Connect with us

Ελλάδα

Συντριβή Canadair στην Κάρυστο: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη – Σε 2 μήνες το πόρισμα

Published

on

Δίπλα στους πιλότους και το τεχνικό προσωπικό που υπηρετεί στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, βρέθηκε χθες η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό αλλά και να εξάρει τη συνεισφορά των ανθρώπων που τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της δασοπυρόσβεσης. Πιο συγκεκριμένα, ο Α\ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ κ. Θεμιστοκλής Μπουρολιάς επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της 112 Π.Μ στην Ελευσίνα και συνομίλησαν επί αρκετή ώρα, ιδιαίτερα με το προσωπικό που υπηρετεί στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, στη δύναμη της οποίας είναι ενταγμένα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-215. Πρόκειται για τη Μοίρα στην οποία υπηρετούσαν οι δύο χειριστές, ο 34χρονος σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την προχθεσινή συντριβή του πυροσβεστικού αεροσκάφους που επιχειρούσε στην κατάσβεση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει στην Κάρυστο Ευβοίας.

Σμηναγος-_Ι_-Χρηστος-Μουλας
xeiristes_canadair__5_
xeiristes_canadair__1_
Ο 34χρονος Χρήστος Μουλάς

Τόσο ο Α\ΓΕΕΘΑ, όσο και ο Α\ΓΕΑ, επιχείρησαν να αναπτερώσουν το ηθικό και να παράσχουν ψυχολογική στήριξη στο προσωπικό της Μοίρας, το οποίο παραμένει συγκλονισμένο από τον ξαφνικό χαμό, δύο νέων, όσο και εξαιρετικά έμπειρων στελεχών που εδώ και αρκετά χρόνια υπηρετούσαν με αυταπάρνηση στην 112 ΠΜ της Ελευσίνας, συμμετέχοντας ενεργά σχεδόν σε όλες τις εναέριες επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης τα τελευταία χρόνια. Η 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών αποτελεί άλλωστε την καρδιά της εναέριας δασοπυρόσβεσης στη χώρα μας και το προσωπικό της -όπως και οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες μονάδες των Ε.Δ- καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου τα ιπτάμενα πυροσβεστικά μέσα να είναι σε θέση να επιχειρούν στα δεκάδες πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την επικράτεια.

Σε 2 μήνες το πόρισμα

Την ίδια στιγμή που τα στελέχη της 112 Π.Μ προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ για τον αδόκητο χαμό των δύο χειριστών του μοιραίου CL-215 που βύθισε στο πένθος τις Ε.Δ, οι εμπειρογνώμονες του ΓΕΑ έχουν ήδη θέσει στο μικροσκόπιό τους το βίντεο που δείχνει την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εξετάζοντας ταυτόχρονα ένα ένα τα κομμάτια από τα συντρίμμια που έχουν συλλεχθεί, προκειμένου να εκδώσουν το σχετικό πόρισμα. Πρόκειται για μία διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες, οπότε και θα απαντηθούν και επίσημα πλέον τα κρίσιμα ερωτήματα για τις πραγματικές αιτίες και συνθήκες που οδήγησαν στην πτώση του Canadair. Να σημειώσουμε πως οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών συγκλίνουν ότι το χτύπημα του CL-215 πάνω σε δέντρο επηρέασε την ευστάθειά του και ήταν καθοριστικό για την πτώση του, καθώς η απώλειά του πλωτήρα του φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει το πηδάλιο κλίσης προκαλώντας ταυτόχρονα ζημιά και στα συρματόσχοινα ελέγχου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement