Connect with us

Οικονομία

ΔΕΘ: Ολομέτωπη επίθεση στη φοροδιαφυγή – Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν

Published

on

Αν και το «καλάθι» της ΔΕΘ εκ των πραγμάτων θα «ψαλιδιστεί» σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών στον Θεσσαλικό Κάμπο υπάρχει κάτι που θα μείνει αμετάβλητο: Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κηρύξει ολομέτωπη επίθεση κατά της φοροδιαφυγής εστιάζοντας στους ελεύθερους επαγγελματίες. Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και ο τρόπος φορολόγησης τους, ενώ θεωρείται δεδομένη η εντατικοποίηση –μέσω νέων ψηφιακών εργαλείων-των ελέγχων των οικονομικών τους δεδομένων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το μεγάλο «αγκάθι» στο πεδίο των ελεύθερων επαγγελματιών είναι το ότι δηλώνουν χαμηλά καθαρά κέρδη, με αποτέλεσμα ο φόρος που πληρώνουν να είναι εξαιρετικά μικρός. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν το προηγούμενο έτος συνολικό φορολογητέο εισόδημα 4,3 δισ. ευρώ. όταν ο τζίρος τους είναι σχεδόν δεκαπλάσιος.

Ο σχεδιασμός για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται σχέδιο με παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ.

Η «ναυαρχίδα» πάντως των παρεμβάσεων που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για να πλήξει την φοροδιαφυγή είναι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την ΑΑΔΕ για να κάνει τους αντίστοιχους ελέγχους.

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει: 

  • Τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι, θέατρα, ενοικιάσεις οχημάτων που δεν έχουν υποχρέωση να διαθέτουν και ταμειακή μηχανή. Επίσης δεν υπάρχει υποχρέωση εγκατάστασης POS στα περίπτερα ή τα ταξί. Μόνο προαιρετικά αρκετοί επαγγελματίες διαθέτουν POS για τις συναλλαγές με τους πελάτες τους.
  • Την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών στην Ε.Ε. θα πρέπει να παρακολουθούν τους δικαιούχους των διασυνοριακών πληρωμών και να αποστέλλουν πληροφορίες για εκείνους που λαμβάνουν περισσότερες από 25 διασυνοριακές πληρωμές στην φορολογική διοίκηση.
  • Την θέσπιση νέων κινήτρων στους πολίτες για ηλεκτρονικές αποδείξεις και ειδική έκπτωση φόρου για όσους αποκαλύπτουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής «Appodixi».
  • Την παροχή κινήτρων για πληρωμένες με πλαστικό χρήμα
  • Την επανεξέταση προστίμων για φορολογικές παραβάσεις.

Από «κόσκινο» οι δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών

Στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους, περιορίζοντας τα φορολογητέα κέρδη και κατά συνέπεια τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται να γίνει υποχρεωτική η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η οποία θα συνοδεύεται με κίνητρα για τις επιχειρήσεις, ενώ έρχονται το ψηφιακό δελτίο αποστολής και το ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους και άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στους συντελεστές φορολόγησης, καθώς σήμερα για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος ισχύει συντελεστής 9%, που οδηγεί σε μείωση του φόρου εισοδήματος της τάξης των 1.300 ευρώ.

Αποδείξεις μόνο με QR code από τον Νοέμβριο

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ε πρόσφατη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, από την 1η Νοεμβρίου, οι αποδείξεις θα φέρουν υποχρεωτικά QR code από όλους τους υπόχρεους επαγγελματίες, ενώ προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν.

Ήδη έχουν υποχρεωθεί αρκετοί κλάδοι επαγγελματιών στην έκδοση αποδείξεων με QR code, αλλά από την 1η/11/2023 επεκτείνεται σε όλους ανεξάρτητα από τον τύπο αποδείξεων που εκδίδουν στις συναλλαγές τους.

Με το σκανάρισμα του κωδικού διαπιστώνεται αμέσως εάν η απόδειξη είναι νόμιμη. Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να τη σκανάρουν με την εφαρμογή appodixi, η οποία θα εγκαθίσταται στα smartphone κινητά.

enikos.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement