Connect with us

Ελλάδα

«Μαγειρεύουν» μεγαλύτερες αυξήσεις-Μερική αναδρομική ισχύ στο «ξεπάγωμα» των τριετιών έδωσε χθες το Υπουργείο Εργασίας

Published

on

Σημαντικές αυξήσεις που φτάνουν το 30% σε εργαζόμενους που εδώ και μια 20ετία, περίπου, συνεχίζουν να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, περιλαμβάνει το «ξεπάγωμα» των τριετιών και του επιδόματος προϋπηρεσίας ενώ, παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, από τις αρχές του 2024, το ποσό της αύξησης θα φτάνει έως και το 36,5% για κατηγορίες εργαζομένων.

Σύμφωνα με επιστημονικούς παράγοντες οι περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν «κολλήσει», για πάνω από 12ετία, στον κατώτατο δεν είναι πολλές ενώ συνδικαλιστές καλούν το Υπουργείο Εργασίας να εξετάσει και πάλι την αναδρομική επαναφορά για τριετίες και επίδομα προϋπηρεσίας.

Χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, εξειδικεύοντας τη ρύθμιση για το «ξεπάγωμα» των τριετιών την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μίλησε για ένα «μεγάλο πρώτο βήμα της Ελλάδας για την επιστροφή στην κανονικότητα».

Τόνισε ότι πρόκειται για μια «ισορροπημένη ρύθμιση που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, επιταχύνει τη μισθολογική εξέλιξή τους και λαμβάνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων».

Όπως σημείωσε χθες η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, το μέτρο θα έχει και μερική αναδρομικότητα καθώς, εργαζόμενος που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες 2,5 τριετίες, θα ξεκινά να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1/1/2024. Για όσους είχαν προσληφθεί μετά τις 14/2/2012 θα το ‘χτίσουν’ για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2024.

«Διεκδικούμε την αναδρομικότητα»

«Με τις διευκρινήσεις εκ μέρους του Υπουργού Εργασίας, θα υπάρχει ένα ‘μπόνους’ αναδρομικότητας, για όσους το 2012 είχαν καλύψει διετία και απώλεσαν το δικαίωμα αναπροσαρμογής. Μένει όμως μια ολόκληρη δεκαετία στην εργασία, 2013-2023,κατά την οποία οι τριετίες σβήνονται μαζί με τις ελπίδες για μια πλήρη αποκατάσταση των περικοπών για μια μεγάλη περίοδο. Εκ μέρους της κυβέρνησης επικαλούνται πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια οριζόντια αναδρομική αύξηση όπως μαζικές απολύσεις. Θέλουν να μας πείσουν ότι εργάζονται για τον… εργαζόμενο σε μια περίοδο που περνούν στη Βουλή οι ρυθμίσεις με συμβάσεις μηδενικού ωραίου, προφανής ‘επιταγή’ της εργοδοσίας για ελαστικοποίηση της εργασίας και κατάργηση για 8ωρο και 5ημερο!» αναφέρει ο Πάνος Γεωργιόπουλος, από το Εργατικό Κέντρου Αιγίου.
«Στη μάχη του Πληθωρισμού»
«Θεωρώ ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που παραμένουν αγκυλωμένοι στον κατώτατο μισθό από το 2012. Ως προς τα μακροοικονομικά μεγέθη, η κυβέρνηση, για όσο επιμένουν οι ανατιμήσεις, χρησιμοποιεί το οπλοστάσιο της αύξησης των μισθών διότι άλλα ‘μέσα’ που χρησιμοποιούνται κατά της ακρίβειας, δεν έχουν αποτελεσματικότητα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σπιράλ, συνεχείς αυξήσεις στα εισοδήματα που τροφοδοτούν τη ζήτηση αλλά και νέες αυξήσεις στις τιμές. Ένας λαβύρινθος στην έξοδο του οποίου δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος θα φτάσει πρώτος…» σύμφωνα με τον Καθηγητή στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών Νικόλα Γιαννακόπουλο.

Η ΓΣΕΕ για τις συμβάσεις μηδενικού ωραρίου

Στα πλαίσια του δημοσίου διαλόγου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής η οποία ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η ΓΣΕΕ παρενέβη χθες στο θέμα με τις «συμβάσεις μηδενικού ωραρίου καταθέτοντας πλαίσιο αλλαγών «προκειμένου να αποτραπούν καταχρηστικές εργοδοτικές συμπεριφορές» όπως αναφέρει.
Η ΓΣΕΕ καλεί:
-Οι συμβάσεις αυτές να συνάπτονται αποκλειστικά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών,
-να μην υπερβαίνουν το 10% των απασχολουμένων της επιχείρησης,
-να καθοριστεί ανώτατη χρονική διάρκεια περιόδου αναφοράς το 15ήμερο,
-οι ώρες εργασίας της περιόδου αναφοράς να ανέρχονται κατ΄ ελάχιστο στις 24 εβδομαδιαίως και
– το ήμισυ αυτών να είναι αμειβόμενες, ακόμη και αν δεν παρασχεθεί η εργασία για λόγους που θα αφορούν τον εργοδότη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement