαταστάσεις «πράσινης ενέργειας» στο σύστημα της χώρας.
Δικαιούχοι θα είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φτάνει έως και 75% για τα νοικοκυριά και το 60% για τους αγρότες.
Όσον αφορά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», όπως ακριβώς με τα «Φωτοβολταικά στις Στέγες», καταναλωτές και αγορά διερωτώνται επίσης πότε θα ανοίξει επιτέλους η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.
Κάποιες πληροφορίες θέλουν αυτό να συμβαίνει μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο η αγορά, ακριβώς επειδή βλέπει τι συμβαίνει με το πρόγραμμα για τα φωτοβολταικά, κρατά τις επιφυλάξεις της.
Η δράση για τους θερμοσίφωνες διαφέρει από το πρόγραμμα με τα φωτοβολταικά καθώς χρηματοδοτείται αμιγώς από το ΕΣΠΑ.
Τα 100 εκατ. ευρώ των επιδοτήσεων, έχουν εξασφαλιστεί και θα προέλθουν από πρόγραμμα «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» που έχει ήδη υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το υπ. Οικονομικών, ακριβώς όπως είχε συμβεί και με τα πλυντήρια.
Το πρόγραμμα με τους ηλιακούς θα εκκινήσει ταχύτερα απ’ ότι εκείνο με τα φωτοβολταικά.
Στις δαπάνες επιδότησης για αγορά νέου θερμοσίφωνα προστέθηκε εσχάτως και αυτή για την εγκατάσταση, το κόστος της οποίας θα καλύπτεται κατά 100%. Κάθε δικαιούχος θα παίρνει δύο κουπόνια, ένα με τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί και το δεύτερο, ύψους 100 ευρώ συν ΦΠΑ, για την εγκατάσταση.
Στην πράξη, για έναν ηλιακό θερμοσίφωνα, αξίας 1.200 ευρω, για τον οποίο ο δικαιούχος θα επιδοτηθεί για το 60%, δηλαδή με 720 ευρώ, θα εισπράξει επιπλέον 124 ευρώ για την εγκατάσταση. Συνολικά το ποσό που αναμένεται να εξοικονομήσουν οι 100.000 δικαιούχοι εκτιμάται ότι κυμαίνεται λίγο κάτω από 50 εκατ. ευρώ.
.

Ροή ειδήσεων

Advertisement