Connect with us

Εκπαίδευση

Βάσεις 2023: Ποια σχολή δεν έχει κανέναν εισακτέο – Τα δύο τμήματα με μόνο έναν πρωτοετή φοιτητή

Published

on

Η άνοδος στη μεγάλη πλειονότητα των πανεπιστημιακών τμημάτων και ειδικά στις δημοφιλείς και περιζήτητες σχολές ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των φετινών πανελληνίων εξετάσεων όπως προκύπτει από τις βάσεις που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 27/7 από το υπουργείο Παιδείας.

Συνολικά έμειναν κενές 10.745 θέσεις στα πανεπιστήμια και περίπου 22.300 υποψήφιοι δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο τμήμα, καθώς 50.765 ήταν οι επιτυχόντες από τα Γενικά Λύκεια από τους περίπου 73.000 εξεταζόμενους. Και φέτος υπήρξαν τμήματα με… μηδέν εισακτέους (από τα Γενικά Λύκεια), όπως το νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο. Συνολικά δέκα πανεπιστημιακά τμήματα έχουν φέτος λιγότερους από πέντε εισακτέους και 20 τμήματα λιγότερους από δέκα εισακτέους.

«Ιδρύθηκε ένα τμήμα που προφανώς δεν είχε σχέση με τις επιθυμίες των παιδιών σπουδών των παιδιών γι’ αυτό δεν το προτίμησαν. Έχουμε πολλά τμήματα που ασχολούνται γενικά με τη γεωπονίας  και ίσως γι’ αυτό δεν το προτίμησαν τα παιδιά», είπε στην ΕΡΤ για το τμήμα του Αγρινίου ο Στράτος Στρατηγάκης, σύμβουλος σταδιοδρομίας, εξηγώντας πώς διαμορφώθηκαν οι βάσεις και ποιες σχολές σημείωσαν πτώση και άνοδο.

Η περίφημη Νοσηλευτική Σχολή του Διδυμότειχου που κάθε χρόνο βρίσκεται στη λίστα με τα πανεπιστημιακά προγράμματα με τους λιγότερους εισακτέους, φέτος έχει μόνο 1 πρωτοετή φοιτητή, όπως και το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της ΑΣΠΑΙΤΕ. Συνολικά 153 τμήματα των ΑΕΙ θα δεχτούν φέτος λιγότερους εισακτέους από όσους ζήτησαν.

Για τη Νοσηλευτική Σχολή ο κ. Στρατηγάκης είπε: «Φέτος είχαμε έναν εισακτέο από Γενικό Λύκειο, πέρυσι δεν είχαμε κανέναν και πρόπερσι πάλι δεν είχαμε κανέναν. Το τμήμα έχει βάλει υψηλό συντελεστή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής με αποτέλεσμα, επειδή τα άλλα τμήματα νοσηλευτικής που είναι πιο κοντά από το Διδυμότειχο έχουν χαμηλότερη βάση εισαγωγής, να περνούν εκεί τα παιδιά, και να μένουν κενές θέσεις στο Διδυμότειχο. Είναι προφανές ότι ένα τμήμα που έχει 10-15 φοιτητές σε κάθε έτος, δεν είναι βιώσιμο».

Αναλυτικά, ο κ. Στρατηγάκης ανέφερε για τους υποψηφίους πως: «Οι δρόμοι είναι πέντε. 1ος δρόμος είναι ξανά δίνω εξετάσεις. 2ος δρόμος είναι, υποβάλλω μηχανογραφικό μόνο με την κατηγορία του 10%. Αν κάποια σχολή δεν είχε φέτος το δικαίωμα να τη δηλώσει, το παιδί δεν θα έχει και του χρόνου το δικαίωμα να το δηλώσει. 3ος δρόμος είναι να πάει στο εξωτερικό για σπουδές. 4ος δρόμος να πάει σε ένα κολέγιο που συνεργάζεται με κάποια από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού και δίνουν πτυχία εδώ αναγνωρίσιμα. Και 5ος δρόμος είναι να πάει σε ένα ΙΕΚ. Αυτοί οι πέντε δρόμοι είναι για όσα παιδιά νιώθουν ότι δεν πέτυχαν το στόχο τους».

Ο κ. Στρατηγάκης τόνισε πως είναι πρώτη φορά που τα παιδιά μπαίνουν σε μια ανταγωνιστική διαδικασία, στην οποία θα βρεθούν πάρα πολλές φορές στη ζωή τους.

Εξήγησε πως: «Ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 73.220, εξ αυτών έδωσαν μηχανογραφικό 52.727. Οι 20.000 που βλέπουμε αποκλείστηκαν λόγω τις ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Ο αριθμός των επιτυχόντων ήταν 50.837 και το ποσοστό επιτυχίας ήταν 69%, δηλαδή δύο στους τρεις πέρασε και είχαμε και 10.745 κενές θέσεις.

Είναι οι θέσεις που δεν καλύφθηκαν λόγω της ελάχιστης βάσης αγωγής. Όπως βλέπουμε ένας στους τρεις έμεινε εκτός. Ήταν τόσοι πολλοί που έμειναν και 10.000 κενές θέσεις. Στο 1ο πεδίο είχαμε άνοδο βάσης σε 69 τμήματα και πτώση σε 17».

Ροή ειδήσεων

Advertisement