Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ομάδα ερευνητών του INBIΣ και του Παν/μίου Πατρών δημιουργούν τις ανατροπές του Μέλλοντος

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Για την νέα spin-off εταιρεία AviSense.AI του ΙΝΒΙΣ/ΑΘΗΝΑ που σχεδιάζει λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για παρακολούθηση και έλεγχο της οδικής κυκλοφορίας, συμβολή στα αυτόνομα οχήματα, ρομποτικά συστήματα στην γεωργία υψηλής ακρίβειας και μια σειρά καινοτόμων δράσεων, μιλάει στην «Γ» ο Συνιδρυτής, Διευθυντής Ερευνών στο ΙΝΒΙΣ/ΑΘΗΝΑ Δρ. Άρης Λάλος

Μια εξαιρετική ερευνητική ομάδα στο ΙΝΒΙΣ που παρήγαγε και παράγει εξαιρετικό ερευνητικό έργο σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων υψηλής τεχνολογίας με σημαντικές πρακτικές εφαρμογές , προσφέροντας καινοτόμες λύσεις μέσα διεπιστημονική συνεργασία όπως π.χ ρομποτική, ανάπτυξη λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης με έτοιμες λύσεις για άμεση υλοποίηση αλλά και μεσοπρόθεσμες υψηλών στοχεύσεων, δημιούργησε μια νέα spin-off εταιρεία με την επωνυμία AviSense.AI Τεχνολογίες: Καινοτόμες AI λύσεις για την αυτονομία, οπτικοποίηση και την διαδραστική αλληλεπίδραση. Ειδικότερα η «Γ» μίλησε με τον Συνιδρυτή, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο ΙΝΒΙΣ Άρη Λάλο , για το έργο της ερευνητικής ομάδας που τώρα ‘έφτασε η στιγμή λόγω του καινοτόμου παραχθέντος έργου να συντεθούν πλέον σε μια πολλά υποσχόμενη νέα spin-off εταιρεία. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: ποια τα πεδία ενδιαφέροντος των ερευνητών, τα επιτεύγματα της ερευνητικής δραστηριότητας και ποιες οι στοχεύσεις της εταιρείας;.

«Να μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από το ανθρώπινο δυναμικό, του οποίου η έρευνα και η παραγωγή ενός σημαντικού παραχθέντος έργου, αποτελεί αποκλειστικό δημιούργημα της Ομάδας που συντίθεται από τους: Γεράσιμο Αρβανίτη: Διευθύνων Σύμβουλος της AViSense, Άρη Λάλο: Διευθυντή Έρευνας της AviSense, Συνιδρυτής και Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων / ΕΚΕΤΑ (ο υποφαινόμενος), Κωνσταντίνο Μουστάκα: Συνιδρυτής, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Σταύρο Νούσια: Ειδικό σε Βαθειά Μηχανική Μάθηση και Ανάλυση Εικόνας, Νίκο Πιπερίγκο: Έμπειρος Μηχανικός Επεξεργασίας Σημάτων και Μηχανικής Νοημοσύνης και Χρίστο Αναγνωστόπουλο: Έμπειρος Μηχανικός Υπολογιστικής Προσωμοίωσης». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η δημιουργία της νέας εταιρείας αποτελεί αποτέλεσμα της μακροχρόνιας συνεργασίας του ΙΝΒΙΣ με την ομάδα απεικόνισης πληροφορίας και εικονικής πραγματικότητας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Λύσεις για αυτοματοποιημένα οχήματα

Ειδικότερα ο Διευθυντής ερευνών Α. Λάλος ανέφερε, ότι η AviSense.AI είναι η νέα εταιρεία που προσφέρει προηγμένες λύσεις για αυτοματοποιημένα οχήματα «Συγκεκριμένα η AviSense.AI» τόνισε, « ειδικεύεται στην ανάπτυξη προηγμένων λύσεων για αυτοματοποιημένα και συνδεδεμένα οχήματα. Η ομάδα μας αποτελείται από επιστήμονες διάφορων κλάδων ,που αφορούν την ρομποτική, την ανάπτυξη λογισμικού, την επεξεργασία σημάτων, την βαθιά μάθηση και τις εφαρμογές AR/VR. Σε στενή συνεργασία με τους συνεργάτες μας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, συμβάλλουμε ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της αυτόνομης οδήγησης».

Όσον αφορά ποιες είναι οι βασικές υπηρεσίες που είναι σε θέση να προσφέρει, η νέα εταιρεία ο κ. Λάλος ανέφερε ότι προσφερόμενες υπηρεσίες που άπτονται στην βελτιστοποίηση της συμπεριφοράς των αυτόνομων οχημάτων, εστιάζουν μεταξύ άλλων στην σχεδίαση πορείας για αυτόνομα οχήματα και σε λύσεις τεχνητής νοημούσνης για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της οδικής κυκλοφορίας. «Εδράζουμε στην πολυτροπική αντίληψη του περιβάλλοντος των οχημάτων: Επέκταση των δυνατοτήτων αντίληψης ενός αυτόνομου οχήματος μέσω συνεργατικών μεθόδων και ενίσχυση ανάλυσης οπτικών δεδομένων (π.χ. εικόνες & LIDAR δεδομένα).Επίσης, Προσομοιώσεις με χρήση προηγμένων προσομοιωτών αυτόνομης οδήγησης: Αξιολόγηση συμπεριφοράς συστήματος και δημιουργία νέων δεδομένων με χρήση προσομοιωτών αυτόνομης οδήγησης (π.χ. CARLA, Sumo, Artery). Επιπρόσθετα, αξιόπιστη αλληλεπίδραση με χρήση AR/VR: Διαισθητική αλληλεπίδραση με χρήση τεχνολογιών μικτής πραγματικότητας μεταξύ οδηγών/επιβατών και συνδεδεμένων/αυτόνομων οχημάτων με σκοπό την αύξηση εμπιστοσύνης και ασφάλειας των τελικών χρηστών του οδικού δικτύου.

Σχεδίαση πορείας για αυτόνομα οχήματα και ρομποτικά συστήματα στην γεωργία υψηλής ακρίβειας

Σχετικά με τις λύσεις που μπορούν οι ερευνητές της νεοσύστατης εταιρείας να προσφέρουν αυτές, σύμφωνα Διευθυντή Έρευνας στο Ινστιτούτο ΙΝΒΙΣ Άρη Λάλο, αφορούν την Έρευνα και Ανάπτυξη: Ανάλυση και πρόβλεψη σκηνής για τον έλεγχο αυτοκινήτων, μη-επανδρωμένων οχημάτων και ρομποτικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται και στην γεωργία υψηλής ακρίβειας, Βραχυπρόθεσμα προϊόντα και υπηρεσίες: πολυτροπική ανάλυση σκηνής και Ιχνηλάτιση αντικειμένων, αποφυγή σύγκρουσης, ταυτόχρονη χαρτογράφηση και εντοπισμός θέσης. Μεσοπρόθεσμα προϊόντα και υπηρεσίες: Διεπαφές επαυξημένης πραγματικότητας, σχεδίαση πορείας για αυτόνομα οχήματα. Μακροπρόθεσμα προϊόντα και υπηρεσίες: Αυτόματο πάρκινγκ, λύσεις τεχνητής νοημούσνης για την παρακολούθηση και έλεγχο της οδικής κυκλοφορίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι συνεργάζονται με την Panasonic, Robotec ΛΙ , Catalink ενώ έπονται άμεσα συνεργασίες με τις Xenomatix, Sony Automotive, Innoviz, Sdtech και Huawei.

Ροή ειδήσεων

Advertisement