Connect with us

Ελλάδα

Πυρκαγιές: Μαζί με πρόστιμα-φωτιά έως και 30.000 ευρώ- Έρχονται βαριές ποινές για τους εμπρηστές

Published

on

 

Την αλλαγή του νόμου για τους εμπρηστές φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα, Μαγνησία και άλλες περιοχές τις τελευταίες εβδομάδες δοκιμάζοντας τη χώρα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μεταξύ άλλων προανήγγειλε αυστηροποίηση των ποινών για εμπρησμό. Οι ποινές, όπως είπε, θα είναι ανάλογες με αυτές που ισχύουν για όσους κακοποιούν ζώα. Την ίδια ώρα συμπλήρωσε ότι από τις 1.470 πυρκαγιές τον Ιούλιο, οι 10 δοκίμασαν τις αντοχές του μηχανισμού.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους εμπρηστές, σκληραίνοντας με αυτό τον τρόπο τη νομοθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόστιμο για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια θα φτάσει μέχρι και τα 30.000 ευρώ, ενώ μέχρι και σήμερα το πρόστιμο άγγιζε τα 300 ευρώ.

Στη συνέχεια η επιβολή των προστίμων θα γίνεται κλιμακωτά, όπου θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η ζημιά που προκάλεσε η πυρκαγιά ή εάν ο εμπρηστής έχει συλληφθεί ξανά στο παρελθόν. Στην τρίτη περίπτωση το πρόστιμο θα ανεβαίνει ανάλογα με τη χρέωση της κινητοποίησης των απαιτούμενων πυροσβεστικών δυνάμεων, δηλαδή των επίγειων και εναέριων δυνάμεων που θα ενεργήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σημειώνεται πως η αύξηση των προστίμων όσον αφορά στους εμπρησμούς έχει αποτρεπτική λειτουργία, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές.

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Την αναγκαία λήψη μέτρων που θα βάλουν «φρένο» στους εμπρηστές καταδεικνύουν και τα στοιχεία για τους αριθμούς των πυρκαγιών που εκδηλώνονται στη χώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι σε λιγότερο από τρεις μήνες της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, είχαν ξεσπάσει στη χώρα πάνω από 1.800 πυρκαγιές. Αυτό «μεταφράζεται» σε έναν μέσο όρο 20 πυρκαγιών την ημέρα. Όμως στο «καυτό» δεκαήμερο από τις 17 έως τις 27 Ιουλίου καταγράφηκαν 667 πυρκαγιές, δηλαδή σχεδόν 67 πυρκαγιές την ημέρα!

Μέσα σε αυτή την περίοδο πραγματοποιήθηκαν 21 συλλήψεις για εμπρησμούς, εκ των οποίων δυο για εμπρησμό από πρόθεση και 19 από αμέλεια.

Ροή ειδήσεων

Advertisement