Connect with us

Ελλάδα

«Καμίνι» και η Δυτική Ελλάδα- Ακόμη και συντριβάνια θα «επιστρατευτούν» σε αναζήτηση δροσιάς

Ο «Κλέωνας» φέρνει θερμοκρασίες έως και 44 βαθμών Κελσίου τουλάχιστον για μία εννέα ημέρες, αναζητούνται οάσεις δροσιάς

Published

on

Στην «αγκαλιά» του «Κλέωνα», του καύσωνα που η ΕΜΥ εντάσσει στην κατηγορία των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και ενδεχομένως να είναι χειρότερος από ότι αναμενόταν θα βρεθεί και η Δυτική Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη θα είναι η περιοχή με τις πιο δύσκολες συνθήκες.

Ο «Κλέων» εκτός από το ότι θα ανεβάσει επικίνδυνα το θερμόμετρο με θερμοκρασίες που μπορεί να αγγίξουν τους 44 βαθμούς, ενδεχομένως θα έχει και μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διάρκεια.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι συνθήκες καύσωνα αναμένεται να παρουσιάσουν νέα έξαρση από την ερχόμενη Κυριακή, επιβεβαιώνοντας την πρόγνωση για ένα παρατεταμένο και επικίνδυνο «κύμα». Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο «υπάρχει σχετικά αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας αυτός που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου να είναι παρατεταμένος με συνολική διάρκεια που ίσως να ξεπεράσει ακόμη και τις 8-9 ημέρες».

Όπως εξάλλου, αναφέρει ο  διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Twitter, μια νέα έξαρση που παρουσιάζεται στη Δυτική Μεσόγειο, έχει την τάση να κινείται ανατολικά και αναμένεται να δώσει νέες υψηλές θερμοκρασίες.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, σήμερα η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα αγγίξει στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ακόμα και τους 42-43°C.  Το τριήμερο, από την Παρασκευή 14/7 έως και την Κυριακή 16/7 φαίνεται ότι ο καύσωνας θα κορυφωθεί εφόσον η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Στις μεγαλουπόλεις δεν θα καταφέρνει η θερμοκρασία, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες, να πέφτει κάτω από τους 29-30°C με αποτέλεσμα το αίσθημα της δυσφορίας να είναι αρκετά έντονο μιας και η σχετική υγρασία εκείνες τις ώρες είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη, επισημαίνει ο μετεωρολόγος.

ΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, «εμφανίζονται και κάποια αισιόδοξα στοιχεία όπως:

– Οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα πέφτουν αρκετά με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα.

– Τα ποσά σχετικής υγρασίας θα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα άρα και η δυσφορία.

Η δυτική Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πιο υψηλές θερμοκρασίες μιας και θα βρίσκεται πιο κοντά στην πολύ θερμή αυτή αέρια μάζα, ενώ ταυτόχρονα δεν θα δέχεται την ευεργετική επίδραση του μελτεμιού.

– Σε γενικότερη απομακλιμάκωση της όλης κατάστασης φαίνεται να οδηγούμαστε προς τις 20 του μήνα, οπότε και η δυτική Ελλάδα να πάρει βαθιές ανάσες δροσιάς.

– Ένα επίσης θετικό σημείο είναι ότι μέχρι και τώρα δεν είχαμε αντιμετωπίσει κάποιο έντονο και οργανωμένο κύμα ζέστης. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα θερμότητας σε κτίρια, τσιμέντα κτλ.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ο κ. Μαρουσάκης τονίζει ότι «ισχυρά κύματα ζέστης έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Μετά όμως και το φονικό κύμα καύσωνα (πραγματικού καύσωνα όμως), το 1987 η χώρα μας εμφανίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό θωρακισμένη. Αυτό αποδείχτηκε και στα διαδοχικά κύματα καύσωνα το 2021 που θύμισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση του καύσωνα του 1987. Ποιο ήταν το πρόβλημα το 2021 όμως; Οι καταστροφικές πυρκαγιές! Κι εκεί είναι που θα πρέπει να προσέξουμε στον μέγιστο βαθμό».

ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Όπως έχει ενημερώσει ο Δήμος Πατρέων μέχρι την Κυριακή θα λειτουργούν οι κλιματιζόμενοι χώροι στο κτίριο των Δομών Αστέγων για την παραμονή όλων των άστεγων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραμείνουν σε χώρο του κτιρίου επί της οδού Μπουκαούρη 100 και Γούναρη. Η υποδοχή θα γίνεται κατά τις ώρες από 10 π.μ. έως 8 μ.μ.

Επίσης, στο Δήμο Αιγιάλειας θα είναι ανοικτή η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ  Αιγίου (Μελετοπούλων 7, Αίγιο) από σήμερα έως και τις 14 Ιουλίου κατά τις ώρες από 09.00 π.μ. έως 20.00 τις ημέρες με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Τέλος και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, θα λειτουργήσει για το κοινό τον κλιματιζόμενο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου “Μελίνα Μερκούρη” στην Κάτω Αχαΐα, τις ώρες από 9 το πρωί έως 9 το βράδυ.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement