Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πανελλήνιες 2023: 29 Iουνίου οι βαθμολογίες

Τελειώνει η αναμονή  για τους υποψηφίους των ΑΕΙ, ενώ ένα μήνα μετά αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βάσεις εισαγωγής

Published

on

Τελειώνει η αγωνία των υποψηφίων, καθώς ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών εξετάσεων, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας η τελική καταχώριση των βαθμολογιών θα ολοκληρωθεί μέχρι την Δευτέρα 26 Ιουνίου και στη συνέχεια η δεματοποίηση των αποκομμάτων με τις τελικές βαθμολογίες θα αποσταλεί στα σχολεία μέχρι το πρωί της 29ης Ιουνίου.

Την ίδια ώρα και μέρα οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr/ και θα γνωστοποιηθούν  στους υποψηφίους με τη νέα διαδικασία μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας, μετά από ένα μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βάσεις εισαγωγής.

4ο ΠΕΔΙΟ: ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Σταθερά, πάνω από 20.000 υποψήφιοι δοκιμάζουν την τύχη τους για εισαγωγή σε Οικονομικές Σχολές και Σχολές Πληροφορικής, με τον αριθμό πέρσι να αγγίζει τους 25.251, όταν το 2020 ήταν 23.550.

Φέτος, το υπουργείο Παιδείας πρόσθεσε νέες σχολές, όλες με έδρα στην περιφέρεια, για να εκτονώσει τον υψηλό ανταγωνισμό. Πρόκειται όμως για χαμηλόβαθμες σχολές, που μπορεί να μην τραβήξουν την προσοχή των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο.

Μόνο που σε αυτό το πεδίο, σε αντίθεση με το 3ο, αν και ο ανταγωνισμός είναι υψηλός, παίζεται σε χαμηλά επίπεδα. Οι αριστούχοι είναι λίγοι, οι επιδόσεις κατά μέσο όρο πολύ χαμηλές, σε σχέση με τα άλλα πεδία, και οι διακυμάνσεις στις βάσεις ακόμα και σε υψηλόβαθμες σχολές θυμίζουν τρενάκι του λούνα παρκ.

Χαρακτηριστικά, η αστάθεια στις βάσεις αποτυπώθηκε σε υψηλόβαθμες σχολές, που έχασαν ακόμα και 500 μόρια, ενώ άλλες ανέβηκαν 1.700 μόρια.

 

Τα Μαθηματικά αποτελούν ένα μάθημα με πολύ χαμηλές επιδόσεις, έως και το 80% των υποψηφίων αυτού του πεδίου γράφει κάτω από τη βάση, και, αν και φέτος κυμανθεί σε αυτά τα ποσοστά, δεν θα φέρει ανατροπές στις βάσεις.

Μεγαλύτερη σημασία δίνεται στα μαθήματα της Πληροφορικής και των Αρχών Οικονομίας, όπου παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις μεταξύ των βαθμολογιών, με τους αριστούχους να κυμαίνονται στο πρώτο από 15% έως 20% και στο δεύτερο από 23% έως 27%. Αν και τα μαθήματα αυτά κρίθηκαν βατά και χωρίς παγίδες, η ανταπόκριση των υποψηφίων θα είναι καθοριστική για την πορεία των βάσεων στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

 

Τι ισχύει με το μηχανογραφικό

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ότι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) ή και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο ( Π.Μ.Δ ) θα μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Στις ίδιες ημερομηνίες μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή Π.Μ.Δ..

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement